Bezglutenowy chleb gryczany na suchych drożdżach

Lubisz grykę? To chleb dla Ciebie. Prosty i pyszny – szczególnie po przypieczeniu w opiekaczu.

Bezglutenowy chleb gryczany na suchych drożdżach

Strukturę ma zwartą, więc zdecydowanie nie jest to puszysty miś. Ale ja takie bardzo lubię. Smak gryki jest dość wyrazisty.

Nadaje się świetnie do mrożenia. Najlepiej po zupełnym ostygnięciu pokroić go i mrozić kromki. Można też pokrojone kromki przechowywać w lodówce, jeśli zjesz go w ciągu najbliższych kilku dni.

Nadaje się do śniadania, kolacji, ale także jako przekąska. Pasuje do past kanapkowych rano lub wieczorem. Na przekąskę w pracy z hummusem i warzywami też w sam raz.

Jeśli nie możesz jeść glutenu, pamiętaj o tym, aby wybierać składniki oznaczone jako produkt bezglutenowy. Jeśli możesz jeść gluten, wybieraj zwykłe składniki.

Bezglutenowy chleb gryczano-ryżowy

Bezglutenowy chleb gryczany – składniki:

  • 250 g mąki z gryki niepalonej bezglutenowej,
  • 150 g mąki ryżowej bezglutenowej,
  • 110 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej,
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g, bezglutenowych),
  • 1 łyżka wybranej substancji słodzącej (np. cukru lub syropu klonowego lub melasy),
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 600 ml ciepłej wody.

chleb z mąki gryczanej i ryżowej

Bezglutenowy chleb gryczany – przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wsyp wszystkie suche składniki. Połącz.

Dolej ciepłą wodę i słód (jeśli był w postaci płynnej). Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.

Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, pozostaw pod ściereczką na ok. 40 minut. U mnie w domu nie jest najcieplej, więc podgrzewam wodę w garnku, przykrywam odwrotnie pokrywkę i na nią kładę naczynie z ciastem na chleb.

Po 40 minutach ciasto przełóż do formy/naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wymiary mojego: 25,6 x 19,4. Pojemność: 1.7 litra

prosty chleb bezglutenowy z mąki gryczanej i ryżowej

Pozostaw pod ściereczką na kolejne 40-50 minut – dalej w ciepłym miejscu.

Piecz w temperaturze 200 stopni (góra – dół) do zarumienienia ok. 50 minut.

Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Chlebek można podawać na zimno lub ciepło (z opiekacza – ja uwielbiam spieczone grzanki). Świetnie smakuje z oliwą, hummusem i innymi pastami.

Smacznego.

prosty chleb bezglutenowy dla celiaka

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *