Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Pikantny wegański gulasz z soczewicą i jarmużem na dwa dni

Wiosna przyszła do mnie wspaniała. Mam nadzieję, że do Ciebie też. Ciesze się tą cudowną pogodą jak głupia. W związku z tym, tym mniej jeszcze czasu mam na gotowanie. Tylko jednogarnkowe, szybkie dania wchodzą w grę. O takie na przykład.

Pikantny gulasz z soczewicą i jarmużem na dwa dni

Na co?

Takie danie jednogarnkowe sprawdzi się świetnie na obiad i kolację. Ja taki wegański gulasz z soczewicą jem chętnie również na śniadanie.

jednogarnkowy wegański gulasz z soczewicą

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania takiego wegańskiego gulaszu konieczny będzie robot lub tarka do rozdrobnienia warzyw. Takie dania najłatwiej przygotowuje się w woku.

warzywny gulasz na dwa dni z soczewicą jarmużem

Gulasz z soczewicą i jarmużem – składniki:

  • 1 szklanka soczewicy,
  • 6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 3 duże marchewki,
  • 700 g passaty pomidorowej lub zblendowanych pomidorów,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g świeżego jarmużu,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 15 sztuk suszonych pomidorów,
  • zioła i przyprawy: 2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka tymianku, 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • oliwa.

jednogarnkowy gulasz warzywny z soczewicą bezglutenowy

Gulasz z soczewicą i jarmużem – przygotowanie:

Marchew, korzenie pietruszki rozdrobnić w robocie lub zetrzeć na tarce.

Czosnek przepuścić przez praskę.

Dodać jarmuż (bez grubych łodyg), dodać zioła i przyprawy, zalać wszystko ciepłą wodą. Gotować bez przykrycia.

Pokroić suszone pomidory. Dorzucić je do woka wraz z opłukaną wcześniej i odcedzoną soczewicą.

Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Dodać do reszty składników.

Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, oliwę i passatę. Dokładnie wymieszać.

Łączny czas gotowania od momentu wstawienia pierwszych składników to ok. 35-40 minut. Co jakiś czas warto zamieszać.

I tyle. Jeść ze smakiem i cieszyć się wiosną.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

11 komentarzy do “Pikantny wegański gulasz z soczewicą i jarmużem na dwa dni”

  1. Często marnuje mi się jarmuż, poza dodaniem do soku i chipsami nie próbowałam zjeść inaczej. Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 ocen, Średnia: 5,00 z 5)