Jak zadbać o zdrową relację z jedzeniem? Na tych 5 punktach warto się skupić

Na czym warto się skupić, jeśli chcemy (od)budować zdrową relację z jedzeniem? Od czego zacząć? Co jest najistotniejsze dla zdrowej relacji z jedzeniem?

Jak zadbać o zdrową relację z jedzeniem

Sformułowanie relacja z jedzeniem zawsze mnie nieco bawiło, ale faktycznie każdy z nas jakąś „relację” z jedzeniem ma. Wszak każdy z nas je i dla każdego z nas jedzenie łączy się ze wspomnieniami, emocjami, sytuacjami społecznymi oraz wpływa na nasze samopoczucie.

Tu znajdziesz rozszerzoną wersję całego artykułu w formie podcastu:

Moje podcasty pojawiają się również w serwisach podcastowych, np. w Spotify.

Oto skrócona wersja treści z podcastu:

Co wpływa na relację z jedzeniem?

Nasi praprzodkowie jedli wtedy, gdy tego potrzebowali i mieli dostęp do jedzenia. Od zarania dziejów przygotowanie i konsumpcja posiłków były również elementem łączącym rodzinę czy społeczność.

Dziś mamy ten problem, że w temat naszego żywienia, wyglądu i samopoczucia wkraczają z wielką mocą przekazy internetowe i medialne. To z nich dowiadujemy się, jak powinniśmy jeść, wyglądać i jakie standardy spełniać. Inną rzeczą jest to, że te standardy wciąż się zmieniają, a próby dopasowania się do nich zwykle kończą się nas dla nas bardzo źle.

Oto kilka wskazówek, jak zadbać o relację z jedzeniem w dobie kultury diet:

1. Skoncentruj się na zdrowym podejściu do zdrowego odżywiania

Zamiast skupiać się na dietach i ograniczaniu, skoncentruj się na zdrowym podejściu do żywienia.

zdrowa relacja z jedzeniem

Zamiast liczenia kalorii, ograniczania, dyscyplinowania, skup się na jakości jedzenia i na tym, czego faktycznie Twój organizm potrzebuje, aby dobrze funkcjonować.

Zdrowe odżywianie to NIE odżywianie idealne. To takie odżywianie, które jest dopasowane do Twojego stanu zdrowia, samopoczucia, ale i Twoich rozmaitych potrzeb czy stylu życia.

2. Odrzuć koncept „ciała idealnego”

„Idealne” ciało nie istnieje. Nasze ciała bardzo się różnią i nie jesteśmy w stanie wpasować się w obowiązujące (i często zmieniające się!) wzorce.

Ciało ponadto nie definiuje Twojej wartości jako osoby. Lepiej skupić się na tym, jak zadbać o swoje zdrowie.

Akceptacja swojego ciała i wdzięczność za to, co nam umożliwia, pomoże nam w budowaniu dobrej relacji z jedzeniem.

3. Słuchaj swojego ciała

Bardzo ważne jest słuchanie (i słyszenie) oraz reagowanie na potrzeby swojego ciała. Nasze ciała sygnalizuję nam głód, sytość, satysfakcję z posiłku czy też jej brak. O ile oczywiście nie zagłuszymy tych sygnałów… A to niestety ma często miejsce u osób, z którymi pracuję.

zdrowa relacja z jedzeniem słuchanie potrzeb ciała

Jeśli w kółko masz ochotę na podjadanie, źle się czujesz, chorujesz, Twoje posiłki Ci nie smakują, nie najadasz się, to znaczy, że coś jest nie tak. Nie zagłuszaj tych sygnałów, tylko udaj się do specjalisty.

4. Zadbaj o emocjonalne aspekty jedzenia

Jedzenie to nie tylko fizjologia, ale również emocje i to często cała gama emocji.

Niekiedy sięgamy po jedzenie z innych powodów niż głód. Pocieszamy się nim lub zabijamy nudę. Niekiedy potrzeby, które chcemy zaspokoić z pomocą jedzenia, możemy zaspokoić w zupełnie inny sposób.

Warto zatem, jeśli mamy jakikolwiek problem z jedzeniem, zastanowić się, jakie emocje wkradają się do naszej relacji. Ważne, aby pomyśleć o tym, w jaki sposób możemy poradzić sobie z nudą, czy co jest w stanie ukoić nasze trudne emocje. Czasem wystarczy rozmowa z kimś bliskim, medytacja, a niekiedy może okazać się, że konieczna jest konsultacja ze specjalistą.

5. Znajdź wsparcie w budowaniu zdrowej relacji z jedzeniem

Jak wspomniałam, niekiedy konieczne jest wsparcie specjalisty: lekarza, dietetyka, psychodietetyka, psychologa, psychoterapeuty lub innych. Szczególnie wtedy, gdy cierpimy z powodu niezdrowej relacji z jedzeniem.

To jedna kwestia. Jednak pamiętajmy również o wsparciu osób bliskich lub po prostu ludzi, którzy mogą nas wesprzeć swoją obecnością.

Warto szukać wsparcia w grupach i społecznościach, które promują akceptację siebie i zdrowe podejście do jedzenia.

przyjaciele relacja z jedzeniem

Podsumowując

Swoją relację z jedzeniem budujemy codziennie, przez całe swoje życie. Dlatego ważne jest, abyśmy nauczyły się akceptować siebie i działać zgodnie ze swoimi potrzebami, bez zbędnej presji narzuconej z zewnątrz.

Umiejętność odczytywania oraz interpretowania potrzeb swojego ciała, uważność na swoje potrzeby, wsparcie innych ludzi to kwestie moim zdaniem bardzo istotne.

Bardzo jestem ciekawa Twoich doświadczeń w temacie budowania (świadomego lub nie) relacji z jedzeniem. Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nimi w komentarzu.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *