Rozgrzewający koktajl na wzmocnienie

Są takie jesienno – zimowe dni, kiedy potrzebujemy rozgrzania i wzmocnienia. Bo niezależnie od tego, że jakiś czas temu sprezentowano nam jedną, dodatkową godzinę snu to i tak czasem brakuje nam energii.

rozgrzewajacy-koktajl-wzmocnienie-oczyszczenie-chlorella-zdrowy-przepis-1

Obiecałam na Facebooku, że dodam przepis, który pojawił się w grudniowym numerze Jamie magazine Polska. Oto zatem on: do testowania w chłodne wieczory, ale może także w świąteczne dni?

jamie-przepis-agamasmaka-grudzień 2015 świąteczne wydanie specjalne

Na co?

Na chłodne wieczory i jeszcze chłodniejsze poranki. Marchew to kopalnia witamin, które wzmacniają nasz organizm, imbir rozgrzewa, a syrop klonowy wzbogaca koktajl w słodycz.

rozgrzewajacy-koktajl-wzmocnienie-oczyszczenie-chlorella-zdrowy-przepis-5

Czego potrzebujesz?

Miksera, blendera lub urządzenia wysokoobrotowego, garnka do ugotowania rozdrobnionej marchwi.

rozgrzewajacy-koktajl-wzmocnienie-oczyszczenie-chlorella-zdrowy-przepis-15

Składniki:

  • 3 – 4 marchewki (po obraniu ok. 160 g),
  • 2 niewielkie pomarańcze (razem po obraniu ok. 200 g),
  • świeży imbir (ok. 5 g),
  • 3 duże łyżki syropu klonowego,
  • 1 płaska łyżeczka chlorelli w proszku (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
  • 250 ml wody (200 ml + 50 ml).

rozgrzewajacy-koktajl-wzmocnienie-oczyszczenie-chlorella-zdrowy-przepis-3

Przygotowanie:

Marchew i imbir obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Rozdrabniamy je w urządzeniu wysokoobrotowym/mikserze/blenderze, a następnie gotujemy w wodzie (200 ml) przez ok. 10 minut.

Po ugotowaniu dolewamy resztę chłodnej wody (50 ml), dorzucamy pomarańcze (uprzednio obrane, pozbawione białych skórek i pestek, pokrojone), syrop klonowy, a także chlorellę. Wszystko miksujemy na gładki koktajl. Podajemy od razu po przyrządzeniu, na ciepło.

Tu zobacz, jak zrobić inne, wspaniałe, zielone koktajle.

rozgrzewajacy-koktajl-wzmocnienie-oczyszczenie-chlorella-zdrowy-przepis-9

Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

5 odpowiedzi na “Rozgrzewający koktajl na wzmocnienie”

Pytanie, dlaczego pomarańcze muszą być obrane z białych skórek? I czy każda cząstka też musi być dokładnie obrana? Pozdrawiam, . M

Białe skórki mogą dawać posmak goryczki. Ja nie lubię więc obieram dokładnie. :-) Jeśli masz dobry blender/ inne urządzenie to z pewnością nie będzie to przeszkadzało, jeśli pomarańcza będzie obrana nieco mniej dokładnie. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *