Ciasto owsiano-kokosowe z owocami suszonymi

Jak ktoś przychodzi do mnie na herbatę czy kawę to ma problem, jeśli lubi słodzić ciepłe napoje. Cukru w domu nie mam nigdy, a syropy miewam tylko czasami (czasem klonowy, ale częściej daktylowy, a często żaden), bo nie jest to dla mnie artykuł pierwszej potrzeby. W ogóle słodycze robię ostatnio bardzo rzadko więc tak naprawdę do ich przygotowania wystarczą mi suszone owoce. Te zwykle w domu mam. Minimum jeden rodzaj. I w tym cieście znalazły one właśnie swoje miejsce. Żaden inny słodzik nie był potrzebny.

Ciasto owsiano-kokosowe z owocami suszonymi przepis bezglutenowy

Na co?

Takie ciacho sprawdzi się do popołudniowej kawy (bez cukru oczywiście), ale do herbaty też.

Czego potrzebujesz?

Konieczny będzie piekarnik i forma wyłożona papierem do pieczenia. Użyłam niskiej foremki o wymiarach 25 x 20 cm. Konieczny będzie również mocny blender lub robot kuchenny.

Ciasto owsiano-kokosowe z owocami suszonymi przepis wegański

Ciasto owsiano-kokosowe – składniki:

  • 1 szklanka mąki kokosowej,
  • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowych, zwykłych),
  • 2 małe banany (ok. 140 g bez skórek),
  • 2 łyżki tahini (przeczytaj, co to tahini) – możesz też użyć masła orzechowego,
  • 160 g suszonych daktyli bez pestek,
  • 10-15 szt. suszonych moreli niesiarkowanych,
  • 1 szklanka mleka sojowego bez cukru.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Ciasto z owocami suszonymi przepis bezglutenowy i wegański

Ciasto owsiano-kokosowe – przygotowanie:

Płatki owsiane zmielić i połączyć ze sobą wszystkie sypkie składniki: zmielone płatki, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sól.

Zblendować na gładką masę: banany, daktyle, mleko sojowe, tahini.

Połączyć ze sobą dokładnie składniki mokre i suche.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę. Powkładać do środka morele suszone.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 min.

Ciasto jest mokre, ma konsystencję nieco sernikową. Bardzo sycące, więc zje się kawałek i wcale nie chce się jeść obiadu więc może najpierw jakiś tam obiad zjedzcie. ;-)

prosty przepis na wilgotne ciasto wegańskie i bezglutenowe

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

15 odpowiedzi na “Ciasto owsiano-kokosowe z owocami suszonymi”

Smaczne :) Chociaż może nawet trochę za słodkie jak dla mnie, ale to mały problem. Polecam spróbować. Szkoda tylko że reszty rodziny jakoś nie mogę przekonać do tych zdrowych wypieków.

Witam,
Pomył mi się bardzo podoba, obecnie jestem na diecie nisko węglowodanowej, czy to ciasto mogę spałaszować? Jeśli tak to czy można zastąpić mleko sojowe migdałowym?
Dziękuję

Nie znam szczegółów diety i nie wiem, co u Ciebie znaczy dieta niskowęglowodanowa. Jeśli jakiś specjalista zalecił Ci taką dietę to najlepiej niech on się wypowie i da wskazówki co można jeść. Pozdrawiam

niestety sie nie udalo:/
wogole mi nie wyroslo.
ominelam tahini i podwoilam skladniki bo mam ogromna blache.
ciasto jest suche i plaskie, co moglo sie nie udac?

Być może podwojenie składników/ grubość ciasta spowodowało, że jest suche. Płaskie będzie, bo tu nie ma co wyrosnąć. ;) Ale suche zdecydowanie być nie powinno. Pominięcie składnika też swoje robi. ;) Zamiast tahini trzeba było choć jakieś masło orzechowe.

Można, bo ciasto i tak jest wilgotne, ale trzeba uważać, żeby jednak nie przesadzić z wilgotnością, bo surowe owoce mają jednak więcej wody. Możliwe, że konieczne będzie zwiększenie ilości suchych składników. Mango generalnie nie kupuję i nie mam doświadczeń. :)

Witam, czym mogę zastąpić pastę tahini? I czy zamiast mleka sojowego mogę dać inne ? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *