Nic odkrywczego, nic nowego, ale pomyślałam sobie, że warto również tę pastę opublikować. Po „smalcu” z nerkowców przyszedł zatem czas na przepis nieco bardziej powszechny wśród amatorów roślinnych „smalców”.
Na co?
Pasta sprawdza się jako odżywcze śniadanie, zdrowa kolacja, ale również jako przystawka. Bo pasta z fasoli jest dobra na wszystko.
Czego potrzebujesz?
Blendera.
Składniki:
- 1 szklanka fasoli białej „jaś”,
- 2 duże cebule (lub więcej – wedle uznania),
- 1 jabłko,
- oliwa z oliwek,
- płatki drożdżowe (ok. 2 łyżeczek – opcjonalnie dla wzmocnienia smaku),
- zioła i przyprawy: majeranek, tymianek (najlepiej świeży), sól, pieprz lub czarnuszka (dla amatorów mocniejszych smaków).
Przygotowanie:
Fasolę należy uprzednio namoczyć (przez całą noc) i ugotować, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy i dusimy w wodzie wymieszanej z oliwą z oliwek. Pod koniec dodajemy obrane i pokrojone jabłko i jeszcze chwilę podduszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Wszystko (fasolę, cebulę z jabłkiem i oliwą, płatki, przyprawy i zioła) blendujemy razem. Ewentualnie dolewamy jeszcze oliwy w takiej ilości, aby konsystencja pasty nas zadowoliła.
Pyszna w swojej prostocie!
Zerknij koniecznie na inne przepisy na zdrowe pasty do kanapek.
18 odpowiedzi na “„Smalec” wegański czyli pasta z białej fasoli”
A co to sa platki drozdzowe?
https://goo.gl/2Qexge
Zrobiłam!!! Jest świetny, dzięki za przepis – to moje pierwsze, wegańskie danie. Dumna jestem z siebie :-) Bez płatków bo jeszcze nie mam ale i tak jest niebiański!
A jaka ja jestem z Ciebie dumna. :) Wspaniale! <3
Czy bez cebuli Twoje przepisy można robić ? Nie trawie jej i że wszystkiego usuwam. Czy da się ją czymś zastąpić? Bo dotąd po prostu omijam. Dzięki.
Można, ale oczywiście smakowo lepiej z cebulą. Czosnek czy por zamiennie by się nadał, ale wnioskuję, że raczej też nie możesz. Jeśli nie możesz cebulkowych w ogóle to warto używać więcej „wzmacniaczy smaku”: kaparów, oliwek, suszonych pomidorów etc. Więcej pomysłów znajdziesz we wpisie:
http://www.agamasmaka.pl/2016/10/doprawiac-dania-roslinne-naturalne-wzmacniacze-smaku.html
Czy musi byc Jas? Czy moze byc inna fasola np czerwona?
Może być. :) Z fasoli czerwonej też często robi pasty. Np. http://www.agamasmaka.pl/2017/02/prosta-pasta-kanapkowa-czerwonej-fasoli-tymiankiem.html lub http://www.agamasmaka.pl/2016/10/pasta-z-fasoli-z-mieta.html
Jakie proporcje wody i oliwy do podduszenia cebulki i jabłka ?
Zależy od wielkości i soczystości jabłka i cebuli. Myślę, że łyżka oliwy wystarczy, a wodę można dolewać w zależności od potrzeby.
Czy cebula może być na surowo? Czy koniecznie musi byc podsmazona? Pytam bo juz zblendowalam cebule z fasola i nie wiem teraz czy sie nada
W przepisie są aż dwie cebule i obawiam się, że taka ilość surowej będzie ekstremalna na tę ilość pasty. Poza tym, żeby wyszła pasta a’la „smalec” to jednak obowiązkowo musi być podduszona/podsmażona/zeszklona, bo to właśnie jej smak (również w przypadku tradycyjnego smalcu) robi robotę. ;)
Robiłam pierwszy raz i wyszło naprawdę smacznie :). Dzięki za przepis!
Cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam :)
Czy fasola z puszki może być, czy tylko świeża namoczana?
Może być z puszki, ale przepłucz ją porządnie pod bieżącą wodą.
Czy jest to szklanka fasoli suchej czy po ugotowaniu? Przepis zapowiada się wyśmienicie :)
suchej. ale proporcje składników można modyfikować wedle uznania. :)