Wiosna przyszła do mnie wspaniała. Mam nadzieję, że do Ciebie też. Ciesze się tą cudowną pogodą jak głupia. W związku z tym, tym mniej jeszcze czasu mam na gotowanie. Tylko jednogarnkowe, szybkie dania wchodzą w grę. O takie na przykład.
Na co?
Takie danie jednogarnkowe sprawdzi się świetnie na obiad i kolację. Ja taki wegański gulasz z soczewicą jem chętnie również na śniadanie.
Czego potrzebujesz?
Do przygotowania takiego wegańskiego gulaszu konieczny będzie robot lub tarka do rozdrobnienia warzyw. Takie dania najłatwiej przygotowuje się w woku.
Gulasz z soczewicą i jarmużem – składniki:
- 1 szklanka soczewicy,
- 6 średniej wielkości ziemniaków,
- 3 duże marchewki,
- 700 g passaty pomidorowej lub zblendowanych pomidorów,
- 2 korzenie pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 150 g świeżego jarmużu,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- 15 sztuk suszonych pomidorów,
- zioła i przyprawy: 2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka tymianku, 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,
- oliwa.
Gulasz z soczewicą i jarmużem – przygotowanie:
Marchew, korzenie pietruszki rozdrobnić w robocie lub zetrzeć na tarce.
Czosnek przepuścić przez praskę.
Dodać jarmuż (bez grubych łodyg), dodać zioła i przyprawy, zalać wszystko ciepłą wodą. Gotować bez przykrycia.
Pokroić suszone pomidory. Dorzucić je do woka wraz z opłukaną wcześniej i odcedzoną soczewicą.
Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Dodać do reszty składników.
Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, oliwę i passatę. Dokładnie wymieszać.
Łączny czas gotowania od momentu wstawienia pierwszych składników to ok. 35-40 minut. Co jakiś czas warto zamieszać.
I tyle. Jeść ze smakiem i cieszyć się wiosną.
15 odpowiedzi na “Pikantny wegański gulasz z soczewicą i jarmużem na dwa dni”
sycącyi aromatyczny ;) mniam!
Często marnuje mi się jarmuż, poza dodaniem do soku i chipsami nie próbowałam zjeść inaczej. Dziękuję za przepis.
Ja mrożę jak mam za dużo ;-)
Gdy nie mam pomysłu na obiad zaglądam tutaj i zawsze coś znajdę :) Znowu uratowana :D
Cieszę się. :)
Wyszło przepyszne!
Cieszę się :)
soczewica zielona czy czerwona?
U mnie czerwona.
Myślisz, ze mozna zamrozić? Strasznie duzo tego mi wyszło :P
Myślę, że można :)
Kolejny raz wracam do tego przepisu, uwielbiam to danie, dzięki!
Bardzo się cieszę, że Ci smakuje. Na zdrowie!
Ale natka, to chyba lepiej na koniec, bo stracimy wszystkie jej dobrodziejstwa, czy nie? Może coś się zmieniło. Danie fantastyczne. Polecam.
W przepisie jest napisane, żeby dodać ją na koniec. ;) „Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, oliwę i passatę.”
Bardzo się cieszę, że smakuje!