Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyzdrowe słodkości

Chrupiące i zdrowe bezcukrowe ciasteczka owsiano-ryżowe

Ciasteczka z płatków owsianych to najszybsze i najprostsze ciasteczka, jakie mogłabym sobie wymarzyć. Dodałam do nich płatki ryżowe, bo te akurat miałam na stanie i uważam, że efekt bardzo fajny. Moje dziecko je uwielbia. Sprawdź, czy Twoje też. :-)

Bezcukrowe zdrowe ciasteczka owsiano-ryżowe

Ciasteczka są chrupiące, a są chrupiące bo są spieczone. Smakują nam bardzo, a przy tym są źródłem węglowodanów i białka- idealne na doładowanie energetyczne i poradzenie sobie z małym głodem, kiedy jesteśmy poza domem.

Na co?

To świetne ciasteczka na śniadanie do szkoły czy pracy, ale również jako popołudniowa przekąska dodająca energii.

Bezcukrowe zdrowe owsiane ciasteczka bez glutenu

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Bezglutenowe zdrowe ciasteczka owsiano-ryżowe bez cukru

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowych – 120 g; zerknij też na moje przepisy na owsiankę),
  • 1 szklanka płatków ryżowych (130 g),
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
  • 1 dojrzały banan (90 g bez skórki),
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego niesłodzonego,
  • 2 łyżki kakao w proszku,
  • 60 g rodzynek,
  • 40 g masła orzechowego bez dodatku tłuszczu i cukru,
  • tłuszcz do lekkiego posmarowania papieru (u mnie kokosowy).

Bezcukrowe zdrowe ciasteczka owsiano-ryżowe bez glutenu bez jaj bez mąki

Przygotowanie:

Banana zmiażdżyć z widelcem.

Wszystkie składniki bardzo (!) dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.

Nakładać ciasto łyżką (dość płasko) na papier do papieczenia wysmarowany lekko tłuszczem kokosowym.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut, delikatnie odwrócić na drugą stronę (najlepiej przy pomocy cienkiej łopatki) i piec kolejne 15-20 minut. Dostosuj czas do oczekiwanego poziomu spieczenia ciastek. Każdy piekarnik jest inny. Jeśli po pierwszych 20 minutach okaże się, że ciastka nie dają się ładnie odwrócić, podpiecz je jeszcze chwilę.

Jeść po ostudzeniu.

Bezcukrowe zdrowe ciasteczka owsiano-ryżowe bez glutenu bez jaj

 

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 ocen, Średnia: 4,85 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

12 komentarzy do “Chrupiące i zdrowe bezcukrowe ciasteczka owsiano-ryżowe”

  1. Czy mleko ryżowe to jest to samo co napój ryżowy? Nie mogę znaleźć produktu o nazwie mleko. Zawsze jest „napój”. Pozdrawiam

    1. Większość owsa dostępnego na polskim rynku jest zanieczyszczona. Niestety. I z modą nie ma to nic wspólnego – szczególnie jeśli ktoś nie może spożywać nawet śladowych ilości glutenu.

    1. Zależy od płatków. Z tymi moimi nie było problemów. Można spróbować zalać je wrzątkiem i pozostawić na jakiś czas lub ugotować. Wtedy uwaga jednak, żeby konsystencja nie wyszła za płynna. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *