Zdrowe danie na Święta – (bez)ryba po grecku

Święta już zaraz. Planowanie bożonarodzeniowego menu rozkręciło się wśród internautów już na dobre. Dziś pokażę Ci, jak przygotować zdrowe świąteczne danie nie rezygnując z tradycji, dając spokój rybie i oszczędzając czas.

tempeh po grecku wegański przepis świąteczny Ambition
Planowanie świątecznych dań w toku – jak co roku z marką Ambition.

Nigdy, ale to nigdy nie spędzam przed Świętami długich godzin w kuchni. Po prostu nie widzę w tym sensu. Pyszne i zdrowe przepisy można zrealizować naprawdę w krótkim czasie. W bonusie otrzymujesz możliwość delektowania się spotkaniami z bliskimi. Jeśli jednak tradycja jest dla Ciebie ważna, to mam dziś pewną propozycję.

Wegańskie święta?

Czy namawiam Cię do zorganizowania wegańskich Świąt? Absolutnie nie. Jeśli na co dzień masz problem z ograniczeniem mięsa i produktów odzwierzęcych to tym ciężej przyjdzie Ci zupełne wykluczenie ich ze swojej diety – właśnie w tym smacznym czasie, kiedy pokus jest przecież tak dużo.

Święta dają za to wiele możliwości wypróbowania nietypowych połączeń smakowych, przetestowanie nowych faktur i … ograniczenia produktów odzwierzęcych. Dlaczego ktoś miałby mieć ochotę na większą ilość roślinnych dań na Gwiazdkę? Głównie dlatego, że tradycja wigilijna wspiera te pomysły! Na pewno i Ty obliżesz się na samą myśl o bezmięsnej zupie grzybowej, barszczu, pierogach z soczewicą czy kapustą i grzybami.

Bazujmy na tradycji i jedzmy w całe Święta więcej tego typu dań. Zrobi to nam, zwierzętom i środowisku naprawdę dobrze. Pamiętaj: jedna potrawa mięsna mniej to już coś – mały ważny krok.

Święta bez ryb?

Pozostaje jeszcze ryba. Czy bez ryby nie może być tradycyjnej Wigilii? Ależ może! Przedstawię Ci w kilku krokach, jak zrobić proste i zdrowe danie świąteczne, które do złudzenia przypomina tradycyjny rybny przepis.

Być może po tej krótkiej inspiracji pójdziesz dalej i przygotujesz więcej dań „bezrybnych”? W przyrządzaniu produktów, które mają imitować ryby dobrze jest sięgnąć po algi, paprykę wędzoną, sos sojowy i inne dodatki, które zintensyfikują smaki.

co to jest tempeh? zamiast mięsa
Ja tym razem do przygotowania ryby po grecku użyję tempehu.

Zamiast ryby możesz wykorzystać tofu, tempeh, ale również seler czy inne warzywa o podobnej „rybnej” strukturze. Powodzenia!

Wegańska ryba po grecku w towarzystwie kremu pieczarkowego

Aby przygotować roślinną „rybę” po grecku proponuję Ci tym razem wykorzystanie tempehu.

Czym jest tempeh? Produkuje się go z fermentowanych nasion soi. Może być z powodzeniem stosowany jako zamiennik mięsa – nie tylko przez wzgląd na jego wartości odżywcze (jest dobrym źródłem białka), ale także dlatego, że ma bardzo „mięsną” strukturę. Tempeh bez problemu zamówisz przez Internet. Znajdziesz go również w tzw. sklepach ze zdrową żywnością czy też punktach z wegańskimi produktami. Dobrze zaopatrzyć się w taki zdrowy półprodukt przed Świętami, kiedy mało jest czasu, a wiele do zrobienia.

Tempeh po grecku w garnku Ambition

Tempeh po grecku – składniki:

  • 3 kostki tempehu naturalnego,
  • 3 duże marchewki,
  • 2 duże korzenie pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 pomidory,
  • oliwa,
  • zioła i przyprawy: papryka wędzona, papryka słodka, oregano, bazylia, lubczyk, sos sojowy, pieprz do smaku.

tempeh z warzywami proste danie wegańskie

Tempeh po grecku – przygotowanie:

Tempeh pokroić w plastry preferowanej wielkości i zamarynować je w sosie sojowym i odstawić na minimum 30 minut.

smażony tempeh

Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oliwie wymieszanej z niewielką ilością wody.

Warzywa korzeniowe obrać i rozdrobnić w blenderze lub innym urządzeniu wysokoobrotowym. Opcjonalnie można też zetrzeć na tarce (duże oczka).

Warzywa dodać do cebuli, dolać trochę wody, zioła i przyprawy i dusić.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, dodać do warzyw, porządnie wymieszać. Dusić dalej w razie potrzeby dolewając niewielką ilość wody.

Usmażyć lub poddusić tempeh.

Warzywa zdjąć z kuchenki, kiedy będą miękkie.

Warzywa i tempeh przekładać naprzemiennie warstwami.

garnek Selection marki Ambition tempeh po grecku
Garnek Selection marki Ambition jest bardzo praktyczny – nie tylko w Święta.

Umieszczam moje bezrybne dania greckie zawsze w garnku, który długo po ugotowaniu potrafi trzymać temperaturę. Idealnie sprawdza mi się garnek Selection.

Uwielbiam go jeszcze z kilku przyczyn: wewnątrz znajduje się oznaczenie pojemności, co ułatwia odmierzanie porcji składników. Uchwyt jego pokrywki się nie nagrzewa, a do tego garnka można używać na każdym typie kuchenki i w piekarniku (do 180 stopni)!

Taki tempeh po grecku odgrzewam więc na drugi dzień po prostu wkładając garnek do piekarnika i nie zawracając sobie głowy tym, czy coś straci kształt, albo czy coś mi będzie przywierało. To duża oszczędność czasu, kiedy ma się w domu gości.

tempeh po grecku w garnku marki Ambition
W tle komplet noży kutych Titanium marki Ambition – dzięki nim krojenie warzyw idzie bardzo szybko – nawet tych najtwardszych. Są ponadto bardzo odporne na ścieranie czy rdzewienie.

Niejednokrotnie pisałam już na blogu, że na Święta przygotowuję proste dania. Moja córka 24 grudnia obchodzi urodziny, więc staram się szczególnie w tym dniu podkreślić świąteczny charakter posiłków –  nawet jeśli są proste i w niewielkim stopniu różnią się od tych codziennych. Od niedawna mam swój ulubiony zestaw sztućców, który wyciągam wtedy, kiedy ma być bardziej odświętnie. Podobnie z resztą jest u nas z talerzami. Mamy dwa komplety – jeden na co dzień, a jeden na wyjątkowe okazje.

tempeh po grecku prosty przepis na święta
Tempeh po grecku podany na talerzach Fala – na zdjęciu ze wspomnianymi sztućcami Cave – marki Ambition.

Krem z pieczarkami na Wigilię

Wiem, że wiele osób robi na Boże Narodzenie zupy rybne, grzybowe i inne barszcze, ale dziś mam coś do towarzystwa do tempehu po grecku, co można przygotować bardzo szybko i bezproblemowo. Jeśli lubisz szybkie, zdrowe i lekkie zupy kremy, będzie to coś dla Ciebie.

Niektóre osoby dodają do zup grzybowych czy kremów pieczarkowych śmietanę lub ser, aby je zagęścić i podkręcić smak. Ja proponuję wersję lekką i wegańską. Po zjedzeniu tempehu po grecku i zupy pieczarkowej na pewno nie będziesz się borykać z nieprzyjemnym uczuciem pełności i przejedzenia.

danie bez ryby na wigilię
Moje świąteczne danie podane w naczyniach marki Ambition.

Krem z pieczarkami – składniki:

  • 700 g pieczarek,
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera,
  • 1 marchewka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr aromatycznego wywaru warzywnego/bulionu,
  • oliwa,
  • 3 łyżki płatków drożdżowych,
  • zioła i przyprawy: natka pietruszki do posypania, tymianek, majeranek lub inne preferowane zioła, sól.
krem z pieczarkami na wigilię
Krem z pieczarkami w filiżance Tokyo marki Ambition.

Krem z pieczarek – przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie wymieszanej z niewielką ilością wody.

Do cebuli dodać obrane i rozdrobnione (np. w blenderze lub starte na tarce) warzywa korzeniowe. Dolać 4 szklanki ciepłego bulionu/wywaru warzywnego, zioła i przyprawy i gotować 20 minut. Opcjonalnie możesz użyć wody z domową „kostką warzywną”. Jeśli zdecydujesz się na kupną, zwróć uwagę na jej skład.

Pieczarki obrać, pokroić i podsmażać na niewielkiej ilości oliwy. Delikatnie posolić, aby pieczarki puściły sok. Poczekać aż sok wyparuje i pieczarki lekko się zarumienią (wciąż mieszając od czasu do czasu).

smażone pieczarki na patelni

Pieczarki dodać do reszty składników razem z płatkami drożdżowymi i wszystko zblendować.

Zupa wymaga (koniecznie!) natki pietruszki. Jak widzisz nie kroję jej bardzo drobno, ale jem jej naprawdę całkiem spore ilości. Z kilku względów. Po pierwsze, uwielbiam jej smak, a po drugie wartości. Zawarta w niej witamina C pomaga we wchłanianiu żelaza, co jest dla mnie bardzo ważne.

natka pietruszki
Pietruszkę kroję moim ulubionym nożem uniwersalnym Premium. Wielka wygoda użytkowania. Bambusowa deska do krojenia Greta to również moje ostatnie odkrycie: dzięki nóżkom silikonowym deska się nie ślizga – nawet przy bardzo szybkim rozdrabnianiu produktów.

Zupę podaję w filiżankach, jeśli jest ona dodatkiem do dania głównego. Takie rozwiązanie szczególnie sprawdza się w Święta, bo przecież w większości domów jest wiele potraw do spróbowania, a dla układu pokarmowego niedobrze jest przesadzać z ilościami. ;-)

krem z pieczarkami na wigilię
Komplet kawowy Tokyo idealnie mi się sprawdza do zup kremów, które są dodatkami do głównych dań – nie tylko od święta.

Nie wiem, czy przemawia do Ciebie idea takich prostych i roślinnych dań, ale jeśli nie spróbujesz, nie dowiesz się, czy to aby nie Twoje smaki.

Choć jedno danie mięsne czy rybne mniej, więcej roślin i robimy coś dobrego dla zwierząt, środowiska i zdrowia. Uroślinnijmy Święta! Choć trochę.

Partnerem wpisu jest marka Ambition, która już trzeci rok z rzędu czyni moje gotowanie prostszym i przyjemniejszym.
proste zdrowe danie na święta przepis wegański
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

W odpowiedzi na “Zdrowe danie na Święta – (bez)ryba po grecku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *