Nie lubię smażyć placków. Za dużo z tym pracy. Za to moje dziecko kocha placki, ale kocha też pizzę. Postanowiłam więc połączyć obydwa tematy i tak powstała ziemniaczana pseudo-pizza.
Ciasto pizzę przypomina tylko z wyglądu, smak ma zdecydowanie ziemniaczany. Ale człowiek je oczami, więc pozwalam sobie na tak śmiałą nazwę. :-) A dziecko przeszczęśliwe!
Na co?
Pizza wspaniale sprawdzi się jako danie obiadowe, ale także jako przepyszna kolacja.
Czego potrzebujesz?
Blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego, dużego sitka (drobne oczka), piekarnika, foremki do tarty (u mnie silikonowa, o średnicy 30 cm).
Składniki:
Składniki na „ciasto” do pizzy:
- kilka średnich ziemniaków (u mnie dokładnie 790 g),
- 4 łyżki mąki z nieoczyszczonego ryżu (85 g, ja zmieliłam nieoczyszczony basmati),
- 1 mała cebulka (30 g),
- 6 łyżek musu jabłkowego [zobacz przepis],
- 3/4 szklanki płatków teff [przeczytaj, co to jest teff],
- zioła i przyprawy: majeranek, czarnuszka, sól.
Składniki na „sos”:
- 1 kostka tofu naturalnego (180 g),
- 3 ząbki czosnku,
- ulubiony sos pomidorowy lub domowy keczup lub przecier pomidorowy,
- oliwki,
- pęczek pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- zioła i przyprawy: tymianek, sól oraz inne, inne ulubione.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i miksujemy/blendujemy na gładko. Zblendowane ziemniaki wrzucamy do sitka, aby odlać jak najwięcej wody. Dociskamy masę ziemniaczaną łyżką, aby pozbyć się jak największej ilości soku.
Ziemniaki umieszczamy w naczyniu. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, mus, mąkę ryżową, płatki, majeranek, czarnuszkę i sól. Bardzo dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do foremki na tartę. Jeśli nie jest silikonowa dobrze wysmarować ją tłuszczem.
Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut (góra – dół).
W międzyczasie przygotowujemy „sos”. Na patelni podduszamy razem czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę, zmiażdżone w dłoniach tofu, pomidorowy sos/domowy keczup etc., oliwki wraz z tymiankiem, solą, niewielką ilością oliwy i ewentualnie innymi ziołami lub przyprawami. Jednym słowem przygotowujemy gęsty, ulubiony sos. Na koniec dodajemy do niego pokrojoną zieloną pietruszkę i mieszamy.
Sos nakładamy na „pizzę” po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!
Sprawdź moje pozostałe pomysły na zdrowy fast food.
4 odpowiedzi na “Pizza ziemniaczana zamiast placków”
Cześć Aga, czy można spód tego placka zrobić z batatów?
Nie próbowałam. Może być problem z kleistością masy i możliwe, że trzeba będzie ją czymś „skleić”.
I ja tu trafiłam, dzień dobry:-)
Rozgaszczam się ! Czym zastąpić płatki teff? Nabrałam ochoty na szybkie danie ale tego składnika niestety brak.
Smaczności życzę. Płatki owsiane też dadzą radę (bezglutenowe koniecznie, jeśli nie możesz glutenu). Pozdrawiam!