Lubisz grykę? To chleb dla Ciebie. Prosty i pyszny – szczególnie po przypieczeniu w opiekaczu.
Strukturę ma zwartą, więc zdecydowanie nie jest to puszysty miś. Ale ja takie bardzo lubię. Smak gryki jest dość wyrazisty.
Nadaje się świetnie do mrożenia. Najlepiej po zupełnym ostygnięciu pokroić go i mrozić kromki. Można też pokrojone kromki przechowywać w lodówce, jeśli zjesz go w ciągu najbliższych kilku dni.
Nadaje się do śniadania, kolacji, ale także jako przekąska. Pasuje do past kanapkowych rano lub wieczorem. Na przekąskę w pracy z hummusem i warzywami też w sam raz.
Jeśli nie możesz jeść glutenu, pamiętaj o tym, aby wybierać składniki oznaczone jako produkt bezglutenowy. Jeśli możesz jeść gluten, wybieraj zwykłe składniki.
Bezglutenowy chleb gryczany – składniki:
- 250 g mąki z gryki niepalonej bezglutenowej,
- 150 g mąki ryżowej bezglutenowej,
- 110 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej,
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g, bezglutenowych),
- 1 łyżka wybranej substancji słodzącej (np. cukru lub syropu klonowego lub melasy),
- 0,5 łyżeczki soli,
- 600 ml ciepłej wody.
Bezglutenowy chleb gryczany – przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wsyp wszystkie suche składniki. Połącz.
Dolej ciepłą wodę i słód (jeśli był w postaci płynnej). Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, pozostaw pod ściereczką na ok. 40 minut. U mnie w domu nie jest najcieplej, więc podgrzewam wodę w garnku, przykrywam odwrotnie pokrywkę i na nią kładę naczynie z ciastem na chleb.
Po 40 minutach ciasto przełóż do formy/naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wymiary mojego: 25,6 x 19,4. Pojemność: 1.7 litra
Pozostaw pod ściereczką na kolejne 40-50 minut – dalej w ciepłym miejscu.
Piecz w temperaturze 200 stopni (góra – dół) do zarumienienia ok. 50 minut.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Chlebek można podawać na zimno lub ciepło (z opiekacza – ja uwielbiam spieczone grzanki). Świetnie smakuje z oliwą, hummusem i innymi pastami.
Smacznego.