Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisy

„Smalec” wegański czyli pasta z białej fasoli

Nic odkrywczego, nic nowego, ale pomyślałam sobie, że warto również tę pastę wrzucić na bloga. Po „smalcu” z nerkowców przyszedł zatem czas na przepis nieco bardziej powszechny wśród amatorów roślinnych „smalców”.

Na co?

Pasta sprawdza się jako odżywcze śniadanie, zdrowa kolacja, ale również jako przystawka. Bo pasta z fasoli jest dobra na wszystko. ;-)

Czego potrzebujesz?

Blendera.

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli białej „jaś”,
  • 2 duże cebule (lub więcej – wedle uznania),
  • 1 jabłko,
  • oliwa z oliwek,
  • płatki drożdżowe (ok. 2 łyżeczek – opcjonalnie dla wzmocnienia smaku),
  • zioła i przyprawy: majeranek, tymianek (najlepiej świeży), sól, pieprz lub czarnuszka (dla amatorów mocniejszych smaków).

Przygotowanie:

Fasolę należy uprzednio namoczyć (przez całą noc) i ugotować, a następnie pozostawić do wystygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy i szklimy w wodzie wymieszanej z oliwą z oliwek. Pod koniec dodajemy obrane i pokrojone jabłko, dolewamy oliwy i jeszcze chwilę podduszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Wszystko (fasolę, cebulę z jabłkiem i oliwą, płatki, przyprawy i zioła) blendujemy razem. Ewentualnie dolewamy jeszcze oliwy w takiej ilości, aby konsystencja pasty nas zadowoliła.
Pyszna w swojej prostocie!
Zerknij koniecznie na inne przepisy na zdrowe pasty do kanapek.
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (50 ocen, Średnia: 4,74 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

16 komentarzy do “„Smalec” wegański czyli pasta z białej fasoli”

  1. Zrobiłam!!! Jest świetny, dzięki za przepis – to moje pierwsze, wegańskie danie. Dumna jestem z siebie :-) Bez płatków bo jeszcze nie mam ale i tak jest niebiański!

  2. Czy bez cebuli Twoje przepisy można robić ? Nie trawie jej i że wszystkiego usuwam. Czy da się ją czymś zastąpić? Bo dotąd po prostu omijam. Dzięki.

  3. Czy cebula może być na surowo? Czy koniecznie musi byc podsmazona? Pytam bo juz zblendowalam cebule z fasola i nie wiem teraz czy sie nada

    1. W przepisie są aż dwie cebule i obawiam się, że taka ilość surowej będzie ekstremalna na tę ilość pasty. Poza tym, żeby wyszła pasta a’la „smalec” to jednak obowiązkowo musi być podduszona/podsmażona/zeszklona, bo to właśnie jej smak (również w przypadku tradycyjnego smalcu) robi robotę. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *