Kiedy robi się chłodno, wzrasta mi ochota na sycące posiłki. Ten jest z pewnością na duży głód i do tego jest zdrową alternatywą dla fast foodów. Taki obiad zrobisz naprawdę szybko. Pod warunkiem, że masz wcześniej ugotowaną czerwoną fasolę. Ostatecznie możesz użyć takiej z puszki.
Na co?
To szybki i zdrowy obiad, którym na pewno się najesz. Zerknij na moje pozostałe pomysły na szybki obiad bezglutenowy.
Czego potrzebujesz?
Przyda się garnek do ugotowania makaronu, a warzywa przygotujesz najłatwiej w woku.
Składniki:
- ok. 250 g ugotowanej czerwonej fasoli (jeśli użyjesz fasoli z puszki, to dokładnie ją opłucz pod bieżącą wodą, a tu przeczytasz: jak gotować strączki),
- 1 średnia cukinia,
- 3 marchewki,
- 1 por,
- ok. 130 – 150 g kukurydzy,
- 1 bardzo duży pęczek zielonej pietruszki,
- makaron (u nas bezglutenowy),
- ogórki kiszone (do towarzystwa),
- oliwa z oliwek,
- zioła i przyprawy: zielona czubryca, oregano, sos sojowy (u mnie bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli), ew. sól lub inne ulubione zioła i przyprawy.
Przygotowanie:
Por pokroić, a następnie wrzucić do wody wymieszanej z odrobiną oliwy z oliwek.
Obrać i pokroić w plastry marchew. Dodać do pora. Poddusić.
Cukinię pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Wszystko przyprawić, a następnie wymieszać. W razie potrzeby dodać wodę i dusić aż do osiągnięcia oczekiwanej miękkości cukinii.
Dodać kukurydzę (uprzednio ugotowaną lub z puszki) i fasolę. Zamieszać. Podgrzać.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i odrobinę oliwy. Wszystko wymieszać.
Podawać z makaronem i ogórkami kiszonymi. Smacznego. :-)
Zerknij koniecznie na inne szybkie dania z makaronem.