Wegańska babka ziemniaczana – zwarta i gotowa :-)

Babka ziemniaczana to potrawa prosta, ale niezbyt szybka w przygotowaniu. Mnie osobiście kojarzy się z dużą ilością tłuszczu i długim przygotowywaniem i pieczeniem. Wcale tak nie musi być!

Pokolenie moich (naszych?) babć najczęściej robiło ją z dodatkiem boczku, kiełbasy etc. Z reguły musiały zetrzeć na małych oczkach kilka kilogramów ziemniaków. Na samą myśl robi mi się słabo. U mnie będzie mało tarcia, a aromat wędzonki zagwarantuje nam wędzona papryka.

Na co?

Na obiad lub kolację.

Czego potrzebujesz?

Tarki do warzyw (tzw. duże oczka, bo na małych to ja się udręczać nie zamierzam;-)), piekarnika, formy – keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki:

  • ok. 7 średnich ziemniaków,
  • 1 duża marchew,
  • 1 duża cebula,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 2 szklanki mąki (ja użyłam jaglanej)
  • sezam niełuskany do posypania babki,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła i przyprawy: sól, curry, majeranek, lubczyk, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej.

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek obieramy i myjemy. Trzemy je na tarce (tzw. duże oczka – zajmuje to dosłownie chwilę). Czosnek można przecisnąć przez praskę.

Dodajemy mąkę, sporą ilość oliwy (w końcu babka ziemniaczana musi być tłusta;-)), zioła i przyprawy (należy sypnąć solidnie!). Mieszamy bardzo porządnie!

„Ciasto” nakładamy do foremki – keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posypujemy sezamem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę i 20-30 minut.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

13 odpowiedzi na “Wegańska babka ziemniaczana – zwarta i gotowa :-)”

Danie bardzo dobre, polecam. Jedna uwaga. Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem cebuli, to zdecydowanie pół małej cebuli i 2 ząbki czosnku wystarczą:)
Dziękuję za przepis:) Pozdrawiam

Witam, Przepis wygląda przepysznie Chciałam dopytać jaką ilość oliwy powinnam dodać do babki? . Pozdrawiam

Dodałam mąkę kukurydzianą. Na przyszłość dam mniej mąki (całość za sucha) i zmieszam ją z jakąś inną bezglutenową. Spróbuję również zetrzeć ziemniaki na mniejszych oczkach niż marchewka, aby całość lepiej się kleiła.

Zrobiłam i jak dla mnie to za dużo mąki i przez to nie jest smaczne, szkoda. Następnym razem dodam dużo mniej.

Babka ziemniaczana z taką ilością mąki to nie jest już babka ziemniaczana. Na taką ilość ziemniaków wystarczy jedna łyżka mąki ziemniaczanej i skrobia pozostała po ostrożnym odlaniu wody, która spłynie do miski po odsączeniu na drobnym sitku startych ziemniaków… Spróbujcie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *