Uraczę Was w najbliższym czasie przepisami dyniowymi, a to z tej przyczyny, że akurat dysponuję dynią piżmową i jej wielkość nie pozwoliła mi na jednorazowe spożycie. Dziś tarta!
Pamiętajcie, że dynia piżmowa może być równie dobrze zastąpiona naszą „zwykłą” dynią, ale także marchewką, batatem, burakiem etc. Dziś proponuję tartę dyniową z pieczarkami i tofu (przeczytaj, co to jest tofu).
Na co?
Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 2 szklanki rozdrobnionej dyni piżmowej (startej na tarce lub rozdrobnionej blenderem),
- 2 szklanki mąki owsianej (u mnie bezglutenowa),
- 3 łyżki płatków drożdżowych,
- 3 małe uduszone cebulki,
- 3 łyżki płatków lnianych (jeśli nimi nie dysponujesz, użyj zmielonego siemienia lnianego),
- zioła i przyprawy: sól, bazylia, oregano, tymianek, szałwia (lub np. wybrana mieszanka ziół do pizzy czy też inna),
- woda (ok. 0,5-0,75 szklanki),
- olej rzepakowy rafinowany lub oliwa (do uduszenia cebuli),
- 0,5 kostki tofu naturalnego,
- mały pęczek pietruszki,
- odrobina oliwy,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- pieczarki pokrojone w plasterki (kilka sztuk).
Przygotowanie:
Dynię piżmową dokładnie myjemy, obieramy (ja zrobiłam to przy pomocy obieraczki do ziemniaków), oczyszczamy z pestek, rozdrabniamy przy pomocy blendera lub tarki do warzyw.
Dynię mieszamy z mąką, płatkami drożdżowymi, lnianymi, ziołami i przyprawami, odrobiną wody i cebulą (uprzednio drobno pokrojoną i uduszoną w oleju wymieszanym z odrobiną wody). Masa powinna dać się dokładnie wymieszać, ale nie powinna być mocno płynna. Wykładamy nią formę na tartę. Pieczemy wszystko w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut (góra – dół).
W tzw. międzyczasie myjemy i kroimy pieczarki. Tofu trzemy na tarce (tzw. duże oczka), mieszamy z posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz odrobiną oliwy i soli.
Na tarcie (po 25 minutach pieczenia) układamy warstwę pieczarek, następnie przygotowane tofu. Pieczemy dalej przez ok. 15 minut.
Na koniec (dodatkowe 5 minut) można użyć funkcji grill od góry, aby tofu delikatnie się spiekło. Wszystko zależy od piekarnika więc sprawdzajcie, żeby za mocno Wam jednak nie przesadzić. Wielka szkoda by była, bo tarta smakuje wyśmienicie.
13 odpowiedzi na “Dyniowa tarta bezglutenowa z pieczarkami i tofu – jej wegańska pyszność”
świetna propozycja na zdrowy i smaczny posiłek :)
świetna tarta! i do tego moje smaki – mam słabość do tych składników, a szczególnie pieczarek :)
no to witam w klubie pieczarkowych maniaków :D
czy mozna by taki spod uzyc do slodkiej tarty? (Nie dawac przypraw i platkow drozdzowych)?
Myślę, że można.
Witaj. Czy dynia hokkaido też da radę?
Tak
A czy jakaś inna mąka wchodziłaby w grę? owsianej akurat nie mam. Jeżeli tak to napisz proszę jaka. Wszystkie pozostałe składniki akurat w lodówce, więc żal by było tego nie wykorzystać :).
Możesz próbować z gryczaną niepaloną czy kukurydzianą. Raczej nie szłabym w stronę kokosowej.
A maka z komosy ryzowej?
Próbuj. :)
Hej, możesz podać ilość dyni i mąki w gramach? Szklanka szklance nierówna.
W gramach nie jestem w stanie, bo już niestety nie pamiętam, ile tam wyszło. W każdym razie ja używam standardowych szklanek 250ml.