Burgery raz na jakiś czas robię i dziś kolejna odsłona. Są proste w przygotowaniu – trzeba zmielić główne składniki, ugotować brokuła i gotowe. Jeśli masz mąkę z soczewicy, ryżową i zmielone siemię lniane to nawet nie musisz nic mielić. Prosto i szybko, a później wystarczy już tylko upiec.
Na co?
Takie burgery z soczewicy i brokuła to świetna opcja na obiad czy kolację, ale również zachęcam do zabrania ze sobą takiego burgera do szkoły czy pracy z porządną porcją sałatki z roślinami zielono-listnymi. Ja chętnie jem również takie wytrawne posiłki na śniadanie.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować takie burgery z soczewicy i brokuła konieczny będzie garnek do gotowania na parze lub po prostu zwykły, większy garnek z pokrywką i do tego durszlak.
Możesz użyć również robota/blendera do rozdrobnienia ugotowanego brokuła, ale możesz go również po prostu bardzo drobno posiekać. Blender przyda się też do pomidorów.
Przyda się sprzęt do zmielenia ryżu, soczewicy i siemienia (jeśli masz już zmielone produkty, to nie musisz nic mielić). Nawet zwykły młynek do kawy da radę, choć to chwilę trwa.
Nie zapomnij też o piekarniku i blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bezglutenowe burgery z soczewicy i brokuła – składniki:
- 1 świeży brokuł (360 g; zerknij na moje przepisy z brokułem),
- 150 g soczewicy czerwonej (ok. 0,5 szklanki) – możesz też użyć gotowej mąki z soczewicy,
- 120 g ryżu (ok. 0,5 szklanki) – możesz też użyć gotowej mąki z ryżu,
- 260 g pomidorów (u mnie wyszły 4 małe sztuki),
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 3 łyżki płatków drożdżowych (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
- 0,5 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam mleka sojowego fortyfikowanego wapniem, bez dodatku cukru),
- 2 łyżeczki oleju dobrze znoszącego wysokie temperatury (np. kokosowego) + odrobina do posmarowania papieru do pieczenia,
- 1 ząbek czosnku,
- zioła i przyprawy: 1 łyżeczka cząbru ogrodowego, majeranku, bazylii, sól i pieprz do smaku. Oczywiście możesz użyć swoich ulubionych przypraw.
Bezglutenowe burgery z soczewicy i brokuła – przygotowania:
Brokuła ugotować na parze przez 6 minut. Ostudzić i rozdrobnić robotem/blenderem lub siekając drobno.
Soczewicę, ryż, siemię zmielić na mąkę i przesypać do miski.
Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i zblendować je razem z tłuszczem, czosnkiem i przyprawami oraz płatkami drożdżowymi.
Wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki w misce – najlepiej „ciasto” wyrobić ręką.
Papier do pieczenia wysmarować delikatnie tłuszczem. Formować burgery i układać na papierze.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 35 minut. Po 20 minutach przewrócić na drugą stronę.
Podawać z dużą ilością warzyw. Smacznego!
Zerknij koniecznie na moje pomysły na zdrowe posiłki do pracy.
17 odpowiedzi na “Bezglutenowe burgery z soczewicy i brokuła”
Wygladają bardzo apetycznie,chętnie je przygotuję,a w związku z tym mam pytanie,czy można soczewicę ugotować i zblendować,czy jednak mąka z surowej będzie lepsza?
Ja robiłam (jak w przepisie) z sypkich, suchych składników. :)
Na pewno takie zrobię! Kocham wege jedzenie. :)
A mogę brokuła zastąpić kalafiorem? :)
Jasne :)
Pyszne!!! :)
Tylko tak dopiero przy robocie przyszło mi na myśl ile wartości pozostało w brokule i w płatkach drożdżowych…
Julia cieszę się, że smakują. Pozostało na pewno sporo, a witaminę C nadrobisz w świeżej sałatce. ;)
A jak wyglądałaby wersja „glutenowa” tych burgerów?W naszej rodzinie nie ma alergii na gluten,dlatego nie chciałabym całkowicie go eliminować.
Zamiast mąki z ryżu możesz dać inną – glutenową.
Brakuje mi w przepis ie mleka….jest w skladnikach a potem nieposze JAK go uzyc….
W przepisie jest zdanie „Wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki w misce – najlepiej „ciasto” wyrobić ręką.” – wszystkie czyli mleko też. :)
Nie używam takiego mleka i czy w związku z tym może być po prostu woda? Bo chyba zwykłe mleko to nie bardzo pasuje? ;-)
Może być. :)
Cześć,
Może przeoczyłam, ale nie mogę się zorientować ile porcji wyjdzie z tego przepisu?
Dzięki za pomoc!
Dokładnie nie pamiętam niestety, ale chyba mi wyszła cała blaszka. :)
Soczewicę trzeba ugotować zanim się ją zmieli, czy nie trzeba? :)
Nie trzeba ugotować. Mielimy ją na mąkę albo używamy po prostu mąki z soczewicy. :)