U mnie w domu nigdy nie było i chyba już nigdy nie będzie tradycyjnych zup. No nie ma bata. Nie potrafię ugotować tradycyjnej ogórkowej czy pomidorowej, bo zawsze mam coś, co zalega w lodówce i co mam ochotę wykorzystać. Tak powstała również ta zupa: zupełnie spontaniczna fasolówka.
Na co?
Taka zdrowa zupa fasolowa to wiadomo: najlepsza na obiad, ale ja jej resztki czasem dojadam i na śniadanie lub kolację. Zerknij koniecznie na moje przepisy na lekkie obiady wegetariańskie.
Czego potrzebujesz?
Do przygotowania tej fasolówki z batatami przyda się duży garnek. Do tego urządzenie do rozdrobnienia warzyw, a jak nie masz to zwykła tarka.
Składniki zupy fasolowej z batatami:
- 2 małe bataty (moje ważyły razem 460 g; zerknij na moje pozostałe przepisy z batatów),
- 250 g ugotowanej wcześniej białej fasoli (można użyć takiej z puszki),
- 1 seler (mój ważył ponad 300 g),
- 2 średnie marchewki,
- 1 średni korzeń pietruszki,
- 2 większe cebule czerwone,
- zioła i przyprawy: 4 łyżeczki bazylii, 4 łyżeczki lubczyku, 4 łyżeczki suszu warzywnego (ja użyłam tzw. podlaskiej przyprawy do rosołu), 4 łyżeczki majeranku, 4 łyżeczki czubrycy zielonej (przeczytaj, czym jest zielona czubryca), 0,5 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- ok. 3 litry ciepłej wody.
Przygotowanie zupy fasolowej z batatami:
Cebulę obrać, pokroić i poddusić w garnku w oleju kokosowym wymieszanym z niewielką ilością wody.
Marchew, seler i pietruszkę obrać, a następnie rozdrobnić w urządzeniu lub zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, zalać wodą i zagotować.
Kiedy wszystko się zagotuje dodać zioła oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.
W międzyczasie obrać bataty i pokroić w kostkę. Fasolę przepłukać porządnie pod bieżącą wodą, jeśli jest z puszki. Dorzucić wszystko do zupy i gotować kolejne 25 minut.
Na koniec doprawić do smaku, dodać natkę pietruszki. Ja lubię takie zupy posypywać jeszcze pestkami dyni lub słonecznika.
Z podanych ilości będziesz mieć obiad na dwa dni dla 2-3 osób.
Zerknij na pozostałe przepisy na zdrowe zupy.
9 odpowiedzi na “Nietypowa zupa fasolowa – prosta i zdrowa”
Jeszcze nigdy nie używałam oleju kokosowego… za drogi. Jednak może zaoszczędzę i pozwolę sobie na ten rarytas i wykorzystam go w tej zupie. Batatów też nigdy nie kupiłam ani nie jadłam. Kolejne nowości ! :P Zapowiada się pysznie. Ciekawe czy mi wyjdzie… nie lubię gotować. Pewnie też przez to, że nie do końca umiem. Trening czyni mistrza i fakt faktem z czasem idzie mi co raz lepiej. Lubię gotować z moim chłopakiem. Razem idzie nam szybko, łatwo i tak jakoś inaczej, milej, fajniej :D Polecam wspólne gotowanie i wszystkich zachęcam ! Co dwie głowy… dwie pary rąk to nie jedna ;)
Mam pytanie co do przepisu: ” Kiedy wszystko się zagotuje dodać zioła oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.W międzyczasie obrać bataty i pokroić w kostkę. Fasolę przepłukać porządnie pod bieżącą wodą, jeśli jest z puszki. Dorzucić wszystko do zupy i gotować kolejne 25 minut. ” nie wiem czy dobrze zrozumiałam –> od tych 45 minut jeszcze 25 minut? (45+25) Pozdrawiam!
Tak, dobrze zrozumiałaś.
Witam. Zupka wyszła przepyszna ! To moja pierwsza zupa z Twojego bloga, bo dopiero zaczynam wprowadzac zmiany w kuchni. Dzis czas na rosol a potem pomidorowa ! Dzieki za swietne wpisy ! Pozdrawiam !
Cieszę się. Smacznego i na zdrowie <3
Zupa według Twojego przepisu jest przepyszna! Polecam wszystkim ☺️
Bardzo się cieszę, że Ci smakuje. <3
Dziś mam zamiar zrobić ta zupkę ❤ ale zastanawia mnie brak mięsa w wywarze? Zawsze wydawało mi się ze zupa bez mięsa do wywaru smakuje mało intensywnie i wodniscie
Do żadnych zup nie dodaję mięsa. Samo dodanie mięsa nie jest czynnikiem decydującym, jeśli chodzi o smak. Wszak nawet osoby gotujące mięsne wywary nie poprzestają na tym, a dodają przyprawy i składniki wzmacniające smak. Bez przypraw i esencjonalnych dodatków mięso nie sprawi, że zupa będzie smakowała. Aby zupa smakowała intensywniej można użyć po prostu solidnej porcji przypraw i ziół, a także składników takich jak: rośliny cebulkowe, pomidory, grzyby i in. Tłuszcz, który jest nośnikiem smaku, też znajduje się w moich zupach. Najczęściej jest to oliwa, olej rzepakowy czy ew. kokosowy od czasu do czasu. Naprawdę wszystko jest kwestią odpowiedniego doprawienia. Pozdrawiam :)
Musze powiedzieć że jest to chyba najlepsza zupa fasolowa jaką jadłem na bazie tego przepisu. Super intensywny smak i konsystencja. Jeszcze myślę aby poeksperymentować z różna fasolą ale zdecydowanie polecam ten przepis wszystkim, jest super smaczna.