Bezglutenowe i wegańskie placuszki elastyczne

Placuszki zwykle robię na oko. Za każdym razem mieszam różne mąki i wychodzą mi one raz lepiej a raz gorzej. Tym razem udało mi się osiągnąć taką strukturę o jaką mi chodziło. Są elastyczne, pyszne i nie trzeba kupować mieszanek mąk bezglutenowych z dodatkiem substancji słodzących, aby je zrobić.

wegańskie placuszki elastyczne

Oto przepis na bezglutenowe placuszki bez jaj na bazie wartościowych mąk bezglutenowych. Mąka z ciecierzycy, gryki i sorgo obfitują w składniki mineralne, błonnik, ale są również wartościowym źródłem białka.

bezglutenowe placki bez jaj

 

Placuszki bezglutenowe bez jaj – składniki:

  • 70 g sorgo (suchego),
  • 70 g kaszy gryczanej niepalonej (suchej),
  • 90 g mąki z ciecierzycy,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki siemienia lnianego niemielonego,
  • 1 średnie kwaśne jabłko (u mnie dokładnie 125 g po obraniu),
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej,
  • 450 ml napoju sojowego,
  • olej nierafinowany rzepakowy do smażenia.

wegańskie placuszki bez glutenu elastyczne

Placuszki bezglutenowe bez jaj – przygotowanie:

Sorgo, grykę i siemię zmielić na mąkę. Dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zblendować.

Smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron aż do zbrązowienia. Ja tylko na początku daję niewielką ilość oleju, a później już nie dodaję tłuszczu.

Placuszki możesz podać z (do wyboru) owocami, dżemem, powidłami, masłem orzechowym, syropem klonowym, domowym kremem czekoladowym, wegańskim jogurtem (np. kokosowym), orzechami, pestkami etc.

Z podanych ilości otrzymasz porcję dla 2-3 osób.

przepis na bezglutenowe placki bez jajek

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *