Wytrawne muffiny z batatem na każdą okazję

Często robię coś takiego. Ładuję resztki z tygodnia do foremek na muffiny, zapiekam i mam szybkiego gotowca na śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Prostota jest najlepsza.

Wytrawne muffiny z batatem na każdą okazję

Na co?

Takie wytrawne muffiny to świetny pomysł na śniadanie, ale również kolację czy przekąskę.

Wytrawne muffiny z batatem na śniadanie prosty przepis bezglutenowy

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować takie wytrawne muffiny z batatem musisz mieć na pewno tarkę do warzyw (tzw. duże oczka), piekarnik, blachę, foremki silikonowe na muffiny.

Wytrawne muffiny z batatem na śniadanie prosty przepis wegański

Wytrawne muffiny z batatem – składniki:

  • 1 batat (mój po obraniu ważył 330 g; zerknij na moje przepisy z batatów),
  • 2 kostki tofu naturalnego po 180 g,
  • 3 niewielkie cebule czerwone (230 g),
  • 50 g słonecznika,
  • 10 łyżeczek płatków drożdżowych (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
  • 5 łyżeczek oliwy + odrobina do usmażenia cebuli,
  • zioła i przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka czarnuszki, 5 łyżeczek czosnku niedźwiedziego, 3 łyżeczki majeranku, garść posiekanej świeżej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.

bezglutenowe muffiny wytrawne z batatem na śniadanie prosty przepis wegański

Wytrawne muffiny z batatem – przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić i usmażyć w niewielkiej ilości oliwy i wody.

Batata obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka). Tofu również zetrzeć na tarce (również duże oczka).

Zmielić słonecznik np. w młynku do kawy.

Wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie: bataty, tofu, cebulę, zmielony słonecznik, płatki drożdżowe, oliwę, zioła i przyprawy.

Nakładać do foremek silikonowych na muffiny ugniatając porządnie masę.

Piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmować z foremek dopiero po ostudzeniu ponieważ wcześniej mogą się rozlatywać – są bardzo delikatne.

Najlepiej jeść je widelcem wprost z foremek. Z podanych ilości otrzymasz 13 szt. muffinek.

Zerknij koniecznie na moje pomysły na zdrowe posiłki do pracy.

bezglutenowe wegańskie wytrawne muffiny z tofu na śniadanie

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

8 odpowiedzi na “Wytrawne muffiny z batatem na każdą okazję”

Ja z pytaniem od strony technicznej. Jakiej firmy foremki polecasz? Moj partner sceptycznie podchodzi do sylikonowych foremek i mam dylemat…

Ten przepis jest genialny! Bardzo za niego dziękuję!
Od kilku dni robię te muffny codziennie. Świetnie smakują też z wędzonym tofu.

No właśnie nie jem;) chciałabym upiec muffiny warzywne, które by trzymały fason, ale bez jajek i bez nabiału w ogóle. I bez tofu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *