Dyniowa tarta bezglutenowa z pieczarkami i tofu – jej wegańska pyszność

Uraczę Was w najbliższym czasie przepisami dyniowymi, a to z tej przyczyny, że akurat dysponuję dynią piżmową i jej wielkość nie pozwoliła mi na jednorazowe spożycie. Dziś tarta!

Pamiętajcie, że dynia piżmowa może być równie dobrze zastąpiona naszą „zwykłą” dynią, ale także marchewką, batatem, burakiem etc. Dziś proponuję tartę dyniową z pieczarkami i tofu (przeczytaj, co to jest tofu).

Na co?

Tarta sprawdzi się znakomicie jako obiad i zdrowa kolacja. Jeśli szykuje Wam się impreza rodzinna lub spotkanie z przyjaciółmi, to może być to niezła propozycja przystawki lub przekąski. Jeśli oczywiście lubicie przepisy z tofu.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika z blachą do pieczenia i formą do tarty (jeśli nie jest silikonowa koniecznie wysmaruj ją tłuszczem dobrze znoszącym wysokie temperatury).

Składniki:

do ciasta tarty:
  • 2 szklanki rozdrobnionej dyni piżmowej (startej na tarce lub rozdrobnionej blenderem),
  • 2 szklanki mąki owsianej (u mnie bezglutenowa),
  • 3 łyżki płatków drożdżowych,
  • 3 małe uduszone cebulki,
  • 3 łyżki płatków lnianych (jeśli nimi nie dysponujesz, użyj zmielonego siemienia lnianego),
  • zioła i przyprawy: sól, bazylia, oregano, tymianek, szałwia (lub np. wybrana mieszanka ziół do pizzy czy też inna),
  • woda (ok. 0,5-0,75 szklanki),
  • olej rzepakowy rafinowany lub oliwa (do uduszenia cebuli),
jako górna warstwa tarty (propozycja):
  • 0,5 kostki tofu naturalnego,
  • mały pęczek pietruszki,
  • odrobina oliwy,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • pieczarki pokrojone w plasterki (kilka sztuk).

Przygotowanie:

Dynię piżmową dokładnie myjemy, obieramy (ja zrobiłam to przy pomocy obieraczki do ziemniaków), oczyszczamy z pestek, rozdrabniamy przy pomocy blendera lub tarki do warzyw.

Dynię mieszamy z mąką, płatkami drożdżowymi, lnianymi, ziołami i przyprawami, odrobiną wody i cebulą (uprzednio drobno pokrojoną i uduszoną w oleju wymieszanym z odrobiną wody). Masa powinna dać się dokładnie wymieszać, ale nie powinna być mocno płynna. Wykładamy nią formę na tartę. Pieczemy wszystko w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut (góra – dół).

W tzw. międzyczasie myjemy i kroimy pieczarki. Tofu trzemy na tarce (tzw. duże oczka), mieszamy z posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz odrobiną oliwy i soli.

Na tarcie (po 25 minutach pieczenia) układamy warstwę pieczarek, następnie przygotowane tofu. Pieczemy dalej przez ok. 15 minut.

Na koniec (dodatkowe 5 minut) można użyć funkcji grill od góry, aby  tofu delikatnie się spiekło. Wszystko zależy od piekarnika więc sprawdzajcie, żeby za mocno Wam jednak nie przesadzić. Wielka szkoda by była, bo tarta smakuje wyśmienicie.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

13 odpowiedzi na “Dyniowa tarta bezglutenowa z pieczarkami i tofu – jej wegańska pyszność”

świetna tarta! i do tego moje smaki – mam słabość do tych składników, a szczególnie pieczarek :)

A czy jakaś inna mąka wchodziłaby w grę? owsianej akurat nie mam. Jeżeli tak to napisz proszę jaka. Wszystkie pozostałe składniki akurat w lodówce, więc żal by było tego nie wykorzystać :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *