Chleb bezglutenowy nieidealny

Dziś chleb bezglutenowy domowy nieidealny. W sumie wszystkie moje wypieki nie są idealne, ale za to proste w przygotowaniu i sprawdzają się w codziennej diecie.

Misją tego bloga jest pokazywanie, że nawet przy skomplikowanych wymaganiach żywieniowych może być prosto. Nie każdy ma czas, ochotę i zapał, aby spędzać w kuchni sporo czasu. Ja na przykład nie lubię gotować i piec. Więc chleby, które przygotowuję, muszą być banalnie proste w produkcji. „Wymieszaj i upiecz” – to max moich możliwości.

Chleb bezglutenowy – składniki:

  • 200 g mąki ryżowej bezglutenowej,
  • 100 g mąki gryczanej z gryki niepalonej bezglutenowej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej,
  • 100 g mąki z ciecierzycy bezglutenowej,
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g, bezglutenowych),
  • 1 łyżka wybranej substancji słodzącej (np. cukru lub syropu klonowego lub melasy),
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 500 ml ciepłej wody.

Chleb bezglutenowy – przygotowanie:

Połącz dokładnie wszystkie suche składniki. .

Dolej ciepłą wodę i słód (jeśli był w postaci płynnej). Wszystko bardzo dokładnie połącz z pomocą robota kuchennego.

Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie szkło żaroodporne, ale może być zwykła keksówka).Wymiary mojego pojemnika do pieczenia: 25,6 x 19,4. Pojemność: 1.7 litra

Odstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 40 minut.

Po 40 minutach, ciasta nie wyciągaj z piekarnika, tylko ustaw temperaturę na 220 stopni.

Piecz do zarumienienia przez ok. 50-60 minut. Mój się zarumienił mocno, może nawet za mocno, ale nie zawsze musi być idealnie. ;)

Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Krój dopiero po ostygnięciu ostrym nożem przeznaczonym do chleba.

Smacznego.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *