Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyz owocamizdrowe słodkości

Chlebek bananowo-kokosowy bez zbóż, nasion i ziaren

Wrzesień w toku. Dziecko poszło do szkoły więc testuję szybkie i proste przepisy, które sprawdzają się na wynos. W ramach tych moich testów powstał taki oto chlebek bananowy bez zbóż, nasion i ziaren, a także bez dodatku substancji słodzących.

Chlebek bananowo-kokosowy bez zbóż, nasion i ziaren

Na co?

Taki bezglutenowy chlebek bananowy czy też (jak kto woli) szybkie ciacho bananowo-kokosowe sprawdzi się zdecydowanie na drugie śniadanie, przekąskę czy podwieczorek. Bardzo go polecam na wynos, bo jest zwarty i się nie kruszy.

Chlebek bananowo-kokosowy bezglutenowy

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować taki bezglutenowy chlebek bananowy potrzebujesz blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego. Konieczny będzie też piekarnik i foremka wyłożona papierem do pieczenia. Moja (niska, prostokątna) miała wymiary: 25 x 20 cm.

Chlebek bananowo-kokosowy bez glutenu i bez cukru

Bezglutenowy chlebek bananowy – składniki:

  • 180 g wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka mąki z plantanów, ok. 115 g (przeczytaj, czym jest mąka z plantanów),
  • 4 średnie banany (ja użyłam takich prawie dojrzałych, jeśli użyjesz mocno dojrzałych, ciasto będzie słodsze),
  • 35 g oleju (ja użyłam kokosowego nierafinowanego),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy),
  • 2/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki cynamonu.

Chlebek bananowo-kokosowy dla dziecka do szkoły

Bezglutenowy chlebek bananowy – przygotowanie:

Wiórki połączyć w blenderze z mąką z plantanów i przyprawami. Dodać olej i banany. Wszystko powtórnie zblendować.

Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić łyżką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Kroić po ostygnięciu.

zdrowy chlebek bananowo-kokosowy dla dziecka do szkoły

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

9 komentarzy do “Chlebek bananowo-kokosowy bez zbóż, nasion i ziaren”

  1. Wygląda przepysznie , ciekawe czy dałoby się taka mąkę kupić stacjonarnie u mnie prawie na wsi :) czy tylko w internecie

  2. Przepis extra, ale czy tę mąkę można zastąpić jakąświata inną? Chodzi właśnie o cenę i dostępność…poza tym dla mojego wege synka szukam wszystkiego co będzie podbijać białko. I tak myślę czy mąka z ciecierzycy dałaby radę ewentualnie mąka orkiszowa?

      1. Zrobiłam z mąką ryżową.Wyszło super, nie trzeba modyfikacji nawet w czasie pieczenia. Szybkie i proste ciastko. A do tego łatwe do uchwycenia na jeden gryz (chyba że większe kwadraty ukroic:) a i jeszcze -łatwe w modyfikacji pod własne kubki smakowe :)

    1. Możesz zrobić mąkę gryczaną ;) jeżeli masz dobry mikser. Zmiel grykę nieprażoną! w mikserze na proch, jest to miękkie ziarno, także się da. Tzn gryka nie zalicza się do ziaren ale jest jednym z głównych składników chlebów bezglutenowych tutaj gdzie żyję. Rzuć okiem w necie na boskość gryki, chyba, że już ją znasz ;) Powodzenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (8 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...