Niektórzy piszą, że przydałoby się coś z dyni. Faktycznie, przydałoby się. Zacznijmy od podstaw: zupa – krem z dyni to naprawdę podstawowy przepis. Wykonanie mojej zajęło mi zaledwie 30-35 minut. Wyszła pyszna, zdrowa, kolorowa. :-)
Na co?
Na chłodne dni, na nadmiar dyni, na brak czasu. Zobacz moje pozostałe przepisy na zupę krem.
Czego potrzebujesz?
Garnka, blendera lub urządzenia wysokoobrotowego.
Składniki:
- 200 g ziemniaków,
- 400 g dyni,
- 1 bardzo duża cebula (lub więcej),
- 1-2 ząbki czosnku,
- ok. 15 g oliwy z oliwek,
- zioła i przyprawy: pęczek świeżej natki pietruszki, kozieradka, curry (mocno pikantne!), lubczyk, sos sojowy (u nas bezglutenowy z obniżoną zawartością soli),
- ok. 650 g gorącej wody.
Przygotowanie:
Ziemniaki, dynię i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka wraz z połową pęczka natki pietruszki oraz ziołami i przyprawami (w solidnej ilości) i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy przez ok. 20-25 minut (wszystko powinno zmięknąć).
Po ugotowaniu dolewamy oliwę z oliwek i miksujemy na krem (po ostygnięciu, jeśli nie dysponujesz urządzeniem o dużej mocy). Podajemy z natką pietruszki, która nam pozostała.
Smacznego!