5 pomysłów na tofu – dla sceptyków i nieprzekonanych do sojowego „sera”.

Tofu jest dość istotnym składnikiem kuchni wegetariańskich. Można je wykorzystać na rozmaite sposoby.

Smaku tofu naturalne samo w sobie w zasadzie nie ma. Nawet jeśli uznamy, że jednak ma, to powiedzmy sobie szczerze: nie oczaruje naszych kubków smakowych, jeśli nie połączymy go z odpowiednimi dodatkami. Tofu wędzone czy marynowane jest bardziej charakterne.

W wybranych zestawieniach, z ciekawymi ziołami i przyprawami, nawet tofu naturalne nabiera aromatu, który potrafi zadziwić i… przekonać.

Tofu jest produktem niskokalorycznym i ma sporą zawartość białka oraz wapnia (o ile jest fortyfikowane). Nic tylko się z nim zmierzyć.

Oto 5 moich szybkich i bardzo prostych w przygotowaniu patentów na tofu:

1. Tofu znakomicie zastępuje tradycyjny ser na tarcie lub pizzy. Co prawda nie roztapia się, ale przy ciekawej kompozycji przypraw i ziół potrafi zaskoczyć. Oto szybki przepis na dyniową tartę, którą często przygotowujemy, gdy mamy ochotę na jakiś wytrawny wypiek:

2. A może macie ochotę na klasyczne smażone tofu z wybranymi dodatkami? Nic prostszego!

smazone-tofu-z-warzywami-bez-glutenu-przepis-5

3. Tofu to także znakomity dodatek do warzyw w niemal każdej formie. Ja często zapiekam tofu z warzywami w najróżniejszych konfiguracjach.

4. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie śniadanie lub kolację to koniecznie musisz wypróbować tofucznicę czyli danie całkiem podobne do jajecznicy. Lecz bez jaj.

5. Na deser przydałoby się coś słodkiego. Oto prosty i szybki tofucznik lub (jak kto woli) tofurnik czyli coś na kształt sernika bez sera.

Smacznego tofucznego! :-)

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

10 odpowiedzi na “5 pomysłów na tofu – dla sceptyków i nieprzekonanych do sojowego „sera”.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *