Dziś coś dla zabieganych ludzi, którzy obiad muszą zrobić w maksimum 30 minut. Uda Wam się to bez problemu, o ile wcześniej znajdziecie chwilę na przygotowanie marynaty do tofu (przeczytaj, co to jest tofu).
Nie ma to jak sztandarowy posiłek wegański. Za smażeniem nie przepadam i unikam, ale czasami zdarza mi się odstępstwo od tej reguły. Tu będzie szybkie podsmażenie.
Na co?
Na szybki obiad lub kolację. Wbrew pozorom takie danie podać można również z okazji odwiedzin cioci Zosi i ładnie zaserwowane tofu zaprezentuje się całkiem znośnie. Smakuje też akuratnie. To taki fast food. ;)
Czego potrzebujesz?
Garnka/ brytfanki do podduszenia warzyw i patelni do tofu.
Składniki:
- 1 opakowanie tofu naturalnego,
- składniki do marynaty do tofu: 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, lubczyk, sól i pieprz do smaku, kurkuma,
- przykładowe warzywa: ziemniaki, fasolka szparagowa, kalarepa, cebula,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy samo tofu (bez marynaty, ok. 2-3 minuty z dwóch stron), a następnie dolewamy marynatę i dusimy, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę (ok. 5 minut).
Warzywa przyrządzamy w dowolny sposób: ziemniaki możemy upiec w mundurkach w piekarniku lub zwyczajnie ugotować, a następnie podsmażyć/poddusić.
Ja akurat miałam warzywa ugotowane z poprzedniego dnia więc je wszystkie poddusiłam z uprzednio zeszkloną cebulką i ziołami. Pyszne!
Tu znajdziesz inne przepisy z tofu.
5 odpowiedzi na “Smażone tofu z warzywami”
Czy takie smażenie jest w miarę zdrowe? Pozdrawiam
Aniu, smażenie nie jest zdrowe. Im krótsze i im niższa temperatura tym lepiej. Ja tylko od czasu do czasu pozwalam sobie na taki grzech. ;)
Aniu, popełniłam wpis o smażeniu. Zapraszam do lektury:
http://www.agamasmaka.pl/2017/09/czy-smazenie-jest-zdrowe.html
Czy do marynaty dodajesz tofu pokrojone w plastry? Czy cale i kroisz je przed wrzuceniem na patelnie?
Do marynaty wrzucam pokrojone.