Pizza ziemniaczana zamiast placków

Nie lubię smażyć placków. Za dużo z tym pracy. Za to moje dziecko kocha placki, ale kocha też pizzę. Postanowiłam więc połączyć obydwa tematy i tak powstała ziemniaczana pseudo-pizza.

Ciasto pizzę przypomina tylko z wyglądu, smak ma zdecydowanie ziemniaczany. Ale człowiek je oczami, więc pozwalam sobie na tak śmiałą nazwę. :-) A dziecko przeszczęśliwe!

pizza-ziemniaczana-zdrowy-przepis-2

Na co?

Pizza wspaniale sprawdzi się jako danie obiadowe, ale także jako przepyszna kolacja.

pizza-ziemniaczana-zdrowy-przepis-1

Czego potrzebujesz?

Blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego, dużego sitka (drobne oczka), piekarnika, foremki do tarty (u mnie silikonowa, o średnicy 30 cm).

pizza-ziemniaczana-zdrowy-przepis-5

Składniki:

Składniki na „ciasto” do pizzy:

  • kilka średnich ziemniaków (u mnie dokładnie 790 g),
  • 4 łyżki mąki z nieoczyszczonego ryżu (85 g, ja zmieliłam nieoczyszczony basmati),
  • 1 mała cebulka (30 g),
  • 6 łyżek musu jabłkowego [zobacz przepis],
  • 3/4 szklanki płatków teff [przeczytaj, co to jest teff],
  • zioła i przyprawy: majeranek, czarnuszka, sól.

Składniki na „sos”:

  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g),
  • 3 ząbki czosnku,
  • ulubiony sos pomidorowy lub domowy keczup lub przecier pomidorowy,
  • oliwki,
  • pęczek pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła i przyprawy: tymianek, sól oraz inne, inne ulubione.

pizza-ziemniaczana-zdrowy-przepis-4

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i miksujemy/blendujemy na gładko. Zblendowane ziemniaki wrzucamy do sitka, aby odlać jak najwięcej wody. Dociskamy masę ziemniaczaną łyżką, aby pozbyć się jak największej ilości soku.

Ziemniaki umieszczamy w naczyniu. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, mus, mąkę ryżową, płatki, majeranek, czarnuszkę i sól. Bardzo dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do foremki na tartę. Jeśli nie jest silikonowa dobrze wysmarować ją tłuszczem.

Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut (góra – dół).

W międzyczasie przygotowujemy „sos”. Na patelni podduszamy razem czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę, zmiażdżone w dłoniach tofu, pomidorowy sos/domowy keczup etc., oliwki wraz z tymiankiem, solą, niewielką ilością oliwy i ewentualnie innymi ziołami lub przyprawami. Jednym słowem przygotowujemy gęsty, ulubiony sos. Na koniec dodajemy do niego pokrojoną zieloną pietruszkę i mieszamy.

Sos nakładamy na „pizzę” po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!

pizza-ziemniaczana-zdrowy-przepis-3

Sprawdź moje pozostałe pomysły na zdrowy fast food.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Pizza ziemniaczana zamiast placków”

I ja tu trafiłam, dzień dobry:-)
Rozgaszczam się ! Czym zastąpić płatki teff? Nabrałam ochoty na szybkie danie ale tego składnika niestety brak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *