Opublikowano Kategorie: kolacjePrzepisyśniadaniaz owocamizdrowe słodkości

Bezglutenowe placuszki z mąki z plantanów czyli bananów warzywnych

Zawsze się dziwiłam, że komuś chce się robić naleśniki czy placki na śniadanie. Wydawało mi się to zawsze bardzo pracochłonne. Do czasu, kiedy spróbowałam zrobić placuszki z mąki z plantanów. Dziś zatem pyszny, szybki i prosty przepis dla wszystkich osób pozostających na diecie bezglutenowej i nie tylko.

Bezglutenowe placuszki z mąki z plantanów czyli bananów warzywnych

Na co?

Takie małe, szybkie w przygotowaniu, placuszki z mąki bananowej sprawdzą się na śniadanie, ale również na podwieczorek czy kolację. Smakują wspaniale ze świeżymi owocami.

wegańskie placuszki z mąki z plantanów bez zbóż

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować takie placuszki z mąki bananowej potrzebujesz blendera i dobrej patelni, a najlepiej dwóch, żeby było szybciej. ;-)

wegańskie placuszki z mąki z plantanów bez glutenu

Placuszki z bananowej mąki z plantanów – składniki:

  • 1 szklanka mąki z plantanów czyli bananów warzywnych (przeczytaj: czym jest mąka z plantanów),
  • min. 1 szklanka napoju kokosowego wzbogacanego wapniem bez dodatku cukru,
  • 2 niewielkie jabłka lub 1 dojrzały banan,
  • opcjonalnie szczypta soli,
  • odrobina tłuszczu do smażenia.

wegańskie placuszki z mąki z plantanów bez glutenu i bez cukru

 

Placuszki z bananowej mąki z plantanów – przygotowanie:

Zblendować wszystkie składniki na gładką masę.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażyć cieniutkie placuszki z obydwu stron. Ja ciasto nakładam małą chochlą (a nawet chochelką) i spłaszczam nią jeszcze ciasto ruchem okrężnym na patelni. ;-) Zwykle daję tłuszcz tylko do pierwszej tury placuszków.

Mąka bananowa zawiera sporo skrobi więc szybko gęstnieje. W takim przypadku możesz dolać jeszcze trochę mleka kokosowego w celu uzyskania oczekiwanej konsystencji. Warto to zrobić.

Docelowa konsystencja ciasta może być również taka jak w przypadku ciasta naleśnikowego. Ja lubię ciasto nieco bardziej gęste. Co kto lubi. Placuszki mają być w każdym razie cienkie czyli jeśli wybierzesz mniej płynną opcję ciasta to pamiętaj, aby spłaszczać je chochelką na patelni.

Podawać z powidłami domowymi, świeżymi owocami, musem owocowym etc.

Ps. Można je usmażyć i odgrzać później. Mają na tyle „gumowatą” konsystencję, że nie twardnieją, jak niektóre bezglutenowe placuszki. Pyszność!

placuszki bez glutenu, bez cukru i bez jaj z mąki bananowej

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

5 komentarzy do “Bezglutenowe placuszki z mąki z plantanów czyli bananów warzywnych”

  1. Cześć Aga, ostatnio w książce nt. Zdrowego odżywiania wyczytałam o min. Akrylamidzie, trujących związkach ALE, ALE… Podobno ów akrylamid wytwarza się podczas pieczenia, smażenia i parzenia od 120 stopni. Nie zamierzam jednak rezygnować z pieczenia w „normalnych” temperaturach. Co Ty o tym sądzisz? Pozdrawiam ciepło ☺

    1. Aniu, jego ilość zależy od wielu czynników: właśnie temperatury i rodzaju produktu. Najwięcej jest go w produktach wysoko przetworzonych, o ile dobrze się orientuję, a więc frytki, chipsy, niektóre słodycze etc. Dlatego nie lubię smażenia między innymi. ;) Im mniej przetworzonej żywności tym lepiej. No i oczywiście najlepiej gotować np. na parze, czy dusić na wodzie. :) Ja coraz częściej tak praktykuję i sobie chwalę. Pozdrawiam ciepło :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (6 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...