Opublikowano Kategorie: z owocamizdrowe słodkości

Sernik bez sera tj. bezglutenowy tofucznik w odsłonie banalnie prostej

Słodko-kwaśny tofucznik (tofurnik), a więc sernik bez sera (wegański i bezglutenowy) chodził za mną dość długo. Niestety wszystkie przepisy, na które trafiałam były dla mnie za bardzo skomplikowane. Nie chciało mi się robić sernikowego spodu. Bardzo lubię kuchnię z cyklu: zmiksować i upiec więc ten przepis będzie kolejnym z cyklu prostych patentów dla opornych i niemających czasu na ślęczenie w kuchni (szczególnie w święta). ;-)

Na co?

Na (nie)świąteczne dni, kiedy chce nam się czegoś delikatnie słodkiego, ale bez cukru i bez żadnych słodzików. Mój tofucznik nada się z pewnością także dla osób, które muszą szczególnie dbać o poziom swojego cukru. Poza bananami i pomarańczami nie ma tu praktycznie nic, co powinno Was martwić. Delikatna słodycz ustępująca miejsca kwaskowatości pomarańczy – to jest to!

Czego potrzebujesz?

Blachy do pieczenia, foremki – tortownicy, papieru do pieczenia, blendera, dużej miski, młynka do mielenia migdałów.

Składniki:

  • 600 g tofu naturalnego (przeczytaj, co to jest tofu),
  • 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego nierafinowanego,
  • sok z 5 małych pomarańczy (moje były niewiele większe od mandarynek),
  • 3 duże banany,
  • 2 pełne szklanki migdałów (w porywach do 2,5 szklanki),
  • opcjonalnie: sok z połowy cytryny zamiast soku z połowy pomarańczy i wybrana substancja słodząca lub/ i np. rodzynki (pasowałyby super!).

Uwaga! Jeśli nie lubisz posmaku tofu to koniecznie potraktuj go cytryną. :-)

Przygotowanie:

Tofu, olej, banany i sok z pomarańczy blendujemy na bardzo gładką masę.

Wylewamy ją do dużej misy i bardzo dokładnie mieszamy z migdałami uprzednio zmielonymi w młynku. „Ciasto” powinno być gęste, ale mimo wszystko płynne.

Jeśli nie lubisz słodko-kwaśnych wypieków, możesz dodać do masy czegoś słodkiego (syropu klonowego), a jeśli nie chcesz absolutnie czuć tofu to proponuję zamiast soku z połowy pomarańczy dodać sok z połowy cytryny (ja tego nie zrobiłam, bo delikatny posmak tofu lubię, a jeśli Ty dodasz cytrynę to masę dosłodź).

Po dokładnym wymieszaniu wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Następnie pozostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 15 minut.

Delikatnie wyciągamy, kroimy dopiero po ostygnięciu. Sernik można podać z polewą (np. czekoladową) lub polać np. syropem klonowym. Mnie smakował idealnie bez żadnych dodatków: delikatnie kwaskowaty i pomarańczowy.

Tu znajdziesz inne przepisy z tofu.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

15 komentarzy do “Sernik bez sera tj. bezglutenowy tofucznik w odsłonie banalnie prostej”

  1. witaj. mam problem ze składnikami ;/ nie wyświetla się początek pierwszej i ostatniej pozycji z listy składników. Możesz napisać jeszcze raz. pozdrawiam

    1. ależ proszę :-) (nie wiem, czemu się nie wyświetla)

      600 g tofu naturalnego (niewędzonego) – ja użyłam dwóch kostek po 300 g z soi

      2 pełne szklanki migdałów (w porywach do 2,5 szklanki),
      opcjonalnie: sok z połowy cytryny zamiast soku z połowy pomarańczy i wybrana substancja słodząca lub/ i np. rodzynki (pasowałyby super!).

  2. Waśnie wstawiłam do piekarnika :) masa już mi smakuje. Pieke go dla naszej rodzinki na jutrzejsza podróż. Dopiero teraz pomyslalam, ze konsystencja może być bardzo delikatna i rozpadająca się, ale myśle, ze mimo to zostanie zjedzony ;)

  3. No niestety, niezjadliwy.
    Smaku tofu nie czuć, ale żadnego innego tez.
    Przyjemna konsystencja, ale to by było na tyle.
    Zastanawiam się czym by go ratować bo szkoda zmarnować tyle (wcale nie tanich) składników

  4. Zrobiłam polewę (3/4 tabliczki 70% czekolady gorzkiej, 80ml mleka sojowego i odrobina ksylitolu) i o rany jaka poprawa.
    Czekolada wspaniale wydobyła inne smaki tofurnika, porzadnie schłodzony smakuje naprawdę dobrze!
    Aga przepisy masz super, z przyjemnością próbuje nowe.
    PS. Zastanawiam się czy mozna polowe migdałów zastąpić zmielonymi suszonymi daktylami, tylko czy się upiecze?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 ocen, Średnia: 3,90 z 5)