Uwielbiam prostotę, a jeszcze bardziej uwielbiam pieczarki. Oto więc bardzo prosta pasta do kanapek na bazie ciecierzycy i pieczarek. Są tu zaledwie trzy bazowe składniki!
Na co?
Często kupuję pieczarki, bo je uwielbiam. Często zostaje mi jakaś ich część, którą trzeba do czegoś zużyć, zanim wydadzą swoje ostatnie tchnienie. I wtedy właśnie wmiksowuję je w pasty kanapkowe. Tę prostą pastę do chleba z pieczarkami i ciecierzycą uwielbiam przede wszystkim za to, że pieczarki są tu mocno wyczuwalne. Poezja!
Czego potrzebujesz?
Do przygotowania kanapkowej pasty z ciecierzycy i pieczarek będziesz potrzebować blendera i woka lub patelni.
Składniki pasty z pieczarkami i ciecierzycą:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (170 g, możesz użyć też takiej z puszki lub ze słoika),
- 350 g małych pieczarek,
- 2 małe czerwone cebule (120 g),
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego oleju dobrze znoszącego wysoką temperaturę,
- zioła i przyprawy: sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 kopiasta łyżeczka majeranku.
Przygotowanie pasty z pieczarkami i ciecierzycą:
Jeśli ciecierzyca jest z puszki, porządnie przepłukać ją pod bieżącą wodą.
Cebulę obrać i pokroić. Dusić ją w oleju wymieszanym z niewielką ilością wody przez kilka minut.
Pieczarki umyć i ew. obrać. Nie kroić. Dorzucić razem z kurkumą, szczyptą soli, odrobiną pieprzu i majerankiem do cebuli. Dokładnie wymieszać i dusić przez kilka minut. W razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody.
Pieczarki z cebulą ostudzić.
Zblednować wszystkie składniki na pastę. Ja nie blenduję na gładko tylko zostawiam grudki. W razie potrzeby doprawić jeszcze pieprzem i solą.
Podawać z ulubionym pieczywem i warzywami.
Zerknij na moje pozostałe przepisy z ciecierzycą.
13 odpowiedzi na “Prosta pieczarkowa pasta do kanapek z ciecierzycą”
Ta pasta to poezja! Można spokojnie wyjadać łyżkami ze słoika. Dziękuję!
Cieszę się. :)
Pierwszy raz w życiu robiłam pastę i wszyła świetnie!! Tata był zachwycony, a młodszym braciom kanapki szybko znikały z talerza. Świetny przepis, dziękuję!
Superancko, bardzo się cieszę. :)
Jak długo można przehowywac pastę w lodówce?
Do kilku dni.
Mam pytanie czy 7-latka może zjeść taką pastę? Dzieci niby grzybów nie powinny jeść, ale pieczarki to takie nie do końca grzyby ;0
Ja mojej daję pieczarki.
Jak długo dusić pieczarki około 5, 5-10, 10min? Czy po duszeniu pozostałą wodę odlać?
Tak jak w przepisie: kilka minut. Nie robi to wielkiej różnicy, czy 5,6,7,8 czy 9. ;) Jeśli lubisz porządnie podduszone, może być dłużej. Jeśli takie nie do końca – krócej. Dobrze wodę zredukować lub odlać, jeśli puszczą dużo wody.
Przepyszna pasta sama w sobie. Zrobiłam jej sporo wiec część lekko zmodyfikowałam czosnkiem i pietruszka (świeże). Nieco ostrzejsza w smaku i równie wyśmienita.
Jak długo można przechowywać tą pastę?
najlepsza będzie do 2-3 dni.