Jak ograniczyć sól w diecie?

Sód jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Uczestniczy w pracy układu nerwowego, mięśniowego, w gospodarce wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej. Wchodzi również w skład kwasu solnego w żołądku. Niestety jego przeciętne spożycie jest dużo wyższe od zalecanego, a jedno nadmiar może odpowiadać za wiele problemów zdrowotnych. Jak go sobie dostarczamy? Jakie są zalecenia? Co zrobić, aby ograniczyć sól w diecie?

Jak ograniczyć sól w diecie?

Spożywamy sód głównie z solą kuchenną (zarówno zwykłą jak i morską, himalajską czy innymi dostępnymi na rynku) oraz gotowymi produktami lub półproduktami solonymi. W sumie naprawdę trudno znaleźć na rynku gotowce, które soli nie zawierają. Efekt jest taki, że soli jemy zwyczajnie za dużo!

Obejrzyj:

Skutki jedzenia dużej ilości soli

Zastanawiasz się, jakie są skutki spożywania dużej ilości soli przez dłuższy czas? Już wymieniam:

  • rozwój nadciśnienia tętniczego krwi;
  • udar mózgu;
  • choroby żołądka (nawet rak żołądka! – namiar soli sprzyja zakażeniu Helicobacter pylori).

Nadmiar soli koreluje również z rozwojem takich schorzeń jak osteoporoza, kamica nerkowa, otyłość, choroby układu krążenia.

Sól – ile dziennie?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie soli poniżej 5 gramów dziennie (około 2 g sodu). Ile to 5 gramów soli? Jedna łyżeczka…

Sól - ile dziennie Polacy jedzą soli dużo więcej wraz z solą dodawaną do gotowych produktów.

WHO zaleca ograniczenie soli, jako element profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, bo są one główną przyczyną zgonów na świecie.

Dziś zatem opowiem Ci trochę o strategiach ograniczenia ilości soli w diecie.

Ograniczenie produktów gotowych w diecie

Podstawą jest ograniczenie produktów gotowych w diecie i samodzielne przygotowywanie posiłków. Istotne jest to, że produkty bogate w sód to rzeczy, które jemy codziennie: pieczywo, wędliny, sery, przetwory, zupy, słodycze, fast food etc.

produkty w diecie bogate w sól

Czytanie etykiet

Na etykiecie pakowanego produktu możemy przeczytać, czy w składzie znajduje się sól oraz ile soli znajduje się w 100 g produktu.

Zerknęłam sobie na przykładowe etykiety dwóch serów powszechnie dostępnych w handlu. Na tapet wzięłam dla porównania: ser twarogowy półtłusty i ser żółty.

  • Ser twarogowy zawierał zgodnie z etykietą 0,20 g soli na 100 g produktu.
  • Ser żółty z kolei 1,7 g! Przy czym sól w składzie wspomnianego sera żółtego znajdowała się aż na drugim miejscu!

sery zawartość soli

Ważne jest zatem, aby każdorazowo czytać składy i tabele wartości odżywczych. Dzięki temu można znacząco ograniczyć spożycie soli poprzez wybory zakupowe.

Jak przestać dosalać?

Wiele osób nie wyobraża sobie zjedzenia np. nieposolonej zupy czy ziemniaków. Tymczasem to tylko kwestia przyzwyczajenia naszego zmysłu smaku do mniej słonych produktów i zastąpienia soli intensywnymi, ulubionymi dodatkami.

Zwykle proponuję stopniową redukcję dosalania. Czyli stopniowe minimalizowanie dodawanej soli do produktów aż ograniczymy dodatek soli do minimum/zera.

Dobrym przykładem jest solenie ziemniaków. Stopniowo dodawajmy coraz mniej soli. Zamiast niej dosypmy do ziemniaków np. koperek, natkę pietruszki, zioła, odrobinę oliwy czy inne aromatyczne składniki, które podkręcą ich smak.

Co zamiast soli? Jak ograniczyć sól w diecie?

Teraz przedstawię Ci kilka propozycji na minimalizację spożycia sodu w diecie. Zaproponuję Ci praktyczne rozwiązania i podpowiem, co można zamienić na co.

przyprawy co zamiast soli

Sól kuchenna, sól himalajska, sól morska, czarna sól, sole specjalne

Zamień na: Zioła i przyprawy bez dodatku soli. np.: majeranek, koperek, bazylia, oregano, natka pietruszki, czosnek, susze warzywne bez dodatku soli

Gotowe przyprawy ziołowe, gotowe mieszanki przypraw zawierające dodatek soli

Zamień na: Zioła i przyprawy naturalne, mieszanki ziół i przypraw bez dodatku soli

Sos sojowy, maggi, musztarda, keczup, majonez, gotowe sosy i in.

Zamień na: Zioła i przyprawy naturalne, mieszanki ziół i przypraw bez dodatku soli, samodzielnie przygotowane sosy bez dodatku soli

Rośliny strączkowe (fasola, soczewica, groszek, ciecierzyca) w puszkach i słoikach

Zamień na: Samodzielnie moczone, a następnie ugotowane rośliny strączkowe bez dodatku soli. Jeśli nie będzie innej opcji i będzie konieczność zjedzenia produktów z puszki/słoika, sugeruję dokładnie przelać je wodą, aby wypłukać nadmiar soli.

Puszkowane/konserwowe zupy i warzywa

Zamień na: Samodzielnie przygotowane zupy i świeże lub mrożone warzywa bez dodatku soli

Gotowe przetwory mięsne, np. boczek, bekon, kiełbasy, salami, wędliny, parówki, konserwy mięsne, szynka, pasztety

Zamień na: Samodzielnie przygotowane (najlepiej chude) mięso duszone, pieczone lub gotowane w wodzie lub na parze z dodatkiem ziół. Pasty na bazie samodzielnie gotowanych roślin strączkowych

Produkty wędzone (ryby, mięsa, wędliny etc.)

Zamień na: Produkty świeże, samodzielnie przygotowane (gotowane, duszone, pieczone) bez dodatku soli

Konserwy rybne i ryby wędzone, ryby solone

Zamień na: Świeże ryby samodzielnie upieczone/ugotowane/duszone bez dodatku soli

Większość serów np. sery żółte, pleśniowe, do smarowania

Zamień na: Biały ser, tofu naturalne, pasty roślinne przygotowane w domu bez dodatku soli

Produkty kiszone, kwaszone takie jak: ogórki kiszone, kapusta kiszona etc.

Zamień na: Świeże ogórki i kapusta i surówki, sałatki oraz surówki z nich przygotowane bez dodatku soli

Gotowe zupy/ zupy liofilizowane

Zamień na: Samodzielnie przygotowane zupy i domowe buliony bez dodatku soli

Dania garmażeryjne, dania restauracyjne

Zamień na: Samodzielnie przygotowane dania bez dodatku soli, a w restauracjach warto prosić o pominięcie soli lub składników bogatych w sól

Mięsa siekane gotowe do spożycia, kebab, żywność typu fast food

Zamień na: Samodzielnie przygotowane dania bez dodatku soli. W domu da się przygotować naprawdę pyszny fast food.

Orzeszki prażone i solone, mieszanki bakalii, suszone owoce

Zamień na: Orzechy naturalne bez dodatku soli, świeże owoce

Tłuszcze solone takie jak masło i margaryny

Zamień na: Tłuszcze niesolone np. oliwa z oliwek i oleje (np. rzepakowy) lub margaryny i masła bez dodatku soli

Wody mineralne bogate w sód

Zamień na: Wody z niską zawartością sodu

Wszystkie produkty piekarnicze i cukiernicze

Zamień na: Samodzielnie przygotowane pieczywo i wypieki bez dodatku soli i kontrola etykiet

Gotowe przekąski słone i słodkie

Zamień na: Świeże warzywa i owoce, domowe przekąski na bazie produktów o niskiej zawartości sodu wymienionych powyżej.

 

Mam nadzieję, że powyższe rady okażą się dla Ciebie pomocne. Daj znać, jak idzie Ci ograniczanie soli.

 

Źródła:
Jarosz M. Rychlik E. Stoś K. Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa 2020.

Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. PZWL, Warszawa 2019.

Strona Światowej Organizacji Zdrowia

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *