Opublikowano Kategorie: kolacjeobiadyprzekąski i przystawkiPrzepisy

Wegański ser z batata

Jeśli śledzicie poczynania wegańskich blogerów kulinarnych to z pewnością niejednokrotnie trafiliście na przepis na ser z ziemniaka. Mnie łatwiej taki ser było zrobić z batata, który gotuje się dużo szybciej, a poza tym biorąc pod uwagę wartośc odżywczą jest to nieco lepsza opcja. Oto więc wegański ser z ziemniaka słodkiego.

Wegański ser z batata bez nabiału

Na co?

Taki wegański ser (czy też jak wolisz: roślinny sos) doskonale nada się jako dodatek do… wszystkiego. Na pizzę, zapiekankę, na sałatkę, na warzywa ugotowane na parze do nachosów i innych zbożowych przekąsek. Ostatecznie na pieczywo też się da, jak zostanie Ci resztka. :-) Możesz go używać też jako dipu do warzyw.

Ten „ser” sprawdzić się może również świetnie do makaronu. Zerknij koniecznie na moje pozostałe przepisy na sosy do makaronu.

Wegański ser z batata z płatkami drożdżowymi

Czego potrzebujesz?

Konieczna będzie patelnia, garnek do gotowania (najlepiej na parze), a także przede wszystkim blender.

Składniki:

  • 2 małe bataty (razem 440 g po obraniu),
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 łyżek płatków drożdżowych (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • ok. 2 szklanki gorącej wody.

Wegański ser z batata z cebulą i płatkami drożdżowymi

Przygotowanie:

Bataty obrać, pokroić i gotować na parze przez ok. 7 minut.

Cebulę obrać, pokroić i podsmażać przez kilka minut w oleju wymieszanym z odrobiną wody, solą, pieprzem i kurkumą. Dolać do cebuli szklankę wody. Pozostawić na palniku jeszcze kilka minut, aby woda trochę wyparowała.

Zblendować ugotowanego batata, zawartość patelni, płatki drożdżowe, czosnek i pozostałą wodę dodawaną stopniowo (należy regulować gęstość sosu wedle uznania).

Blendować przez chwilę na najwyższych obrotach blendera, żeby struktura „sera” była gładka.

Podawać… ze wszystkim. :-)

Z podanych ilości otrzymasz sos, który wystarczy Ci na pewno na 2-3 dni w zależności od tego, do czego go użyjesz.

Ps. I nie pytaj mnie proszę: „Co zamiast płatków drożdżowych?” Nic! To one nadają sosowi serowego posmaku. Bez nich też możesz zrobić sos, ale będzie miał inny smak.

Tu znajdziesz pozostałe przepisy z batatów.

bezglutenowy i wegański ser z batata z płatkami drożdżowymi

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

11 komentarzy do “Wegański ser z batata”

      1. Przepraszam, przyzwyczajona jestem do tej nazwy. Chodzi mi o dynię piżmową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *