Najlepsze majowe pesto

Wiesz już na pewno, że lubię eksperymentować z tworzeniem najróżniejszych wariacji roślinnego pesto. Robię je bardzo często z natką pietruszki, rukolą czy też innym zielskiem. To bardzo szybkie dania. I co ważne: umożliwiają przemycenie warzyw liściastych. Tym razem chciałabym oswoić Ciebie ze zrobieniem pesto… z pokrzywy.

Na pewno wiesz, że pokrzywa jest bardzo zdrowa. Pomaga nam kontrolować poziom cukru we krwi, wzbogaca naszą dietę w wartościowe żelazo, wspiera prawidłową pracę układu moczowego oraz pomaga w radzeniu sobie z alergiami. To wszystko wiesz od dawna, ale zastanawiasz się, czy to aby nie szaleństwo tak iść i zerwać pokrzywę. A ja Cię bardzo do tego zachęcam, bo to bardzo zdrowe i oszczędne. Pokrzywy rosną wszędzie: czy chcemy czy nie (ja bardzo chcę!). Może wyrosły i Tobie na działce albo u cioci Kloci na wsi? Upoluj, a nie pożałujesz!

pesto-z-pokrzywa-slonecznikiem-nerkowcami-zdrowe-szybkie-danie-2

Kilka wskazówek:

  • najlepiej wybierać pokrzywę przed kwitnięciem (okres kwietnia i maja jest ku temu najlepszy),
  • nie przelewamy jej wrzątkiem, ale myjemy dokładnie bądź moczymy w ciepłej wodzie (w porywach do gorącej),
  • do pesto najlepsze są liście, ale już na przykład do produkcji soku nadadzą się i łodygi (o soku będzie niebawem),
  • najlepiej wybierać pokrzywę rosnącą z dala od dróg, ulic, z terenów możliwie najmniej zanieczyszczonych,
  • pokrzywy należy zbierać i myć w rękawicach (ja użyłam gumowych).

pesto-z-pokrzywa-slonecznikiem-nerkowcami-zdrowe-szybkie-danie-11

Na co?

Takie pesto z pokrzywą nada się idealnie na śniadanie, obiad i kolację. Bo możesz użyć je jako pasty do pieczywa albo dodać do ugotowanego, gorącego makaronu.

pesto-z-pokrzywa-slonecznikiem-nerkowcami-zdrowe-szybkie-danie-8

Czego potrzebujesz?

Przydadzą się rękawice to zbierania i mycia pokrzywy. Niezbędny jest blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe. Będziesz potrzebować także patelni do prażenia słonecznika.

pesto-z-pokrzywa-slonecznikiem-nerkowcami-zdrowe-szybkie-danie-6

Składniki:

  • 2-3 spore garście świeżych liści pokrzywy (najlepiej tuż po zebraniu),
  • 2 garście słonecznika,
  • garść orzechów nerkowca,
  • 60 g oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól.

pesto-z-pokrzywa-slonecznikiem-nerkowcami-zdrowe-szybkie-danie-7

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca należy namoczyć (przez min. 2-3 godziny, idealnie byłoby dłużej).

Świeżą pokrzywę obrać z listków, które trafią do pesto. Umyć je porządnie i na chwilę namoczyć w ciepłej wodzie (nie we wrzątku!).

Słonecznik podprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli. Ostudzić.

Obrać czosnek.

Zblendować wszystkie składniki (liście pokrzywy, słonecznik, orzechy, czosnek, oliwę) tak, aby pesto zachowało charakterystyczną dla niego grudkowatość.

pesto-z-pokrzywa-slonecznikiem-nerkowcami-zdrowe-szybkie-danie-10

Podawać z pieczywem, makaronem czy też warzywami pociętymi w słupki. Smaczności! :-)

Ps. Z podanych ilości wychodzi mała miseczka- jak na zdjęciach.

pesto-z-pokrzywa-slonecznikiem-nerkowcami-zdrowe-szybkie-danie-4

Zerknij koniecznie na moje pomysły na lekkie obiady wegetariańskie.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *