Kanapkowa pasta z soczewicy ni z gruszki ni z pietruszki

Pasty do kanapek na bazie roślin strączkowych są bardzo sycące, ale także obfitują w białko, witaminy i składniki mineralne. W większości ich przygotowanie polega na ugotowaniu/ uduszeniu składników i ich zmiksowaniu. Proste jak drut. :-)

zdrowa-kanapkowa-pasta-warzywna-z-soczewicy-2

Na co?

To pasta na kanapkę, na śniadanie, na przystawkę, ale jest również idealna jako przegryzka w ciągu dnia czy tez zdrowa kolacja (w połączeniu z wartościowym pieczywem i dodatkami warzywnymi).

Czego potrzebujesz?

Blendera, patelni, garnka.

zdrowa-kanapkowa-pasta-warzywna-z-soczewicy-5

Składniki:

  • 1 szklanka suchej soczewicy (ja użyłam zielonej – najlepiej ją wcześniej namoczyć lub przynajmniej porządnie przepłukać),
  • 1 duża cebula,
  • 2 niewielkie korzenie pietruszki,
  • 1 spora gruszka,
  • ok. 8 średniej wielkości pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku lub więcej (jeśli lubisz intensywne aromaty),
  • zioła i przyprawy: cząber, majeranek, natka pietruszki, sos sojowy (u mnie bezglutenowy z obniżoną zawartością soli), ew. sól,
  • olej rzepakowy rafinowany,
  • opcjonalnie: podprażony słonecznik.

zdrowa-kanapkowa-pasta-warzywna-z-soczewicy-4

Przygotowanie:

Uprzednio namoczoną lub porządnie przepłukaną soczewicę gotujemy, a po ugotowaniu do miękkości odsączamy.

W tym czasie obieramy i dusimy na patelni cebulę w wodzie wymieszanej z olejem rzepakowym. Gdy cebula się udusi, dodajemy obrany i drobno pokrojony korzeń pietruszki i dusimy aż pietruszka będzie miękka. Wtedy dorzucamy do niej pokrojone pieczarki i obraną oraz pokrojoną gruszkę. Doprawiamy majerankiem i cząbrem i dusimy aż pieczarki lekko zmiękną.

Wszystko mieszamy z ugotowaną soczewicą, dodajemy obrany i pokrojony czosnek. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy sos sojowy/sól oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy warzywa są już chłodne, miksujemy je w blenderze na gładką masę. Podajemy na chlebie, posypując kanapkę np. słonecznikiem (np. podprażonym).

zdrowa-kanapkowa-pasta-warzywna-z-soczewicy-3

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *