Opublikowano Kategorie: Przepisyresztki z tygodniaz owocamizdrowe słodkości

Ciastka owsiano-migdałowe z aronią, pełne owocowej słodkości

Dziś zdrowe ciasteczka, które powstały niebywale spontanicznie. Dostałam od swojej najukochańszej sąsiadki aronię… Dużo aronii. :-) I w związku z tym aronia musi być!

Ciastka-owsiano-migdalowe-z-aronią-z-aronia-bez-cukru-zdrowe-3

Na co?

Na pyszny podwieczorek, deser, do pracy i szkoły.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika i blachy wyłożonej papierem do pieczenia, młynka lub jakiegoś urządzenia wysokoobrotowego do zmielenia migdałów i siemienia lnianego, a także tarki do marchewki i jabłka (tzw. duże oczka) – choć tu nada się także każdy inny sprzęt, który warzywa rozdrabnia „surówkowo”.

Ciastka-owsiano-migdalowe-z-aronią-z-aronia-bez-cukru-zdrowe-1

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (u nas bezglutenowych),
  • 1 szklanka migdałów (w całości),
  • 1,5 – 2 szklanki aronii,
  • 2 małe marchewki,
  • 2 małe jabłka,
  • 1 banan,
  • 10 łyżek syropu klonowego,
  • 2 kopiaste łyżki siemienia lnianego (niemielonego),
  • szczypta cynamonu,
  • 10 śliwek suszonych (niesiarkowanych oczywiście),
  • olej rzepakowy (1-3 łyżki).

Ciastka-owsiano-migdalowe-z-aronią-z-aronia-bez-cukru-zdrowe-7

Przygotowanie:

Suche składniki (płatki, uprzednio zmielone migdały i siemię lniane, cynamon) dokładnie mieszamy.

Marchew i jabłko trzemy na tarce, banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do suchych składników wraz z posiekanymi śliwkami suszonymi, syropem klonowym i olejem (ilość taka, aby nam się ciasto zaczęło lekko kleić), porządnie wszystko mieszając.

Ciastka-owsiano-migdalowe-z-aronią-z-aronia-bez-cukru-zdrowe-8

Na koniec dodajemy aronię – mieszamy również. Formujemy ciastka (ja najpierw formuję kulkę, a następnie ją „spłaszczam” i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni (góra – dół) przez 20 minut. Delikatnie obracamy je na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Jemy po ostudzeniu.

Ciastka-owsiano-migdalowe-z-aronią-z-aronia-bez-cukru-zdrowe-5

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

21 komentarzy do “Ciastka owsiano-migdałowe z aronią, pełne owocowej słodkości”

  1. Pychota! Zrobilam wczoraj wieczorem i wlasnie wcinamy na sniadanie z kawa. Mezus zjadl prawie cala blaszke, a ciasteczka mialy byc tez na podwieczorek :) Zamiast sliwek – bo nie mialam – dalam posiekane morele.

  2. Dysponuje duza iloscia aronii suszonej. I tak sie zastanawiam czy suszona da rade sie w wypiekach? I w sumie oprocz pysznej herbatki aroniowej do czegos jeszcze mozna ja uzyc ? Bylabym wdzieczna za podpowiedzi :)

  3. Być może masa była za mało zwarta już na etapie lepienia? Wtedy warto dodać od razu więcej siemienia lnianego lub banana zamiast jabłka. Tego typu ciasteczka trzeba odwracać delikatnie. Jeśli się rozwalają to warto poczekać trochę dłużej i odwrócić później. Mnie zawsze pomaga również taka płaska, metalowa łopatka do przewracania na drugą stronę. Pozdrawiam :)

  4. a co zamiasta aronii? nie wiedziałam na targu aronii… borówek chyba też już nie ma… może jagody? a siemię lniane? podobno niezmielone po prostu przechodzi przez nasz układ pokarmowy nietkniętne… może lepiej zmielić przed wymieszaniem? chyba, że „uprzednio zmielone” tyczy się również siemienia, a nie tylko migdałów? :P

    1. cyt. z fragmentu „czego potrzebujesz”: „jakiegoś urządzenia wysokoobrotowego do zmielenia migdałów i siemienia lnianego”. Mielimy więc. :)
      A zamiast aronii inne owoce. Ja robię różne wariacje podobnych ciasteczek i wrzucam co mam. :)

    1. Laktozy w moich przepisach nie ma – bo mleka zwierzęcego brak.
      Niemniej w przypadku nietolerancji fruktozy należy dietę skonsultować z dietetykiem – szczególnie jeśli objawy są nasilone lub mowa o wrodzonej fruktozemi.
      Owoców jest w moich przepisach sporo.

  5. Mam bardzo male doswiadczenie w pieczeniu ciasteczek, wiec pytanie moze raczej z tych glupich ;) czy platki owsiane zalewamy goraca woda zeby nasiakly i zmiekly przed wymieszaniem ze zmielonymi migdalami itd? czy maja byc suche?
    z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *