Często robię coś takiego. Ładuję resztki z tygodnia do foremek na muffiny, zapiekam i mam szybkiego gotowca na śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Prostota jest najlepsza.
Na co?
Takie wytrawne muffiny to świetny pomysł na śniadanie, ale również kolację czy przekąskę.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować takie wytrawne muffiny z batatem musisz mieć na pewno tarkę do warzyw (tzw. duże oczka), piekarnik, blachę, foremki silikonowe na muffiny.
Wytrawne muffiny z batatem – składniki:
- 1 batat (mój po obraniu ważył 330 g; zerknij na moje przepisy z batatów),
- 2 kostki tofu naturalnego po 180 g,
- 3 niewielkie cebule czerwone (230 g),
- 50 g słonecznika,
- 10 łyżeczek płatków drożdżowych (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
- 5 łyżeczek oliwy + odrobina do usmażenia cebuli,
- zioła i przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka czarnuszki, 5 łyżeczek czosnku niedźwiedziego, 3 łyżeczki majeranku, garść posiekanej świeżej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Wytrawne muffiny z batatem – przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić i usmażyć w niewielkiej ilości oliwy i wody.
Batata obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka). Tofu również zetrzeć na tarce (również duże oczka).
Zmielić słonecznik np. w młynku do kawy.
Wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie: bataty, tofu, cebulę, zmielony słonecznik, płatki drożdżowe, oliwę, zioła i przyprawy.
Nakładać do foremek silikonowych na muffiny ugniatając porządnie masę.
Piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmować z foremek dopiero po ostudzeniu ponieważ wcześniej mogą się rozlatywać – są bardzo delikatne.
Najlepiej jeść je widelcem wprost z foremek. Z podanych ilości otrzymasz 13 szt. muffinek.
Zerknij koniecznie na moje pomysły na zdrowe posiłki do pracy.
8 odpowiedzi na “Wytrawne muffiny z batatem na każdą okazję”
Ja z pytaniem od strony technicznej. Jakiej firmy foremki polecasz? Moj partner sceptycznie podchodzi do sylikonowych foremek i mam dylemat…
Żadnych konkretnych nie polecę. Warto kupić na pewno jakieś „markowe”, a więc jakiejś lepszej firmy.
Ten przepis jest genialny! Bardzo za niego dziękuję!
Od kilku dni robię te muffny codziennie. Świetnie smakują też z wędzonym tofu.
Bardzo się cieszę. <3 Na zdrowie!
Czy tofu jest konieczne? Ewentualnie czym zastąpić?
W tym przepisie to w sumie podstawa. ;) Chyba, że jesz twaróg zwykły to może też by się sprawdził. Choć nie dam sobie uciąć za go ręki, jaki będzie efekt.
No właśnie nie jem;) chciałabym upiec muffiny warzywne, które by trzymały fason, ale bez jajek i bez nabiału w ogóle. I bez tofu :)
Możesz próbować ze zblendowanymi lub lekko rozdrobnionymi strączkami może? A może soczewica?