Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Pikantny wegański gulasz z soczewicą i jarmużem na dwa dni

Wiosna przyszła do mnie wspaniała. Mam nadzieję, że do Ciebie też. Ciesze się tą cudowną pogodą jak głupia. W związku z tym, tym mniej jeszcze czasu mam na gotowanie. Tylko jednogarnkowe, szybkie dania wchodzą w grę. O takie na przykład.

Pikantny gulasz z soczewicą i jarmużem na dwa dni

Na co?

Takie danie jednogarnkowe sprawdzi się świetnie na obiad i kolację. Ja taki wegański gulasz z soczewicą jem chętnie również na śniadanie.

jednogarnkowy wegański gulasz z soczewicą

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania takiego wegańskiego gulaszu konieczny będzie robot lub tarka do rozdrobnienia warzyw. Takie dania najłatwiej przygotowuje się w woku.

warzywny gulasz na dwa dni z soczewicą jarmużem

Gulasz z soczewicą i jarmużem – składniki:

  • 1 szklanka soczewicy,
  • 6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 3 duże marchewki,
  • 700 g passaty pomidorowej lub zblendowanych pomidorów,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g świeżego jarmużu,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 15 sztuk suszonych pomidorów,
  • zioła i przyprawy: 2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka tymianku, 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • oliwa.

jednogarnkowy gulasz warzywny z soczewicą bezglutenowy

Gulasz z soczewicą i jarmużem – przygotowanie:

Marchew, korzenie pietruszki rozdrobnić w robocie lub zetrzeć na tarce.

Czosnek przepuścić przez praskę.

Dodać jarmuż (bez grubych łodyg), dodać zioła i przyprawy, zalać wszystko ciepłą wodą. Gotować bez przykrycia.

Pokroić suszone pomidory. Dorzucić je do woka wraz z opłukaną wcześniej i odcedzoną soczewicą.

Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Dodać do reszty składników.

Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, oliwę i passatę. Dokładnie wymieszać.

Łączny czas gotowania od momentu wstawienia pierwszych składników to ok. 35-40 minut. Co jakiś czas warto zamieszać.

I tyle. Jeść ze smakiem i cieszyć się wiosną.

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 ocen, Średnia: 4,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

15 komentarzy do “Pikantny wegański gulasz z soczewicą i jarmużem na dwa dni”

  1. Ale natka, to chyba lepiej na koniec, bo stracimy wszystkie jej dobrodziejstwa, czy nie? Może coś się zmieniło. Danie fantastyczne. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *