Opublikowano Kategorie: do piciaobiadyprzekąski i przystawkiPrzepisyraw foodz owocamizupy

Gazpacho arbuzowo-pomidorowe czyli szybki chłodnik

Zapraszam Was na połączenie owoców, które po prostu zachwyca. Tak, pomidory to też owoce! Bogate w wartościowe składniki takie jak likopen i witamina C. Dziś na surowo, bo w lecie ochota na takie szybkie, chłodne posiłki przychodzi niejako z urzędu. I do tego arbuz. Męczyłam mojego dwa dni, bo trafił mi się wyjątkowo olbrzymi okaz. Pomęcz również arbuza i delektuj się cudnie zaskakującym smakiem.

gazpacho pomidorowo arbuzowe na upaly weganski przepis

Na co?

Takie gazpacho arbuzowo-pomidorowe to chłodnik idealny na lekki obiad. Kocham arbuza i kocham pomidory (szczególnie te słodkie, letnie czyt. prawdziwe) więc byłam pewna, że to połączenie będzie po prostu naj. Zobacz moje pozostałe przepisy na zupę krem.

gazpacho pomidorowo arbuzowe wegański chłodnik

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania takiego gazpacho arbuzowo-pomidorowe potrzebujesz blendera. I pewności, że arbuz i pomidory będą słodkie. Najlepiej więc konsumować taki chłodnik w sezonie. Przyda się również moździerz lub inne cudo do lekkiego rozdrobnienia orzechów.

gazpacho pomidorowo arbuzowe weganski przepis na chłodnik

Gazpacho arbuzowo-pomidorowe – składniki:

  • 500 g słodkiego arbuza (waga bez pestek i bez skórki),
  • 3 słodkie pomidory (moje ważyły razem 470 g),
  • 1 czerwona papryka (170 g),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 cebulka dymka lub kawałek większej (15 g),
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • odrobina soku z cytryny,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • garść orzechów włoskich,
  • sól i pieprz do smaku.

chłodnik pomidorowo-arbuzowy gazpacho

Gazpacho arbuzowo-pomidorowe – przygotowanie:

Pomidory i paprykę umyć, a następnie zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut. Ostudzić. Pomidory obrać ze skórek, a z papryki usunąć gniazdo nasienne. Pokroić i umieścić w naczyniu miksującym.

Obrać i pokroić czosnek i cebulkę. Dodać wraz z arbuzem do reszty składników.

Do naczynia wlać ocet balsamiczny, odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zblendować.

chłodnik pomidorowo arbuzowy na upaly weganski przepis gazpacho

Podawać z posiekanymi listkami świeżej bazylii i rozdrobnionymi orzechami włoskimi lub innymi (np. migdałami).

Można też podawać z grzankami lub co Ci przyjdzie do głowy. Smacznego, pysznego, arbuzowego! :-)

Z podanych ilości składników otrzymasz 2-3 porcje.

Zerknij na pozostałe przepisy na zdrowe zupy.

chłodnik z pomidora i arbuza gazpacho prosty przepis wegański

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (43 ocen, Średnia: 4,88 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

2 komentarzy do “Gazpacho arbuzowo-pomidorowe czyli szybki chłodnik”

    1. Uściśliłam w przepisie. Pisząc „wszystko dokładnie zblendować” użyłam skrótu – mając na myśli wszystko włącznie z arbuzem. Ale opcja zagryzania też spoko. Co kto lubi. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *