Dziś coś dla tych, którzy nie mają ochoty na zapychanie się mącznymi wytworami. Będzie dziś lekko, delikatnie i słodko choć bez cukru.
Ciacho bez ciacha (czyt. bez mąki) sprawdzi się idealnie jako alternatywa dla szarlotki. A gdyby tak mieć jeszcze do tego lody własnej roboty, to już w ogóle poezja… Odleciałam…
Na co?
Takie ciacho à la szarlotka sprawdzi się na deser, śniadanie, kolację, podwieczorek, na wykorzystanie zalegających w lodówce marchewek.
Zerknij na moje pozostałe pomysły na bezglutenowe podwieczorki dla dzieci.
Czego potrzebujesz?
Aby zrobić takie ciasto bez mąki i cukru, potrzebujesz: piekarnika, blachy, foremek na babeczki (najłatwiej będzie z silikonowymi), tarki do warzyw (tzw. duże oczka), młynka dla mielenia lnu, ręcznej wyciskarki do cytrusów.
Ciasto bez mąki i cukru – składniki:
- 5 marchewek (średnich, w porywach do dużych; zerknij na moje pozostałe przepisy z marchewki),
- 2 dojrzałe banany,
- 2 szklanki wiórków kokosowych (niesiarkowanych),
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (miąższ też mile widziany),
- 1 szklanka rodzynek (niesiarkowanych, ale to już wiemy),
- 0,5 szklanki siemienia lnianego.
Ciasto bez mąki i cukru – przygotowanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce (tzw. duże oczka).
Startą marchew wymieszać z ugniecionymi bananami i wiórkami kokosowymi. Do nich dolać sok z pomarańczy, dorzucić rodzynki i uprzednio zmielony len.
Mieszać bardzo dokładnie i nakładać do foremek na muffiny (ugniatać).
Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) aż do delikatnego (!) spieczenia się brzegów.
Pyszne na ciepło i na zimno. Na zimno mają nieco bardziej zwartą strukturę. Są delikatne jak szarlotka, ale w przeciwieństwie do niej trzymają formę.
Przechowywać w lodówce.
28 odpowiedzi na “Ciacho bez ciacha czyli coś bez mąki i bez cukru zamiast szarlotki”
Przez Ciebie kiedyś umrę z przejedzenia. Mój evernote pęka w szwach od Twoich przepisów do wypróbowania.
:) cieszę się! (Bo wiem, że nie umrzesz) :)
Miód w gębie!Cieszę się,że trafiłam na Twego bloga.W kolejnych dniach będę testować Twoje przepisy.
Testuj i czuj się jak w domu. ;)
Gdzie kupujesz wiórki kokosowe ?
Adzia, Internet głównie. Niestety trudno dostać takie, które są w 100% pewne (bezglutenowe) i do tego niesiarkowane.
Kolejny przepis dzisiaj, którym mnie zachwycasz :) Będę częściej zaglądać to pewne.
Fajnie. :-) Pozdrawiam!
Czym można zastąpić sok z pomarańczy ? U nas cytrusy zakazane :)
Innym sokiem owocowym. :-)
A czym zastąpić wiórki? Są niezbędne? Nie cierpię:(
Generalnie robią tu robotę. I Smakowo i jeśli chodzi o konsystencję. Możesz próbować z dowolnym składnikiem. Może amarantus ekspandowany? Choć nie wiem czy się nie rozleci. Jakaś ugotowana kasza? Eksperymentuj. :)
Może zmielone orzechy,albo płatki owsiane
Orzechów trochę szkoda piec, ale płatki owsiane to całkiem fajny pomysł.
A można na blaszce zamiast do foremek?
Można. Tyle, że wtedy może się mniej trzymać kupy. Spieczone brzegi trzymają ciacho w ryzach. :) na blaszce nie próbowałam.
Trochę za malo dokładny przepis, nie „dla opornych” tzn. 1/2 szklanki siemienia przed czy po zmieleniu? Niezmielone 1/2 daje zmielone ok. 1 szkl. Czas przynajmniej szacunkowy. No i jeszcze dobrze określić ile tego wyjdzie. Bo jeśli mi wyjdzie jadalne to wykarmię całą okolicę….
Tak, dwa lata temu dodałam ten przepis i do dziś robię to ciacho zawsze na oko, ba – za każdym razem trochę inaczej. ;)
0,5 szklanki siemienia NIEmielonego i tak, jak w przepisie, trzeba je zmielić.
Wyjdzie kilka sztuk. Na pewno na jednej blaszce się zmieszczą.
Co do czasu to kwestia uznania. Aż będą spieczone brzegi – jak w przepisie.
Można też wyjąć zanim brzegi będą spieczone- nie ma tu składników, które na surowo wywołały by dolegliwości.
Trzeba tylko sprawdzić, czy w miarę trzymają się kupy. :)
Czym moge zastapic rodzynki?
Np. innymi suszonymi owocami (pokrojonymi drobno)?
Babeczki wyszły wyśmienite!!!! :) Świetny przepis dla tych, którzy mają smaka na coś słodkiego, a zarazem zdrowego. No i smacznego rzec jasna. Dzięki za przepis
Bardzo się cieszę Tatiano. <3
Czy można dodać gotowe zmielone siemienie?
Tak
Dzień dobry, czym mogę zastąpić banany (synek nie może ich spożywać), jednakże zachwycona owym wyglądem smakołyków ;) chciałabym spróbować i ja zrobić, choć nie używając zamienników typu mąk. Pozdrawiam. Aneta
Banany pozwalają, żeby „ciacho” trzymało się w całości. Można próbować manipulować ilościami składników i dodać jabłko + mus jabłkowy na przykład. Może też trochę płatków owsianych?
Wspaniały przepis! A czy myślisz, że dla alergika można zamienić marchewkę na pasternak??
Z pasternakiem nie mam za wiele doświadczeń. Marchewka jest dość słodka, więc to ma spore znaczenie dla smaku. Ale próbuj, jeśli lubicie :)