Dieta przeciwzapalna — co jeść, czego unikać?

Dziś słów kilka na temat diety przeciwzapalnej, produktów przeciwzapalnych i tego, na co zwrócić szczególną uwagę, jeśli borykamy się z chorobami o podłożu zapalnym.

składniki przeciwzapalne diety

Zasugeruję Ci, czego unikać w diecie przeciwzapalnej oraz jakie wybory żywieniowe będą optymalne.

Zachęcam do podawania dalej i korzystania. Przypominam jednak o tym, że każda dieta wymaga indywidualizacji. Czyli jeśli chorujesz, skonsultuj się z dietetykiem i lekarzem. Materiał na blogu nigdy nie zastąpi celowanych działań specjalisty, który Ciebie zna i najlepiej wie, jak Ci pomóc w bezpieczny sposób.

Składniki przeciwzapalne diety

Oto ogólne informacje na temat składników żywienia, które mogą zwiększyć potencjał przeciwzapalny Twojej diety.

Zdrowe tłuszcze nienasycone

  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: oliwa, awokado,
  • Kwasy tłuszczowe omega 3: olej rzepakowy, lniany, konopny (na zimno), rydzowy (z lnianki), siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona chia, tłuste ryby morskie.

Przeciwzapalne warzywa i owoce

Warzywa i owoce mają właściwości przeciwzapalne. Szczególnie dotyczy to:

  • warzyw zielonolistnych (sałaty, jarmuż, szpinak, natka pietruszki, rukola i in.),
  • warzyw bogatych w karotenoidy (zielonych, czerwonych, pomarańczowych, żółtych),
  • warzyw cebulkowych (por, szczypiorek, cebula i czosnek),
  • warzyw bogatych w antocyjany — w kolorze (ciemno)czerwonym aż do czarnego (czerwona kapusta, czerwona cebula, bakłażan i in.),
  • owoców jagodowych (truskawki, jagody, maliny, borówki etc).

Zboża  w diecie przeciwzapalnej?

Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem diety przeciwzapalnej. Grube kasze, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, produkty razowe będą lepszym wyborem niż biały chleb, biały ryż czy makaron.

Inne składniki w diecie przeciwzapalnej

  • rośliny strączkowe (są świetnym źródłem białka, węglowodanów złożonych i wielu wartościowych składników),
  • słaba zielona herbata między posiłkami,
  • zioła i przyprawy, np.: kurkuma, imbir, goździki, bazylia, cząber, chrzan, estragon, majeranek, mięta, tymianek.

jak-zaczac-zdrowo-gotowac-zdrowe-ziola-i-przyprawy

Rola nawodnienia

Należy pić wodę w ilości min. 1,5-2 l między posiłkami. Najlepiej nie nazbyt chłodną i nie nazbyt gorącą. Można dodać do niej cytrynę, świeże lub mrożone owoce, świeże zioła.

Suplementacja

Suplementacja powinna być skonsultowana ze specjalistą. Suplementami, które można wziąć pod uwagę, są dla przykładu:

  • Witamina D (tu przeczytasz więcej: witamina D – suplementacja),
  • EPA, DHA (szczególnie, jeśli nie jesz ryb),
  • ew. probiotykoterapia dopasowana do potrzeb zdrowotnych,
  • inne składniki zalecone przez specjalistę.

Dieta przeciwzapalna – czego unikać?

Należy ograniczać w miarę możliwości następujące produkty:

  • cukier,
  • sól,
  • alkohol,
  • nikotyna,
  • mocna kawa i mocna herbata,
  • tłuszcze nasycone (mięso, szczególnie tłuste, tłusty nabiał),
  • tłuszcze trans (żywność typu fast food),
  • gotowe kiełbasy i wędliny oraz inne przetwory mięsne (duża zawartość soli i tłuszczu),
  • sztuczne mieszanki przypraw (kostki rosołowe etc.).

Ich wysokie spożycie wpływa na rozwój stanów zapalnych w organizmie.

Podsumowując

Dieta przeciwzapalna to żywienie obfitujące w zdrowe produkty roślinne w odpowiednich proporcjach. Powinna być zaprojektowana przez dietetyka tak, aby realizować zapotrzebowanie danej osoby na wszystkie składniki.

Jeśli dana osoba boryka się już z chorobami o podłożu zapalnym, bezwzględnie zalecam kontakt ze specjalistą.

Zdrowia!

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *