Bardzo lubię zdrowe dipy na bazie roślin strączkowych i warzyw. Ta pasta jest z awokado. Nie dodałam tu żadnej oliwy i oleju, ale samo awokado ma już dużo tłuszczu. Muszę przyznać, że kocham ten owoc.
Na co?
Taki zdrowy dip z ciecierzycy i cukinii to świetny pomysł na śniadanie, kolację, ale również na przekąskę.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować taki zdrowy dip z ciecierzycy i cukinii, potrzebujesz: blendera i garnka do gotowania na parze. Jeśli nie masz tego drugiego wystarczy zwykły, większy garnek z pokrywką i durszlak.
Zdrowy dip – pasta z ciecierzycy i cukinii – składniki:
- 4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (zerknij na moje przepisy z ciecierzycą),
- 2 cukinie (moje ważyły razem 670 g – po obraniu i odkrojeniu końcówek),
- 1 dojrzałe awokado (ja użyłam odmiany Hass),
- 1 garść świeżej, posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki płatków drożdżowych (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
- zioła i przyprawy: sól i pieprz do smaku, ulubione zioła (ja użyłam 2 łyżki czosnku niedźwiedziego),
- opcjonalnie ząbek czosnku.
Zdrowy dip – pasta z ciecierzycy i cukinii – przygotowanie:
Cukinię obrać, pokroić w kostkę, posypać czosnkiem niedźwiedzim i ugotować na parze (wystarczy 10 minut). Ostudzić.
Zblendować wszystkie składniki z ziołami i przyprawami wedle uznania.
Zajadać z warzywami pokrojonymi w słupki lub/i pieczywem.
Z podanych ilości składników pasty wyszło sporo. Jeśli masz małą rodzinę, przygotuj połowę porcji.
Sprawdź moje pozostałe przepisy z cukinią.
4 odpowiedzi na “Zdrowy dip – pasta z ciecierzycy i cukinii bez dodatku tłuszczu”
Wygląda niesamowicie pysznie!:)
Bardzo ciekawe wiadomości o ciecierzycy. Dziękuję
Dziękuję za przepis. Jak długo może być w lodówce taka pasta?
Do 2-3 dni myślę będzie optymalnie. :)