Jak ktoś przychodzi do mnie na herbatę czy kawę to ma problem, jeśli lubi słodzić ciepłe napoje. Cukru w domu nie mam nigdy, a syropy miewam tylko czasami (czasem klonowy, ale częściej daktylowy, a często żaden), bo nie jest to dla mnie artykuł pierwszej potrzeby. W ogóle słodycze robię ostatnio bardzo rzadko więc tak naprawdę do ich przygotowania wystarczą mi suszone owoce. Te zwykle w domu mam. Minimum jeden rodzaj. I w tym cieście znalazły one właśnie swoje miejsce. Żaden inny słodzik nie był potrzebny.
Na co?
Takie ciacho sprawdzi się do popołudniowej kawy (bez cukru oczywiście), ale do herbaty też.
Czego potrzebujesz?
Konieczny będzie piekarnik i forma wyłożona papierem do pieczenia. Użyłam niskiej foremki o wymiarach 25 x 20 cm. Konieczny będzie również mocny blender lub robot kuchenny.
Ciasto owsiano-kokosowe – składniki:
- 1 szklanka mąki kokosowej,
- 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowych, zwykłych),
- 2 małe banany (ok. 140 g bez skórek),
- 2 łyżki tahini (przeczytaj, co to tahini) – możesz też użyć masła orzechowego,
- 160 g suszonych daktyli bez pestek,
- 10-15 szt. suszonych moreli niesiarkowanych,
- 1 szklanka mleka sojowego bez cukru.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Ciasto owsiano-kokosowe – przygotowanie:
Płatki owsiane zmielić i połączyć ze sobą wszystkie sypkie składniki: zmielone płatki, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sól.
Zblendować na gładką masę: banany, daktyle, mleko sojowe, tahini.
Połączyć ze sobą dokładnie składniki mokre i suche.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę. Powkładać do środka morele suszone.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 min.
Ciasto jest mokre, ma konsystencję nieco sernikową. Bardzo sycące, więc zje się kawałek i wcale nie chce się jeść obiadu więc może najpierw jakiś tam obiad zjedzcie. ;-)
15 odpowiedzi na “Ciasto owsiano-kokosowe z owocami suszonymi”
Dzień dobry, czym można zastąpić banany w przepisie? Pozdrawiam Ola
Jabłkami, ale najlepiej wybrać takie mniej soczyste.
Pięknie to wygląda! Zdrowe i zapewne smaczne. Aż muszę wypróbować
Smaczne :) Chociaż może nawet trochę za słodkie jak dla mnie, ale to mały problem. Polecam spróbować. Szkoda tylko że reszty rodziny jakoś nie mogę przekonać do tych zdrowych wypieków.
Jak się na to caicho patrzy, to od razu ślinka cieknie :)
A czy zamiast płatków owsianych można dodać mąkę owsianą?
Jasne.
Witam,
Pomył mi się bardzo podoba, obecnie jestem na diecie nisko węglowodanowej, czy to ciasto mogę spałaszować? Jeśli tak to czy można zastąpić mleko sojowe migdałowym?
Dziękuję
Nie znam szczegółów diety i nie wiem, co u Ciebie znaczy dieta niskowęglowodanowa. Jeśli jakiś specjalista zalecił Ci taką dietę to najlepiej niech on się wypowie i da wskazówki co można jeść. Pozdrawiam
niestety sie nie udalo:/
wogole mi nie wyroslo.
ominelam tahini i podwoilam skladniki bo mam ogromna blache.
ciasto jest suche i plaskie, co moglo sie nie udac?
Być może podwojenie składników/ grubość ciasta spowodowało, że jest suche. Płaskie będzie, bo tu nie ma co wyrosnąć. ;) Ale suche zdecydowanie być nie powinno. Pominięcie składnika też swoje robi. ;) Zamiast tahini trzeba było choć jakieś masło orzechowe.
Czy można suszone owoce zamienić na świeże mango? Zupełnie nie wiem do czego je wykorzystać:(
Można, bo ciasto i tak jest wilgotne, ale trzeba uważać, żeby jednak nie przesadzić z wilgotnością, bo surowe owoce mają jednak więcej wody. Możliwe, że konieczne będzie zwiększenie ilości suchych składników. Mango generalnie nie kupuję i nie mam doświadczeń. :)
Witam, czym mogę zastąpić pastę tahini? I czy zamiast mleka sojowego mogę dać inne ? Pozdrawiam
Tak jak w przepisie: możesz użyć dowolnego masła orzechowego zamiast tahini. Zamiast mleka sojowego można użyć innego roślinnego. Pozdrawiam :)