Dziś prosty przepis na całkiem praktyczne ciacho – na święta i nie tylko. Coś dla tych, którzy nie lubią skomplikowanych receptur, ale chcą, aby zapach piernika zagościł w ich domu. Wszystko trzeba po prostu wymieszać i upiec. I jeść jeszcze lekko ciepłe lub na zimno, jak lubisz.
Pomysł na to ciasto przyszedł nagle. Chciało mi się upiec keks, ale nie miałam wszystkich składników. Pomyślałam więc o zrobieniu piernika, ale… też nie dysponowałam wszystkimi składnikami, żeby powstał rasowy piernik. Z resztą: ja i rasowe ciasto. Żart! Podobnie jak z zupami: zwykle rzadko robię tradycyjne. Raczej wykorzystuję to, co mam w domu, a więc powstają zupy i ciasta będące miksem różnych inspiracji. Ich wspólny mianownik jest jednak taki, że muszą być proste, praktyczne i niewyszukane, bo jestem istotą leniwą kulinarnie.
Dzisiejsza ciacho przygotowałam w keksówce marki Pyrex® wykonanej z wysokiej jakości szkła. Odkąd używam szklanych naczyń do pieczenia, ograniczyłam zużycie papieru do pieczenia. Bardzo polecam wypiekanie w szkle. Dobrze się je myje, jest bezpieczne pod kątem zdrowotnym. Tego typu produkty to inwestycja na długie lata.
Przechodzę do ciasta:
Bezglutenowy i wegański piernik – składniki:
Składniki suche:
- 1 szklanka migdałów (150 g);
- 1 szklanka płatków owsianych (110 g, u mnie bezglutenowe);
- ok. 1,5 szklanki mąki ryżowej (220 g);
- ok. 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (45 g);
- 1 kopiasta łyżeczka sody spożywczej oczyszczonej (u mnie bezglutenowa);
- 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie bezglutenowa);
- 2 łyżki erytrolu (ciasto jest lekko słodkie, ale możesz posłodzić bardziej, jeśli masz potrzebę).
Składniki mokre:
- 5 łyżek oleju rzepakowego rafinowanego;
- 2 szklanki napoju sojowego z wapniem bez dodatku cukru (dokładnie wyszło mi 485 g);
- 1 banan dojrzały (waga bez skórki: 120 g);
- 0,5 szklanki rodzynek niesiarkowanych;
- 0,5 szklanki żurawiny (użyłam takiej słodzonej sokiem jabłkowym);
- garść orzechów włoskich.
Bezglutenowy i wegański piernik – przygotowanie:
Zmiel płatki owsiane i migdały na mąkę. Możesz to zrobić w urządzeniu wysokoobrotowym lub choćby w zwykłym młynku.
Połącz ze zmielonymi płatkami i migdałami mąki, erytrol, sodę, przyprawę do piernika.
Zblenduj napój sojowy, banana i olej, a następnie połącz je ze składnikami suchymi.
Do ciasta dodaj rodzynki, żurawinę, posiekane drobno orzechy i dokładnie wymieszaj.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (do suchego patyczka).
Ciasto możesz jeść jeszcze lekko ciepłe. Jest pyszne, lekko słodkie i wilgotne. Na drugi dzień staje się nieco bardziej sypkie i traci trochę wilgoci, ale smakuje dalej wybornie.
Smacznego więc i na zdrowie!
Wpis powstał we współpracy z marką Pyrex®. Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie Dajar.pl. Odwiedź też Fanpage marki. Pyrex® is a trademark of Corning Incorporated used under license by International Cookware.
Dzień dobry, dziękuję za wspaniały przepis. Proszę o radę czym mogę zastąpić migdały, bo dziecko jest uczulone na nie.
Pozdrawiam serdecznie Marta
Można próbować zastąpić inną mąką, ale efekt może być nieco inny. Pozdrawiam!