Królowa kasz (jaglana) i królowa jesieni (dynia) w jednym przepisie. To kolejny pomysł na kotleciki bardzo praktyczne, pyszne i zdrowe. Za jesienią jako porą roku nie przepadam, ale za jesienną kuchnią a i owszem. :-)
Na co?
To kotleciki, które świetnie sprawdzą się na obiad, kolację, ale również można je zabrać do szkoły czy pracy. Spieczona skórka sprawia, że trzymają się fajnie i ja bardzo chętnie jem je na zimno. Więc z powodzeniem można przygotować je jako jedną z przekąsek dla gości.
Czego potrzebujesz?
Urządzenia wysokoobrotowego/blendera. Jeśli masz słaby blender to przyda się też elektryczny młynek do kawy do zmielenia słonecznika. Koniecznie musisz mieć też piekarnik, blachę i papier do pieczenia.
Składniki:
- 100 g suchej kaszy jaglanej (u mnie to ok. połowy szklanki, po ugotowaniu ok. 280 g, koniecznie przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną),
- pół dyni hokkaido (u mnie wyszło ok. 1,1 kg surowej, 530 g pieczonej),
- 1 szklanka słonecznika (140 g),
- 100 g suszonych pomidorów z oleju (u mnie ok. 10 szt.),
- 3 duże ząbki czosnku,
- zioła i przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, porządna ilość majeranku, garść posiekanej natki pietruszki pozbawionej najgrubszych łodyg,
- odrobina oleju rzepakowego rafinowanego lub oliwy do wysmarowania papieru, żeby nie przywierały.
Przygotowanie:
Najlepiej poprzedniego dnia:
Dynię umyć, przekroić, pokroić w kawałki, usunąć pestki. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 minut. Ostudzić. Przechowywać w lodówce.
Kaszę jaglaną ugotować. Jeśli nie wiesz jak to koniecznie przeczytaj, jak ugotować kaszę jaglaną. Przechowuj ją w lodówce.
To bardzo ważne, aby po ugotowaniu kasza nie była wodnista, bo wtedy kotlety nie wyjdą i będą się rozpadać. Woda powinna z niej odparować w trakcie gotowania.
W dniu pieczenia:
Słonecznik zmielić.
Dynię, pomidory suszone, czosnek, zioła i przyprawy zblendować.
Wyrobić ciasto z wszystkich składników dorzucając kaszę jaglaną (najlepiej w robocie, blenderze, innym urządzeniu wysokoobrotowym).
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i wysmarować go tłuszczem.
Formować kotleciki i układać je na papierze.
Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut. Ważne, aby skórka była delikatnie spieczona.
Po 25-30 minutach można spróbować delikatnie odwrócić je na drugą stronę.
Koniecznie zerknij na pozostałe wegańskie kotlety na blogu.