Te zdrowe ciasteczka są przepyszne i naturalne w swojej słodyczy. Nie trzeba ich dosładzać, ulepszać i poprawiać żadnym syropem, cukrem czy inną słodkością.
Na co?
Czego potrzebujesz?
Ciastka owsiane – składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (zerknij też na moje przepisy na owsiankę),
- 3/4 szklanki płatków lnianych,
- 3 dojrzałe banany,
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
- 1 szklanka suszonych owoców (do wyboru: żurawina, rodzynki, posiekane daktyle, morele etc.) –> NIEsiarkowane oczywiście.
Ciastka owsiane – przygotowanie:
Płatki owsiane i suszone owoce moczymy przez kilka godzin (ja zwykle zalewam je wodą rano, a ciastka robię wieczorem).
Po kilku godzinach przelewamy wszystko jeszcze raz wodą (nawet kilkukrotnie) i staramy się pozbyć wody. Ja płatki po prostu wyciskałam rękoma, żeby pozbyć się wody.
Do płatków i owoców suszonych dodajemy, zgniecione banany i amarantus. Ugniatamy wszystko rękoma aż do zupełnego i dokładnego wymieszania.
Układamy ciasteczka (dowolnego kształtu) na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (góra-dół). W ostatnich 10 minutach włączyłam termoobieg, aby ciasteczka delikatnie się podpiekły.
Pyszności!
Ps. Takie ugniatanie masy to super zabawa z dzieckiem. Moja czterolatka uwielbia takie zabawy. :-)
26 odpowiedzi na “Ciasteczka owsiane albo może lepiej „owsiankowe” – wegańskie i bezglutenowe śniadanie mistrzów”
Smacznie :)
najprostsze, najlepsze! :)
O o o właśnie! :-)
Czy zamiast amarantusa można dodać kaszę jaglaną? Pozdrawiam
Amarantus jest ekspandowany, więc ma zupełnie inną konsystencję niż np. ugotowana kasza jaglana. Ale ja często robię ciastka z dodatkiem kaszy np. z poprzedniego dnia, więc eksperymentuj i twórz swój przepis. :)
Do wypróbowania! :)
Super! i Smacznego. :)
Czego mogę użyć zamiast płatków lnianych
siemię lniane (może lekko „podmielone”).
I tej wersji ciasteczek z chęcią spróbuję!
A czym można zastąpić ten amarantus? (mam na myśli coś tańszego)
Kombinuj z tym co masz. Inne płatki (np. gryczane czy jaglane) też powinny dać radę.
Moje trzyletnie malenstwo poszlo wlasnie do szkoly (w Hiszpanii „przedszkole” jest zintegrowane juz ze szkola). Trzeba drugie sniadanie spakowac do minitornistra… A tam…
Owsiankowe ciasteczka Agi oczywiscie! Zaczelam od tych i odniosly sukces. Bedziemy probowac rozne wersje zdrowych slodkosci. Dzieki po raz enty za inspiracje!
Super! Cieszę się, że Hiszpania też pełna zdrowych ciastek. :-)
gdzie kupujesz bezsiarkowe owoce?
Różnie. Głównie przez Internet, ale zdarza się dostać również w hipermarketach czy sklepach ze zdrową żywnością. Helio wypuściło taką linię, ale ja chyba najczęściej kupuję ostatnio Denvera.
Cześć:) mam pytanie czy Twoje ciasteczka są miękkie w środku? piekłam 35 min, 10 na termoobiegu, zamiast płatków lnianych dałam jaglane, reszta według przepisu,
właśnie wyjęłam ciastka i w środku masa jest miękka .
Są delikatnie miękkie. Ale stopień miękkości zależy też od grubości. Im cieńsze tym mniej miękkie.
Jak długo można przechowywać takie ciastka ? i w jakich warunkach utrzymają się najdłużej ?
Raczej niedługo. Myślę, że do ok. 2 dni i raczej w chłodzie.
czy zamiast banana można użyć jajka?
Banany pełnią tu też funkcję słodzącą. Są aż 3, więc nie wiem, jak się zachowa masa po tej zmianie. Próbuj po swojemu. :)
Witam.
Platki lniane moczymy razem z owsianymi czy dajemy na sucho ?
Na sucho.
Amarantus, płatki lniane.
Zabawne.
Gdzie mam szukać produktów?
Nigdy o nich nie słyszałam.
Stoję w sklepie.
Nikt o nich też nie słyszał.
Pozdrawiam
W internecie, w sklepach ze zdrową żywnością, na stoiskach ze zdrową żywnością w hipermarketach. Te składniki można zamienić na inne sypkie. Tego typu ciasteczka można dowolnie komponować z najróżniejszych płatków.