Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisyśniadania

Serowa pasta do chleba bez sera

Dziś pasta o nietypowym (jak na pasty wegańskie) serowym aromacie. Wyszła przepyszna, a jest naprawdę bardzo prosta w przygotowaniu. Znikała ze stołu niepotrzeżenie. Nasza trójka zjadła ją całą na kolację. Koniecznie spróbuj. Taka zdrowa kanapka świetnie wzbogaci Twoją dietę.

Pasta do chleba z fasoli o smaku serowym wegańska i bezglutenowa

Na co?

To pasta, która sprawdzi się świetnie jako zdrowa kolacja, ale z powodzeniem można smakować ją również na śniadanie czy też podać znajomym na spotkaniu jako przekąskę z pokrojonymi w słupki warzywami i pieczywem.

Zdrowa pasta do chleba z fasoli o smaku serowym wegańska

Czego potrzebujesz?

Konieczny będzie blender/ urządzenie wysokoobrotowe.

Zdrowa pasta do chleba z fasoli o smaku serowym wegańska i bezglutenowa

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (ja miałam drobną, waga ugotowanej: 380 g),
  • 2 kopiaste łyżki musztardy (45 g),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 60 g oleju lnianego lub rzepakowego nierafinowanego (jeśli ograniczasz ilość tłuszczu, zamiast części oleju dodaj odrobinę wody),
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych* (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

pyszna i zdrowa pasta do chleba z fasoli o smaku serowym

Przygotowanie:

Natkę pietrszuszki pokroić, uprzednio usuwając grubsze łodygi.

Wszystkie składniki zblendować.

Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami i/lub pieczywem.

Z podanych ilości otrzymasz porcję dla 3 osób.

Koniecznie też zobacz pozostałe przepisy na zdrowe pasty do kanapek.

* Jeśli nie masz płatków drożdżowych, możesz je pominąć. Pasta i tak smakuje świetnie, ale inaczej. Dopiero płatki drożdżowe nadają jej tego „serowego” posmaku.

Zdrowa pasta do chleba z fasoli o smaku serowym zdrowa przystawka z warzywami

Tu znajdziesz więcej pomysłów na zdrowe bezglutenowe śniadanie.

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 ocen, Średnia: 3,87 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

7 komentarzy do “Serowa pasta do chleba bez sera”

  1. Hej, wygląda zachęcająco, ale: 2 szklanki ugotowanej, to ile suchej będzie? Czy mogę to zrobić na lenia i dać puszkową?

  2. Pyszna pasta, dzisiaj zrobiłam. Dolałam jednak sporo wody bo nie chciało mi się zblendować :) z dodatkiem wody wszystko się udało i pasta jest przepyszna :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *