Przygotowanie posiłku to nie żadna pracochłonna magia. Można prosto i szybko. Naprawdę. Czasem wystarczy kilka chwil, aby przygotować zbilansowany posiłek.
Na co?
Ten przepis sprawdzi się jako szybki obiad lub zdrowa kolacja.
Czego potrzebujesz?
Woku, ew. praski do czosnku.
Składniki:
- pół brokuła (zerknij na moje przepisy z brokułem),
- ok. 200 g małych pieczarek,
- 80 g świeżego szpinaku,
- 2 opakowania tofu marynowanego (u nas bezglutenowe – uwaga na sos sojowy, nie zawsze jest bezglutenowy) po 180 g,
- 80-90 g przecieru pomidorowego,
- 3-4 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów (a więc zmiksowanych suszonych pomidorów),
- 3 ząbki czosnku,
- odrobina oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego rafinowanego,
- zioła i przyprawy: duża ilość lubczyku i natki pietruszki,
- wybrany makaron (u nas bezglutenowy).
Przygotowanie:
Brokuły rozdrabniamy na niewielkie kawałeczki i dusimy je w odrobinie wody w woku (pod przykryciem).
Po kilku minutach dodajemy obrane małe pieczarki, posiekany szpinak, koncentrat pomidorowy, pastę z pomidorów, dużą ilość lubczyku i dusimy.
Na sam koniec dorzucamy czosnek przepuszczony przez praskę, odrobinę oliwy. W tym czasie kroimy tofu w większą kostkę i dorzucamy.
Wszystko podduszamy chwilę, a następnie dodajemy pietruszkę (dużą ilość).
Wszystko mieszamy razem z ugotowanym (al dente) makaronem.
Podajemy najlepiej od razu po przygotowaniu.
Z podanych składników wychodzą 4 porcje.
6 odpowiedzi na “Szybki i pyszny makaron z warzywami czyli koniec wymówek!”
w którym momencie dodajemy tofu?
Aniu przepraszam – już dopisałam. Dzięki za czujność!
Kocham twoje przepisy!
Cieszę się, że pasują. :-) Pozdrawiam!
A jak nie muszę bezglutenowo to czym mogę zastąpić tofu?
Tofu nie używam dlatego, że jest bezglutenowe – może być, ale nie musi. To dobre źródło białka i wapnia. Świetny zamiennik mięsa czy nabiału.