Zupy krem to naprawdę prosta sprawa, ale czasem życie można sobie jeszcze bardziej uprościć i do tego urozmaicić. Dziś zupa szybka w przygotowaniu, a do tego obfitująca w bardzo zdrowe składniki.
Na co?
Na szybki obiad, na przystawkę, na rozgrzanie, na infekcje i na pragnienie zieleni. :-)
Czego potrzebujesz?
Garnka, blendera lub urządzenia wysokoobrotowego.
Składniki:
- 2 małe cebule (u mnie razem 100 g),
- 250 g włoszczyzny (u mnie 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki i kawałek selera),
- 300 g różyczek brokuła (zerknij na moje przepisy z brokułem),
- 3 ząbki czosnku,
- mały pęczek pietruszki (bez łodyg),
- 3 – 4 plasterki imbiru,
- 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
- ok. 35 g oliwy z oliwek,
- 50 ml + 700 ml wody,
- zioła i przyprawy: kurkuma, kozieradka, zioła prowansalskie, 3 duże łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy z obniżoną zawartością soli), pieprz, odrobina papryki ostrej, opcjonalnie: sól.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy i szklimy w emulsji z wody (ok. 50 ml) i oliwy. Następnie dodajemy mocno rozdrobnioną włoszczyznę (najlepiej rozdrobnić ją w blenderze lub urządzeniu wysokoobrotowym ew. zetrzeć na tarce), 700 ml wody. Wszystko doprawiamy kurkumą i kozieradką. Gotujemy 15 minut (od zagotowania).
Dodajemy różyczki brokuła, obrany czosnek, imbir i gotujemy wszystko przez kolejne 10 minut.
Dodajemy sos sojowy, zioła prowansalskie, szczyptę pieprzu i papryki, zieloną pietruszkę i chlorellę, a następnie wszystko miksujemy bardzo dokładnie. Otrzymujemy gesty, rozgrzewający krem i smakujemy go najlepiej od razu. :-)
Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
9 odpowiedzi na “Niezwykły pomysł na zwykłą zupę krem”
Nigdy nie używałam chlorelli. Czy ona ma jakiś smak?
Ma dość charakterystyczny smak. Warto spróbować. :-)
Chlorella jest pyszna ,smakiem zbliżona jest do ziarek z dyni
U mnie wyszła bardziej czerwona i bardziej marchewkowa, a dałem więcej brokuła i mniej marchewki.
Zdarza się. ;) Może twoja marchewka była mniejsza, może chlorella inna lub mniej dałaś? Składniki mogą się od siebie różnić. U mnie czerwieni widać nie było nic a nic. Nawet się nie przebijała. ;)
Bardzo dziękuję za ten przepis :)
Prosze bardzo <3
Dzień dobry. Chciałam spytać ile to danie ma kalorii? Chodzi o całość. Pozdrawiam
W razie chęci, trzeba sobie samodzielnie policzyć. Pozdrawiam!