Opublikowano Kategorie: Przepisyresztki z tygodniaz owocamizdrowe słodkości

Zielony placek jaglany z jabłkami

Z pewnością macie czasem takie chwile, że chce Wam się zjeść coś słodkiego. Ja w takich sytuacjach mam przeważnie (prawie) pustą lodówkę. A warto tu zaznaczyć, że pusta lodówka rodzica nie jest tożsama z pustą lodówką osoby bezdzietnej. Np. moja pusta lodówka zawiera jeszcze jakieś resztki z tygodnia, np. ugotowaną kaszę jaglaną, jakieś mleko roślinne, masło orzechowe, ostatnie warzywa… No to działamy z tym co mamy. Tylko warzywa zostawię w spokoju, bo są już lekko zwiędnięte. ;-)

zielony-placek-jablkowy-jaglany-bez-cukru-szybki-przepis-7

Na co?

Na słodkie (i zielone) popołudnie.

zielony-placek-jablkowy-jaglany-bez-cukru-szybki-przepis-10

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blachy, formy do tarty (u mnie silikonowa, o średnicy 30 cm), blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego do „wyrobienia” ciasta.

zielony-placek-jablkowy-jaglany-bez-cukru-szybki-przepis-11

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej wcześniej (najlepiej poprzedniego dnia) kaszy jaglanej – 240-250 g (przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną),
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (100 g),
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe -niesłodzone),
  • 1 – 2 łyżeczki chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
  • 5 kopiastych łyżeczek masła orzechowego (masło z orzechów ziemnych, bez dodatku soli i cukru),
  • 6 dużych łyżek syropu klonowego lub daktylowego,
  • szczypta soli,
  • ok. 3 – 4 jabłka w zależności od wielkości,
  • cynamon,
  • ew. tłuszcz do wysmarowania formy (jeśli nie masz silikonowej).

zielony-placek-jablkowy-jaglany-bez-cukru-szybki-przepis-5

Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto z kaszy jaglanej, mąki, syropu, mleka roślinnego, chlorelli, masła orzechowego oraz soli. Ciasto powinno być bardzo dokładnie wymieszane, dlatego dobrze użyć mocnego blendera lub urządzenia wysokoobrotowego.

Jeśli forma na tartę nie jest silikonowa to smarujemy jej wnętrze tłuszczem. Wykładamy ciasto na całą powierzchnię foremki (łyżką lub dłońmi). Placek będzie cienki.

Obieramy i kroimy jabłka, a następnie umieszczamy je w cieście. Posypujemy cynamonem (ja lubię obficie).

zielony-placek-jablkowy-jaglany-bez-cukru-szybki-przepis-3

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (góra – dół). Należy pamiętać, że każdy piekarnik jest inny i być może trzeba będzie lekko zmodyfikować czas pieczenia. Tarta powinna być delikatnie spieczona na zewnątrz. Wewnątrz jest miękka i może być nawet lekko wilgotna ze względu na obecność jabłek (w zależności od ich soczystości).

Tu znajdziesz inne przepisy z kaszą jaglaną.

zielony-placek-jablkowy-jaglany-bez-cukru-szybki-przepis-9

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

8 komentarzy do “Zielony placek jaglany z jabłkami”

    1. Oliwia, jakieś starty na pewno są (witaminy). Jeśli pytasz o właściwości organoleptyczne to niespecjalnie choć kolor może ulec lekkiej zmianie. Wszystko zależy od temperatury oczywiście i długości poddawania chlorelli obróbce. Smak pozostaje analogiczny – nie zaobserwowałam zmian po pieczeniu.

  1. Czy chlorellę można zastąpić matchą? Chlorella ma dużo jodu i jest nie wskazana dla osób z nadczynnością tarczycy. Muszę unikać wszelkich wodorostów, owoców morza i soli jodowanej.

    1. Można zastąpić wszystkim. ;) Niemniej chlorella nadaje daniom specyficzny smak no i konkretne wartości. W temacie jodu: chlorella to alga słodkowodna, a więc warto zweryfikować temat rzekomo dużej zawartości jodu. Nic mi o tym nie wiadomo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *