Opublikowano Kategorie: przekąski i przystawkiPrzepisyraw foodresztki z tygodniasałatki i surówki

Sałatka z ogórka à la wodorosty wakame – szybka wegańska przekąska

Kiedyś zaszłam do restauracji sushi, żeby dowiedzieć się, że (jako weganka niespożywająca glutenu) nie mogę tam zjeść bezpiecznie nic poza wodorostami wakame. No to zjadłam. Byłam wtedy tak potwornie głodna, że smakowały niebiańsko. Wiesz, takie wodorosty na słodko, w małej miseczce, z sezamem. Pałeczkami sobie zjadłam. I odtwarzam to doświadczenie kulinarne, choć bez wodorostów.

Sałatka z ogórka à la wodorosty wakame - szybka wegańska przystawka

Miałam ostatnio na wodorosty znowu ochotę, ale wodorostów w pobliżu brak. Brak wodorostów nie powstrzyma roślinożercy, jeśli ten ma ochotę na wodorosty, prawda? Zrobiłam je sobie, a co!

Na co?

Taka sałatka z ogórkiem à la wodorosty wakame to świetny dodatek do posiłku, szybka i efektowna przekąska czy przystawka. W sam raz na odwiedziny gości. Wierz mi, że jest pyszna.

surówka z ogórka à la wodorosty wakame wegańska i bezglutenowa przystawka

Czego potrzebujesz?

Taka sałatka z ogórkiem sałatki à la wodorosty wakame jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale potrzebujesz urządzenia do przygotowania „makaronu” z ogórka. O moim sprzęcie przeczytasz we wpisie: jak robić makaron z warzyw.

W artykule tym przeczytasz też o konkursie, w którym można wygrać takie urządzenie. Pamiętaj, że na wzięcie udziału w konkursie masz jeszcze czas do piątku 5.05.2017.

wegańska i bezglutenowa sałatka z ogórka

Sałatka z ogórkiem à la wodorosty – składniki:

  • 1 duży ogórek szklarniowy,
  • 1-2 płaskie łyżki sezamu niełuskanego,
  • 3 łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy z obniżoną zawartością soli),
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • porządna garść szczypiorku.

wegańska i bezglutenowa przystawka z ogórka z sezamem

Sałatka z ogórkiem à la wodorosty – przygotowanie:

Sezam podprażyć delikatnie na suchej patelni. Uwaga – nie spalić!

Ogórka porządnie umyć i przepuścić przez karajalnicę spiralną. Spirale ogórka ułożyć w miseczkach.

Aby uzyskać marynatę należy zmieszać: sos, syrop, sezam. Polać nią porcje ogórka.

Wszystko posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Traktować jako surówkę, dodatek, przystawkę lub przekąskę.

Z podanych ilości składników otrzymasz 3 nieduże porcje. Smacznego. :-)

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

3 komentarzy do “Sałatka z ogórka à la wodorosty wakame – szybka wegańska przekąska”

  1. Smakowity pomysł :)
    Nie mam takich magicznych urządzeń, ale myślę, że jak pokroję ogórka w paski obieraczką do warzyw, to też będzie pysznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *