Prosta pieczarkowa pasta do kanapek z ciecierzycą

Uwielbiam prostotę, a jeszcze bardziej uwielbiam pieczarki. Oto więc bardzo prosta pasta do kanapek na bazie ciecierzycy i pieczarek. Są tu zaledwie trzy bazowe składniki!

Prosta pieczarkowa pasta do kanapek z ciecierzycą

Na co?

Często kupuję pieczarki, bo je uwielbiam. Często zostaje mi jakaś ich część, którą trzeba do czegoś zużyć, zanim wydadzą swoje ostatnie tchnienie. I wtedy właśnie wmiksowuję je w pasty kanapkowe. Tę prostą pastę do chleba z pieczarkami i ciecierzycą uwielbiam przede wszystkim za to, że pieczarki są tu mocno wyczuwalne. Poezja!

przepis na pastę do kanapek z ciecierzycą wegański i bezglutenowy

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania kanapkowej pasty z ciecierzycy i pieczarek będziesz potrzebować blendera i woka lub patelni.

pieczarkowa pasta kanapkowa z ciecierzycą

Składniki pasty z pieczarkami i ciecierzycą:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (170 g, możesz użyć też takiej z puszki lub ze słoika),
  • 350 g małych pieczarek,
  • 2 małe czerwone cebule (120 g),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego oleju dobrze znoszącego wysoką temperaturę,
  • zioła i przyprawy: sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 kopiasta łyżeczka majeranku.

wegańska pieczarkowa pasta do chleba z ciecierzycą

Przygotowanie pasty z pieczarkami i ciecierzycą:

Jeśli ciecierzyca jest z puszki, porządnie przepłukać ją pod bieżącą wodą.

Cebulę obrać i pokroić. Dusić ją w oleju wymieszanym z niewielką ilością wody przez kilka minut.

Pieczarki umyć i ew. obrać. Nie kroić. Dorzucić razem z kurkumą, szczyptą soli, odrobiną pieprzu i majerankiem do cebuli. Dokładnie wymieszać i dusić przez kilka minut. W razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody.

Pieczarki z cebulą ostudzić.

Zblednować wszystkie składniki na pastę. Ja nie blenduję na gładko tylko zostawiam grudki. W razie potrzeby doprawić jeszcze pieprzem i solą.

Podawać z ulubionym pieczywem i warzywami.

Zerknij na moje pozostałe przepisy z ciecierzycą.

wegańska i bezglutenowa pasta do kanapek z ciecierzycą i pieczarkami

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

13 odpowiedzi na “Prosta pieczarkowa pasta do kanapek z ciecierzycą”

Pierwszy raz w życiu robiłam pastę i wszyła świetnie!! Tata był zachwycony, a młodszym braciom kanapki szybko znikały z talerza. Świetny przepis, dziękuję!

Mam pytanie czy 7-latka może zjeść taką pastę? Dzieci niby grzybów nie powinny jeść, ale pieczarki to takie nie do końca grzyby ;0

Tak jak w przepisie: kilka minut. Nie robi to wielkiej różnicy, czy 5,6,7,8 czy 9. ;) Jeśli lubisz porządnie podduszone, może być dłużej. Jeśli takie nie do końca – krócej. Dobrze wodę zredukować lub odlać, jeśli puszczą dużo wody.

Przepyszna pasta sama w sobie. Zrobiłam jej sporo wiec część lekko zmodyfikowałam czosnkiem i pietruszka (świeże). Nieco ostrzejsza w smaku i równie wyśmienita.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *