Dziś proponuję jeden z cyklu przepisów ostatniej szansy. ;-) Nie wiem jak Wy, ale moje przygotowania kulinarne do imprez, świąt i wszelkich okazji zawsze ograniczają się do minimum. Ta przekąska świąteczno – sylwestrowa to prosty, szybki i pyszny pomysł na zaadoptowanie przestrzeni stołu. Przy tym jest zdrowo, naturalnie, ale… ze smakiem i to całkiem intensywnym.
Na co?
Na (nie)świąteczne spotkania rodziny i przyjaciół, na podwieczorek, na kolację, jako dodatek lub jako danie główne – dietetyczne.
Czego potrzebujesz?
Blendera, wyciskarki do cytryny.
Składniki:
- 2 dojrzałe owoce awokado,
- 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
- 20 g świeżej natki pietruszki,
- sok wyciśnięty z połowy małej cytryny lub limonki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 duża łyżka sosu sojowego (u nas bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli),
- 1 łyżeczka czubrycy (moja to: cząber + sól + czosnek + natka pietruszki),
- 40 g oliwy z oliwek,
- 1 duża łyżka syropu klonowego,
- do podania: dowolne surowe warzywa, pokrojone w słupki, np. marchew, papryka, ogórek, seler naciowy etc.
Przygotowanie:
Awokado należy umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę, a wnętrze owocu wygrzebać łyżeczką i umieścić w pojemniku blendera. Zaraz po tym należy je skropić cytryną, dodać pozostałe składniki, zmiksować i serwować tak, jak pokazano na zdjęciach.
Tu znajdziesz inne przepisy na proste i zdrowe przekąski na imprezę.
Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
2 odpowiedzi na “Zdrowa przekąska na świąteczno – sylwestrowe spotkania”
Ładnie wygląda i z pewnością znakomiciue smakuje. Jak to jeść?
Można posmarować pieczywo lub nabierać słupkami warzyw – jak na zdjęciach.