Warzywa na patelnię z czerwoną fasolą

Wielokrotnie radziłam zabieganym osobom wykorzystywanie dostępnych w sprzedaży warzyw na patelnię. To niezły ratunek, kiedy czasu brak i chcemy mieć obiad w 10 minut. Jeśli mamy do dyspozycji aż 20 minut, można przygotować szybki, samodzielny posiłek od podstaw, bez użycia mrożonek. O taki na przykład.

Szybkie gotowanie może być zdrowe, a zdrowe może być szybkie. Bez dwóch zdań. Chyba prawie codziennie jem tego typu dania: są pyszne i odżywcze. Składniki zmieniasz w zależności od stanu lodówki i potrzeb. W tym przepisie też możesz użyć innych składników – nie bój się kombinowania i samodzielnego wymyślania ulubionych połączeń. Gotowanie z przepisów jest nudne. ;-)

W tym przepisie zachęcam Cię ponownie do dwóch rzeczy, a mianowicie do:

  • jedzenia kapusty stożkowej, którą uwielbiam.
  • gotowania roślin strączkowych (np. rzeczonej czerwonej fasoli) w większych ilościach i mrożenia ich w porcjach obiadowych. Wtedy przygotowanie posiłku naprawdę zajmuje minimalną ilość czasu.

Na co?

Takie danie będzie świetne na obiad, kolację, ale również na śniadanie, jeśli lubisz rano wytrawne dania. Ja uwielbiam. Jeśli zostanie Ci trochę warzyw z poprzedniego dnia, zabierz je w termosie do pracy.

Czego potrzebujesz?

Przyda się duża patelnia lub wok.

Warzywa na patelnię z fasolą – składniki:

  • ok. 1-2 szklanki ugotowanej fasoli czerwonej (może być wcześniej ugotowana i rozmrożona lub z puszki – porządnie przepłukana wodą),
  • 1 większa cebula,
  • dużo pieczarek (tzn. na pewno miałam ok. 10-15 dużych),
  • 1/3 kapusty stożkowej,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 wielki pomidor malinowy,
  • 1 spory pęczek natki pietruszki,
  • zioła i przyprawy: słodka papryka, majeranek, lubczyk, sól (u mnie jodowana), a dla tych którzy lubią pikantne i bardziej intensywne dodać można jeszcze: pieprz cayenne i czosnek granulowany,
  • oliwa z oliwek.

Warzywa na patelnię z fasolą – przygotowanie:

Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić w oliwie wymieszanej z niewielką ilością wody.

Dorzucić pokrojone pieczarki i szczyptę soli. W tym czasie pokroić cienko kapustę i dorzucić na patelnię. Wszystko wymieszać i podsmażać dalej.

Obrać i pokroić cukinię w kostkę. Sparzyć pomidora, zdjąć skórkę, pokroić i dodać do reszty warzyw razem z przyprawami i fasolą, wymieszać i zostawić na ogniu.

Pokroić natkę pietruszki i dodać na sam koniec. Do smaku można dodać też jeszcze odrobinę oliwy i wszystko dokładnie wymierzać.

Podawać można bez niczego lub np. z grzankami.

Z podanych ilości składników najadły się 3 osoby, a 2 nawet wzięły małą dokładkę. ;-)

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

5 odpowiedzi na “Warzywa na patelnię z czerwoną fasolą”

Fajne, szybkie danie i trochę z kuchni meksykańskiej ze względu na tę fasolę. Do spróbowania :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *