Zielony placek jaglany z jabłkami

Z pewnością macie czasem takie chwile, że chce Wam się zjeść coś słodkiego. Ja w takich sytuacjach mam przeważnie (prawie) pustą lodówkę. A warto tu zaznaczyć, że pusta lodówka rodzica nie jest tożsama z pustą lodówką osoby bezdzietnej. Np. moja pusta lodówka zawiera jeszcze jakieś resztki z tygodnia, np. ugotowaną kaszę jaglaną, jakiś napój roślinny, masło orzechowe, ostatnie warzywa…

No to działamy z tym co mamy. Tylko warzywa zostawię w spokoju, bo są już lekko zwiędnięte. ;-)

zielony-placek-jablkowy-jaglany-bez-cukru-szybki-przepis-7

Na co?

Na słodkie (i zielone) popołudnie.

zielony-placek-jablkowy-jaglany-bez-cukru-szybki-przepis-10

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blachy, formy do tarty (u mnie silikonowa, o średnicy 30 cm), blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego do „wyrobienia” ciasta.

zielony-placek-jablkowy-jaglany-bez-cukru-szybki-przepis-11

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej wcześniej (najlepiej poprzedniego dnia) kaszy jaglanej – 240-250 g (przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną),
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (100 g),
  • 0,5 szklanki napoju roślinnego (u mnie sojowy – niesłodzony z wapniem),
  • 1 – 2 łyżeczki chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
  • 5 kopiastych łyżeczek masła orzechowego (masło z orzechów ziemnych, bez dodatku soli i cukru),
  • 6 dużych łyżek syropu klonowego lub daktylowego,
  • szczypta soli,
  • ok. 3 – 4 jabłka w zależności od wielkości,
  • cynamon,
  • ew. tłuszcz do wysmarowania formy (jeśli nie masz silikonowej).

zielony-placek-jablkowy-jaglany-bez-cukru-szybki-przepis-5

Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto z kaszy jaglanej, mąki, syropu, napoju roślinnego, chlorelli, masła orzechowego oraz soli. Ciasto powinno być bardzo dokładnie wymieszane, dlatego dobrze użyć mocnego blendera lub urządzenia wysokoobrotowego.

Jeśli forma na tartę nie jest silikonowa to smarujemy jej wnętrze tłuszczem. Wykładamy ciasto na całą powierzchnię foremki (łyżką lub dłońmi). Placek będzie cienki.

Obieramy i kroimy jabłka, a następnie umieszczamy je w cieście. Posypujemy cynamonem (ja lubię obficie).

zielony-placek-jablkowy-jaglany-bez-cukru-szybki-przepis-3

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (góra – dół). Należy pamiętać, że każdy piekarnik jest inny i być może trzeba będzie lekko zmodyfikować czas pieczenia. Tarta powinna być delikatnie spieczona na zewnątrz. Wewnątrz jest miękka i może być nawet lekko wilgotna ze względu na obecność jabłek (w zależności od ich soczystości).

Tu znajdziesz inne przepisy z kaszą jaglaną.

zielony-placek-jablkowy-jaglany-bez-cukru-szybki-przepis-9

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Zielony placek jaglany z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *