Dziś chleb bezglutenowy domowy nieidealny. W sumie wszystkie moje wypieki nie są idealne, ale za to proste w przygotowaniu i sprawdzają się w codziennej diecie.
Misją tego bloga jest pokazywanie, że nawet przy skomplikowanych wymaganiach żywieniowych może być prosto. Nie każdy ma czas, ochotę i zapał, aby spędzać w kuchni sporo czasu. Ja na przykład nie lubię gotować i piec. Więc chleby, które przygotowuję, muszą być banalnie proste w produkcji. „Wymieszaj i upiecz” – to max moich możliwości.
Chleb bezglutenowy – składniki:
- 200 g mąki ryżowej bezglutenowej,
- 100 g mąki gryczanej z gryki niepalonej bezglutenowej,
- 100 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej,
- 100 g mąki z ciecierzycy bezglutenowej,
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g, bezglutenowych),
- 1 łyżka wybranej substancji słodzącej (np. cukru lub syropu klonowego lub melasy),
- 0,5 łyżeczki soli,
- 500 ml ciepłej wody.
Chleb bezglutenowy – przygotowanie:
Połącz dokładnie wszystkie suche składniki. .
Dolej ciepłą wodę i słód (jeśli był w postaci płynnej). Wszystko bardzo dokładnie połącz z pomocą robota kuchennego.
Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie szkło żaroodporne, ale może być zwykła keksówka).Wymiary mojego pojemnika do pieczenia: 25,6 x 19,4. Pojemność: 1.7 litra
Odstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 40 minut.
Po 40 minutach, ciasta nie wyciągaj z piekarnika, tylko ustaw temperaturę na 220 stopni.
Piecz do zarumienienia przez ok. 50-60 minut. Mój się zarumienił mocno, może nawet za mocno, ale nie zawsze musi być idealnie. ;)
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Krój dopiero po ostygnięciu ostrym nożem przeznaczonym do chleba.
Smacznego.