Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyświąteczniez owocamizdrowe słodkości

Słodkie choinki na uśmiech dziecka

Świątek, piątek czy niedziela staramy się jeść zdrowo. „Zdrowo” nie znaczy, że w ogóle bez słodyczy. Choć każdy słodycz jednak z umiarem. A na mikołajki czy Święta obowiązkowo trzeba zrobić jakieś łakocie, bo przecież dziecku byłoby przykro. Więc dzisiejszy słodki wytwór ewidentnie dla dzieci- dużych i małych.

zdrowe słodkie ciastka dla dzieci na święta mikołajki mikolaja

 

Nie wszystkie małe i duże dzieci lubią szpinak. Tu jest zupełnie niewyczuwalny i cudnie zielony. O zieleń zadbała również chlorella. O słodycz: daktyle i banan. Płatki owsiane dostarczają nam węglowodanów złożonych, białka i żelaza.

Na co?

Taki kawałek ciacha sprawdzi się na drugie mikołajkowe śniadanie, ale również jako słodka przekąska w okresie świątecznym.

zdrowe słodkie ciastka dla dzieci świąteczne owsiane

Czego potrzebujesz?

Potrzebny będzie blender, piekarnik, blacha wyłożona papierem do pieczenia, ew. foremki metalowe do nadania kształtu masie.

słodkie ciastka owsiane dla dzieci na święta mikołajki mikolaja

Składniki:

  • 1 porządna garść świeżego szpinaku (ok. 50 g),
  • 1 dojrzały banan (ok. 130 g),
  • 100 g oleju kokosowego,
  • 1 szklanka daktyli niesiarkowanych i niesłodzonych (ok. 150 g),
  • 2 szklanki surowych płatków owsianych (230 – 240 g),
  • 1 płaska łyżeczka chlorelli od Purella Food,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowego).

zdrowe słodkie ciasteczka owsiane dla dzieci na święta mikołajki mikolaja

Przygotowanie:

Daktyle wcześniej namoczyć w gorącej wodzie na min. 30 minut. Jeśli masz mocny blender to możesz ten krok pominąć.

Papier do pieczenia wysmarować odrobiną oleju kokosowego.

Zblendować: olej, banana, szpinak, daktyle, chlorellę, proszek do pieczenia, cynamon na mniej lub bardziej gładką masę.

Masę wymieszać łyżką z płatkami owsianymi bardzo dokładnie. Odstawić „ciasto” na 10 minut.

Formować ciasteczka. Można to robić przy pomocy metalowych foremek. Jeśli takowych brak lub Ci się nie chce to po prostu uformuj kuleczkę, spłaszcz ją i układaj ciastka na papierze do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni 15 – 20 minut. Najlepsze są porządnie zarumienione, więc ja trzymam je 20 minut. Po połowie czasu pieczenia można bardzo delikatnie odwrócić ciastka na drugą stronę.

Jeść po ostudzeniu. Gdy już ostygną, nabierają chrupkości na zewnątrz. W środku są miękkie i delikatne.

zdrowe owsiane ciastka dla dzieci na święta mikołajki mikolaja

Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 ocen, Średnia: 4,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *