Pamiętasz moją ulubioną pastę z soczewicy? Dziś podobnie prosta w przygotowaniu, ale jednak zupełnie inna w smaku pasta z czerwonej fasoli. Uwielbiam takie pasty i robię je ostatnio minimum 2 razy w tygodniu. Mamy akurat rzut na zdrowe kanapki – cóż począć.
Na co?
Na wzbogacenie naszej całodziennej racji pokarmowej w białko oraz składniki mineralne takie jak: wapń, żelazo, potas, fosfor i witaminy z grupy B. Sprawdzi się bez dwóch zdań jako śniadanie (także na wynos – do pracy czy szkoły) lub zdrowa kolacja.
Czego potrzebujesz?
Blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego.
Składniki:
- 1 szklanka suchej czerwonej fasoli,
- ok. 70 g suszonych pomidorów,*
- 1 duży ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- kilka liści świeżej mięty pieprzowej,
- zioła i przyprawy: np. zielona czubryca lub inne ulubione zioła + sól do smaku.
Przygotowanie:
Fasolę należy namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia.
Zmiksować pomidory suszone, czosnek, fasolę, miętę, oliwę i przyprawy. Oliwy dajemy tyle, aby blender dał radę z naszą pastą, a konsystencja nam pasowała.
Ilość pomidorów, czosnku i przypraw można regulować samodzielnie- w zależności od preferencji.
Podawać na wybranym pieczywie z dodatkiem warzyw lub bez pieczywa z samymi warzywami.
Zerknij koniecznie na inne przepisy na zdrowe pasty do kanapek.
*Jeśli masz suszone pomidory, które nie były zalane olejem/oliwą to warto je namoczyć przed miksowaniem.
22 odpowiedzi na “Pasta z czerwonej fasoli ze świeżą miętą”
Próbowałam, zamiast 70g dalam 50g suszonych pomidorów i zamiast oliwy z oliwek olej lniany. Jest pyszna! Bardzo ciekawy smak i bardzo sycąca. Z pewnością spróbuję kolejnych przepisów na pasty.
Cieszę się Aga. Na zdrowie i smacznego.
Ta pasta to mistrzostwo świata. Jej smak mnie zaskoczył mimo, że fasola gości u nas na stole praktycznie 6 dni w tygodniu, a siódmego uzupełniam zapasy. Zrobiłam pastę z kg(!) fasoli sądząc, że starczy na tydzień, a mój syn po treningu pomylił ją z obiadem i zniknęła w dwa dni. Na ciepło, bez chleba. Wspaniały przepis. Pozdrawiam gorąco.
U nas też pasty często lądują w wersjach obiadowych. :) Siostro! ;)
Zrobiłam tę pastę jako drugą (wczoraj robiłam z soczewicy i pestek dyni) i zastanawiam się, po co ja przez tyle lat jadłam tę szprycowaną chemią wędlinę. Mąż kupił świeżą szyneczkę, kiełbaskę i będzie to sam jadł niestety. Rewolucja w mojej kuchni przyszła późno, ale przyszła i trochę mnie złości, że zmarnowałam tyle czasu ;)
Nie zmarnowałaś. Wszystko w naszym życiu jest potrzebne i pozwala nam dochodzić tam, gdzie dochodzimy. Bardzo się cieszę, że mam skromny udział w Twojej podróży. :*
Aga, masz kolosalny udział w tej podróży. To był bardzo trudny rok dla mnie, fizycznie i psychicznie (pożegnałam ukochaną mamę) a Ty sprawiłaś, że moje skrzydła jakoś zaczynają odrastać. To bardzo poruszające uczucie. Dziękuję. :*
Bardzo współczuję :( Ściskam mocno, choć tylko wirtualnie. Dużo zdrowia i szerokich lotów na skrzydłach <3 :*
Czy nada się również fasola czerwona z puszki?
Tak, tylko porządnie przepłucz pod bieżącą wodą.
Witam serdecznie, pasta oczywiście jest świetna, aromatyczna i sycaca. Kocham wszystkie pasty i tego typu smarowidła. Ale chciałam tez Pania pochwalic za wspaniałe zdjęcia, które pięknie oddają charakter tych past.
Jestem zaciekawiona jakim aparatem robi Pani te zdjęcia ? sa świetne.
Cieszę się, że pasta smakuje i dziękuję za dobre słowo. A zdjęcia robię… mężem. ;) To on robi zdjęcia. Nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie o aparat, bo na przestrzeni lat one się zmieniały, obiektywy również. Serdecznie pozdrawiam i komplement mężowi przekażę :)
Jakie proporcje dodatków na puszkę fasoli?
Wedle uznania czyli tak jak lubisz. Suszone pomidory, czosnek i mięta to dość intensywne smakowo dodatki, więc zadecyduj, czego wolisz mniej, a czego więcej. :)
Zrobiłem na czerwonej fasoli z puszki ale jako przyprawy dodałem kmin rzymski sól i pieprz… MEGA TURBO pyszna!
I super! Cieszę się :)
Rewelacja, super pyszna, choc z tak prostych skladnikow :) Dzieki pani jemy zdrowiej! Serdecznie pozdrawiam
Bardzo się cieszę <3
Czy te pasty i wegańskie smalce można pasteryzować albo w jakiś sposób przedłużyć ich świeżość?
Raczej nie, acz nie próbowałam. Mrozić można samą fasolę w porcjach i wtedy przygotowanie pasty to moment.
Chcę spróbować tej pasty, ale nie wiem jakie przyprawy będą tu pasować – jakieś sugestie/podpowiedzi..?
dowolne, które lubisz. ja użyłam (jak w przepisie) zielonej czubrycy.