Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodnia

Zdrowe smarowidło do chleba z soczewicy z… jabłkiem

Właśnie tak. Tym razem soczewica z jabłkiem. Jak się kocha soczewicę i jada się ją często to trzeba urozmaicać. Dziś zatem proponuję Wam połączenie proste, ale takie które przypadło mi bardzo do gustu.

smarowidło do chleba z soczewicy z jabłkiem i warzywami

Na co?

Takie zdrowe smarowidło z soczewicy z jabłkiem to świetny wybór na śniadanie, kolację czy na przekąskę. Można zjeść je z chlebem i/lub warzywami pokrojonymi w słupki.

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania takiego zdrowego smarowidła z soczewicy z jabłkiem konieczny będzie blender oraz patelnia.

smarowidło do chleba z soczewicy z dodatkiem jabłka

Smarowidło z soczewicy z jabłkiem – składniki:

  • 1 większy, słodki pomidor (ja użyłam malinowego),
  • 1 duża cebula czerwona,
  • 1 duże, słodkie jabłko,
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki,
  • 10 kopiastych łyżek ugotowanej i ostudzonej soczewicy czerwonej (waga ugotowanej: ok. 500 g; zerknij na moje przepisy z soczewicy),
  • zioła i przyprawy: czerwona czubryca (przeczytaj, czym jest czubryca), przyprawa do sałatek (ja użyłam takiej o składzie:  cząber, gałka muszkatołowa, lubczyk, szałwia, papryka, pieprz czarny, tymianek, majeranek, macierzanka, ziele angielskie, warzywa), pieprz i sól do smaku, łyżeczka kurkumy,
  • 2-3 łyżeczki oleju dobrze znoszącego wysokie temperatury (u mnie był akurat kokosowy).

zdrowa pasta do chleba z soczewicy z jabłkiem i warzywami

Smarowidło z soczewicy z jabłkiem – przygotowanie:

Soczewicę porządnie opłukać, ugotować z łyżeczką kurkumy. Ostudzić.

Cebulę obrać i pokroić niedbale. Podsmażyć na nagrzanym oleju wymieszanym z solidną ilością przypraw (czubryca, przyprawa do do sałatek) od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie pokroić w dużą kostkę pomidora. Dorzucić na patelnię. Smażyć jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie umyć i pokroić jabłko, dorzucić na patelnię. Pozostawić na patelni jeszcze z 2 minuty. Wszystko ostudzić.

Zblendować składniki z patelni razem z soczewicą i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.

Zjeść ze smakiem z warzywami pokrojonymi w słupki i pieczywem.

Zerknij koniecznie na moje pomysły na zdrowe posiłki do pracy.

zdrowe smarowidło do chleba z soczewicy z jabłkiem i warzywami

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

4 komentarzy do “Zdrowe smarowidło do chleba z soczewicy z… jabłkiem”

  1. Hej. Bardzo mi się spodobały twoje przepisy i będę próbować. Na razie zrobiłam jeden i mam pytanie? Pasta do chleba z soczewicy z jabłkiem… wyszła mi dosyć rzadka prawie jak bardzo gęsty sos co mogłam zrobić zle? Soczewica była przygotowana i noc cała na sitku wisiała…

    1. To dziwne Monika. Może za krótko warzywa pozostawały na patelni? Myślę, że po kilku godzinach i tak pasta zgęstnieje, ale następnym razem może warto mocniej zredukować „sos”. Pozdrawiam!

  2. Czesc,
    Ta pasta z dodatkiem jablka nie wyszla dobra jak obiecalas…wyszla REWELACYJNA!!!…Mialam jablko lekko kwaskowe i pycha!!!…jesli moge cos dorzucic do komentarza tej pani co wyszla jej za rzadka….ja sie ratuje wtedy odrobina bulki tartej lub zmielonymi na make migdalami …..Aga ja dalej mam smaka na twoje przepisy!!! Korzystam regularnie ku radosci calej rodziny…pozdrawiam Ela

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *