Dziś sałatka, która u nas przetestowana została jako… kolacja. Tak, była całkiem sycąca ze względu na obecność fasoli. Małżon zjadł dwie michy, ja jedną wielką, a dziecko ochoczo wyjadało fasolę.
Polecam ten przepis zatem jako rozrywkę rodzinną: szukanie czerwonej fasoli w stogu kapusty pekińskiej. :-) Sałatka nada się na pewno do zabrania ze sobą na wycieczkę, do szkoły, pracy, choć jej kolor najfajniejszy jest zaraz po przygotowaniu.
Na co?
Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 1 średniej wielkości (lub nawet spora) kapusta pekińska,
- 200-250 g fasoli czerwonej (ugotowanej bądź w razie niedoczasu z puszki),
- pęczek zielonej pietruszki,
- 2 szt. awokado,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- odrobina soku z cytryny cytryny,
- 2-3 łyżeczki syropu klonowego,
- odrobina octu balsamicznego,
- sól.
Przygotowanie:
Kapustę kroimy i mieszamy z fasolą oraz posiekaną natką pietruszki.
Przygotowujemy sos: wnętrze awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, oliwę, syrop klonowy, ocet i sól. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z sałatką.
Uwaga! Z przygotowanych składników wyczarujecie wielką michę pysznej sałatki. I bardzo dobrze, bo tak fajnie smakuje, że każdy bierze dokładkę. :-)
Tu znajdziesz inne pomysły na szybkie i zdrowe jedzenie.
6 odpowiedzi na “Sałatka z kapusty pekińskiej i czerwonej fasoli”
Smacznie! :)
Witam, czy mogę użyć innej fasoli? Np. Czarnej, adzuki lub czarne oczko? Jeśli tak to jak ją przygotować? Pozdrawiam serdecznie. P.s. Jestem zachwycona Pani przepisami! Od miesiąca nic innego nie gotuje☺
Jasne Moniko. Możesz użyć dowolnej. Namoczyć i ugotować. Więcej o obchodzeniu się ze strączkami piszę tu:
http://www.agamasmaka.pl/2016/11/warto-jesc-rosliny-straczkowe-gotowac-straczki.html
Pozdrawiam i na zdrowie! :)
Dzięki wielkie
Bardzo smaczna surówka;)
Przypomniałaś mi Aniu ten smak! Znalam i robiłam tą sałatkę w innej wersji z ogórkiem kiszonym , porem i koperkiem!