Insulinooporność na diecie bezglutenowej? Po jakie produkty bezglutenowe warto sięgnąć?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Masz insulinooporność? Które produkty bezglutenowe mają niski indeks glikemiczny, a jakich się wystrzegać? Po które produkty warto sięgnąć?

dieta-bezglutenowa-w-insulinoopornosci

Szukasz specjalisty od diety bezglutenowej? Przeczytaj, jak pracuję jako dietetyk w celiakii.

Zasady diety bezglutenowej w insulinooporności są analogiczne do zasad w diecie tradycyjnej. Z tą różnicą, że należy spożywać produkty bezglutenowe.

Sprawdzaj zawsze na etykiecie, czy produkt nie zawiera śladowych ilości glutenu i czy jest opisany jako produkt bezglutenowy. Nawet produkty naturalnie bezglutenowe mogą być zanieczyszczone glutenem na etapie konfekcjonowania.

Zanim przejdę do konkretów dotyczących ściśle diety bezglutenowej, zachęcam Cię do obejrzenia dwóch nagrań wprowadzających:

1. Insulinooporność – dieta

W nagraniu skierowanym (również do osób jedzących produkty zawierające gluten) opowiadam, na co zwrócić uwagę w insulinooporności, jak komponować posiłki, jakie produkty są lepszym, a jakie gorszym rozwiązaniem.

2. Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku?

W video przedstawiam kilka sposobów, jak obniżyć indeks glikemiczny posiłków. Warto zwrócić uwagę, aby komponować posiłki zgodnie z tymi zasadami, jeśli musisz zadbać o Twoją gospodarkę węglowodanową.

Insulinooporność na diecie bezglutenowej

A teraz przejdźmy konkretnie do diety bezglutenowej w insulinooporności.

Dieta bezglutenowa jest dietą leczniczą. Powinna być stosowana w konkretnych chorobach wymagających tej diety eliminacyjnej. Nie powinno się jej wprowadzać w przypadku samego podejrzenia choroby czy z powodu mody. Najpierw diagnostyka u specjalisty, a dopiero potem działanie! :-)

Jeśli nie ma wskazań, przejście na dietę bezglutenową może negatywnie wpłynąć na Twoją gospodarkę węglowodanową. Dlatego zawsze skonsultuj wprowadzenie diety ze specjalistą. Tu przeczytasz więcej na temat ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 u osób na diecie bezglutenowej.

W skrócie napiszę tylko, że nieprawidłowo prowadzona dieta bezglutenowa może zwiększać ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego. Dlaczego? Ponieważ wiele produktów bezglutenowych obecnych na rynku to produkty wysokoprzetworzone obfitujące w substancje słodzące, bazujące na ryżu i kukurydzy.

Dokładniej tłumaczę wszystko w video:

Zboża bezglutenowe z niskim IG

W video wspominam, że warto ograniczyć produkty wysoko przetworzone bogate w cukry oraz produkty na bazie oczyszczonego ryżu i kukurydzy zastępujące tradycyjnie glutenowe produkty zbożowe.

Zamiast tego, skieruj swoją uwagę w stronę takich produktów jak:

Komosa ryżowa w diecie bezglutenowej

To świetne źródło białka, żelaza, wapnia, manganu, magnezu, błonnika i… lizyny. Ponieważ komosa jest zasobna w ten aminokwas, będzie również dobrym wyborem dla tych osób, które ograniczają mięso i produkty odzwierzęce. Komosa ryżowa (quinoa) ma niski indeks glikemiczny.

Można jeść ją na wytrwanie z warzywami lub na słodko.

Amarantus właściwości

Amarantus jest również źródłem białka, żelaza, wapnia, fosforu i magnezu, a także witamin z grupy B, których może brakować w źle zbilansowanej diecie bezglutenowej. Amarantus ma niski indeks glikemiczny.

Można go jeść na wytrwanie z warzywami lub na słodko.

amarantus

Gryka — najzdrowsza kasza dla cukrzyka?

Gryka to źródło wartościowego białka oraz składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, magnez i żelazo. Zawiera również witaminy z grupy B.

Kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny.

Można ją jeść na wytrwanie z warzywami lub na słodko.

Czy teff zawiera gluten?

Teff to również „zboże” bezglutenowe, inaczej zwane miłką abisyńską. Jest źródłem składników mineralnych, witamin i antyoksydantów. Podobnie jak komosa, jest źródłem aminokwasu lizyny.

Teff zawiera sporo błonnika i ma niski indeks glikemiczny. Zastosowanie również szerokie!

Sorgo — kasza dla bezglutenowca

Sorgo jest starożytnym zbożem bezglutenowym. Sorgo ma średni indeks glikemiczny, ale jeśli w jednej porcji nie będzie go za wiele, to spokojnie możesz je stosować. Jest również bogate w białko, żelazo, witaminy z grupy B i magnez i równie uniwersalne kulinarnie, co wcześniej opisane produkty.

Płatki owsiane bezglutenowe?

Płatki owsiane to znakomite źródło wartościowych β-glukanów. Są to składniki znakomite w profilaktyce chorób dietozależnych (w tym cukrzycy typu 2).

Górskie lub zwykłe płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny. Im mocniej przetworzone — tym wyższy indeks. Płatki owsiane błyskawiczne mają już wysoki indeks glikemiczny.

W przypadku ich użycia dużą rolę odgrywa ich stopień przetworzenia i kompozycja posiłku.

Uwaga! Osoby na diecie bezglutenowej powinny wybierać tylko płatki owsiane oznaczone jako bezglutenowe. Niestety większość dostępnych na rynku płatków jest zanieczyszczona glutenem.

Mam nadzieję, że moje nagrania i sugestie produktowe zainspirują Cię do dobrych zmian żywieniowych. Daj znać, jak Ci idzie z dietą bezglutenową. Powodzenia!

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *