Biała fasola z warzywami z curry – proste danie wielowarzywne

Dziś przepis na białą fasolę, wszak to zbyt wdzięczna roślina, żeby ją umieszczać tylko w „fasolce po bretońsku”. Nie będzie to typowe „curry”, bo brak mleczka kokosowego. Ale przy 30 stopniach nie miałam ochoty na tłuste i ciężkie danie.

Oto więc przepis na proste, bezglutenowe i wegańskie, ale i lekkie danie. Tę fasolę z warzywami możesz podać jako samodzielne danie (często tak jadam) lub np. z ryżem, kaszą lub makaronem.

Biała fasola z warzywami z curry – składniki:

  • wcześniej ugotowana biała fasola lub fasola z puszki (ilośc wg potrzeb);
  • 1 większa cebula;
  • 1 duża marchew;
  • 1 papryka żółta lub inna;
  • 1 średnia cukinia;
  • 2 słodkie pomidory;
  • oliwa z oliwek;
  • zioła i przyprawy: curry, tymianek, czosnek granulowany, sól.

Biała fasola z warzywami z curry – przygotowanie:

Obierz i pokrój cebulę. Uduś ją na oliwie wymieszanej z wodą.

W tym czasie obierz i pokrój: marchew, paprykę, a następnie wrzuć je do uduszonej cebuli.

Sparz pomidora (jeśli przeszkadzają Ci skórki tak jak mnie). Obierz i pokrój pomidora oraz cukinię. Dorzuć do reszty razem z solidną porcją przypraw.

Na koniec dodaj ciut ciut oliwy, wymieszaj i podawaj do stołu.

Możesz te warzywka podać solo lub z makaronem/ryżem/kaszą.

Mniam.

Ps. Z podanych ilości będziesz mieć obiad dla dwóch osób na dwa dni. Mniej więcej. W zależności od wielkości warzyw.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *