Chleb bezglutenowy mieszany

Oto prosty i pyszny chleb mieszany bezglutenowy. Ma fajną strukturę, dobry smak. Dlaczego „mieszany”? Już wyjaśniam.

przepis na chleb bezglutenowy mieszany

W składzie mamy tutaj gotową mieszankę bezglutenową (możesz użyć innej niż ja), ale także wartościowe mąki takie jak owsiana oraz z ciecierzycy. Warto domowe chleby bezglutenowe wzbogacać o wartościowe mąki, która dostarczą nam błonnika, witamin, składników mineralnych.

Zachęcam Cię do eksperymentów. Możesz zamieniać różne mąki na inne. Wśród produktów bezglutenowych jest dużo ciekawych (pseudo)zbóż. Jeśli masz w domu np. mąkę teff, z sorgo z komosy – również próbuj. Zdrowa dieta to dieta urozmaicona!

bezglutenowy chleb prosty przepis

Chleb bezglutenowy mieszany – składniki:

  • 250 g mieszanki mąki bezglutenowej (ja użyłam Mix-u B Schär’a),
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej,
  • 100 g mąki bezglutenowej z ciecierzycy,
  • 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej,
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g, bezglutenowych),
  • 1 łyżka wybranej substancji słodzącej (np. cukru lub syropu klonowego lub melasy),
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 500 ml ciepłej wody,
  • 20 g oleju (np. rzepakowego lub oliwy z oliwek).

Chleb bezglutenowy mieszany

Chleb bezglutenowy mieszany – przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wsyp wszystkie suche składniki. Połącz dokładnie.

Dolej ciepłą wodę wymieszaną z olejem i słód (jeśli był w postaci płynnej). Wszystko bardzo dokładnie połącz z pomocą robota kuchennego (najlepiej funkcja wyrabiania ciasta).

Nałóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 30 minut.

Po 30 minutach, ciasta nie wyciągaj z piekarnika, tylko ustaw temperaturę na 220 stopni (góra dół).

Piecz do zarumienienia przez ok. 50-60 minut.

Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Krój dopiero po ostygnięciu ostrym nożem przeznaczonym do chleba.

Smacznego.

Chleb bezglutenowy mieszany spieczona skórka

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Chleb bezglutenowy mieszany”

Jestem pierwszy raz u Ciebie i świetny blog!
Czy masz dostępne przepisy w wersji ebooka?
Pozdrawiam, Ania ;))

Czy muszę mieć słód ? Bo w składnikach nie był wpisany i niestety go nie kupiłam, a chciałam w najbliższych dniach zrobić ten chlebek.
pozdrawiam , Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *